Mărarul – Anethum graveolens L.ssp.Hortorum Alef.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Mărarul, una din cele mai folosite plante aromatice în bucătăria românească. Cu proprietăţi medicinale uimitoare, bogat în vitamine, după unii ar fi un elixir al tinereţii şi frumuseţii , o plantă erbacee foarte uşor de cultivat peste tot în ţara noastră.


Importanța economică și alimentară.Mărarul se cultivă pentru frunzele sale ce se folosesc la condimentarea și aromatizarea diferitelor mâncăruri , cât și pentru plantele întregi care se recoltează în faza de înflorire sau când s-au maturat fructele și se utilizează în industria conservelor sau la prepararea murăturilor.Ca plantă medicinală mărarul s-a folosit împotriva insomniilor și a bolilor de stomac.

Mărarul prezintă importanță deosebită în alimentația omului datorită conținutului bogat în vitamine ( A , B1 , C ) și uleiuri eterice.

Originea și aria de răspândire.Este originar din sudul Europei și Asia de sud-est.În prezent este cunoscut pe tot globul.La noi se cultivă în întreaga țară , mai mult în culturi asociate.

Particularități morfologice.Mărarul este o plantă anuală cu o perioadă scurtă de vegetație ( 25-30 zile până la recoltarea frunzelor și circa 90 zile până la maturarea semințelor ).Are o rădăcină pivotantă , slab ramificată.

Tulpina este cilindrică , fistuloasă , verde și înaltă de 80-160 cm.Frunzele au foliole filiforme.Florile sunt de culoare gălbuie-verzuie , dispuse în inflorescențe.Fructele sunt diachene , cu greutatea absolută de 1,5-1,8 g și facultatea germinativă redusă (45-50 %) , ce se păstrează 2-3 ani.

Relații cu factorii de mediu.Mărarul este rezistent la temperaturi scăzute din care cauză se seamănă din toamnă sau primăvara foarte devreme.Semințele germinează la temperatura de +3 grade C , iar temperatura optimă de creștere este de 16-17 grade C.

Față de lumină are cerințe mai mari , insuficiența luminii duce la obținerea de plante alungite , cu aromă insuficientă.Are pretenții mai ridicate față de umiditate în timpul germinării semințelor și la începutul perioadei de vegetație.Nu suportă excesul de umiditate.În privința solului , culturile de mărar dau rezultate foarte bune pe soluri ușoare , fertile , adânc lucrate și lipsite de buruieni.Consumul de azot este mai mare imediat după răsărire , de potasiu către sfârșitul perioadei de vegetație , iar de fosfor mai mic , dar repartizat uniform pe tot timpul perioadei de vegetație.

Tehnologia culturii în câmp.Mărarul se cultivă numai prin semănat direct în câmp , în cultură pură sau asociată.Se seamănă toamna târziu , în ferestrele din timpul iernii , primăvara foarte devreme și chiar în timpul verii , eșalonat , până în luna august.

Se seamănă mecanizat cu semănătoarea , la 20 cm între rânduri sau mai mult , pentru a putea mecaniza lucrările de îngrijire.Adâncimea de semănat este de 1,5- 3 cm.Norma de sămânță este de circa 10 kg/ha.

Lucrările de îngrijire aplicate culturilor de mărar se reduc la afânarea solului și distrugerea buruienilor.

Recoltarea frunzelor verzi începe când plantele au 10-12 cm înălțime , iar tulpinile , plantele întregi , după 10-12 săptămâni de la semănat , adică în faza când încep să înflorească.

Frunzele verzi se recoltează prin tăiere în mai multe reprize , fără a distruge mugurele terminal sau prin smulgerea plantelor tinere.Tulpinile se recoltează prin tăierea lor de la bază , când plantele încep să înflorească sau când începe maturarea fructelor.Se usucă la umbră și se folosesc în industria conservelor sau la prepararea murăturilor.

Producția este de 7-10 t/ha de frunze verzi și 12-15 t/ha de tulpini în faza înfloririi sau maturării fructelor.

Tehnologia producerii semințelor de mărar.Se seamănă primăvara devreme , folosind 8-10 kg semințe la ha , în rânduri distanțate la 20 cm unul de altul.În momentul apariției tulpinilor florale se efectuează răritul , eliminându-se în mod alternativ câte un rând și rărind plantele pe rând la 20-30 cm.

Lucrările de îngrijire sunt cele obișnuite.Fructele ajung la maturitatea fiziologică la 90-110 zile după însămânțare.Recoltarea se face la maturitate.Se taie tulpinile florale , se pun la uscat și apoi se treieră.După treierat , semințele se condiționează , se usucă , se ambalează și se depozitează în magazii.

Producția medie este de 400-600 kg/ha.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 09.05.2011

 

Comments are closed.