Moda gradinilor urbane pe acoperis | Sky Parc, cel mai nou parc din Londra

Saptamana aceasta s-a deschis o controversata gradina in Londra, la etajul 35 al cladirii Skyscraper, situata pe Fenchurch Streeet . Sky Garden promite sa fie cel mai nou si avansat proiect de gradina situat pe acoperisul unei cladiri. Acest proiect a fost construit special pentru a oferi cea mai buna panorama a capitalei Marii Britanii.

De fapt, acesta a fost si unul din motivele pentru care controversatul proiect a primit autorizatie cu ani in urma, fiind amplasat la marginea unei zone de conservare. Cladiri de birouri sunt suficiente in Londra, iar unii critici spun ca acest parc nu ar fi decat un punct de observatie al orasului de la etajul 35 al unei cladiri de birouri si nimic mai mult.

Sky_garden_1Sky_garden_2Sky_garden_3Sky_garden_4Sky_garden_5

Skyscraper sau “ Walkie Talkie” dupa cum il numesc unii critici a fost proiectat de catre unul din cei mai rafinati arhitecti din lume , Rafael Vinoly. Nascut in Montevideo, Uruguay, in anul 1944 intr-o familie de intelectuali, a crescut si a fost educat in Argentina, de unde a si obtinut in 1969 diploma de arhitect. In 1978 a emigrat in Statele Unite, iar in 1983 la New York a luat nastere firma        Rafael Vinoly Arhitects. Astazi firma are companii afiliate in mai toate metropolele lumii dezvoltate, Londra, Abu Dhabi, Tokyo. In declaratiile sale marele arhitect spunea “Arhitectura este un dialog cu forțele vieții În fiecare proiect, caut pentru a maximiza posibilitatea de investiții civice, cu un scop de formare de lucrari iconice, care îndeplinesc nevoile clientului.”

Spatiul destinat gradinii are 3 restaurante exclusiviste, destinate se pare doar celor care lucreaza in cladire, pentru a vizita gradina trebuie sa te inscrii cu 3 zile inainte, iar intrarea este gratuita. Mai mult de atat, dupa ora 18 accesul in Sky Garden este permis doar celor care lucreaza in cladire. Spatiu ar fi suficient pentru public, proiectul prevede ca in toate cele 3 restaurante sa fie 400 de locuri iar pentru vizitatori in picioare s-a calculat un numar de 200 de persoane. Preturile la restaurante nu sunt din cele mai calduroase, un bitter spre exemplu costa 11,50 £ iar un energizant din rubarba ajunge 14,50 £.

Proiectul_Sky_Garden

Initial, proiectul promitea o adevarata gradina, cu foarte multa vegetatie si o deschidere mult mai larga, dar pe parcurs se pare ca a luat o intorsatura spre un Penthouse modern cu ceva spatiu verde si restaurante exclusiviste la care nu ai acces fara programare. De aici, si criticile care i se aduc de catre specialisti, ca proiectul a devenit altceva fata de ceea ce a fost menit sa fie. Urbanistii Londrei au declarat ca Sky Garden nu este inca la adevarata sa valoare asa cum a fost proiectat sa fie.

Dezvoltatorii proiectului au fost fost fortati la vremea autorizarii sa treaca de o ancheta publica pe fondul plangerii mai multor autoritati locale ca noua constructie ar impiedica campul vizual al catedralei St. Paul, dar dupa lungi controverse proiectul a trecut si a fost in cele din urma aprobat.

Poreclita “ Walkie talkie”, iar de unii critici “ Halba cu bere”, noul centru de birouri este o cladire indrazneata cu un farmec aparte. Forma deosebita, finisajele moderne, si nu in ultimul rand amplasamentul in centrul orasului, face din Skyscraper un proiect de succes, chiar daca poate nu la cota care s-a proiectat, dar in mod sigur este un pas important facut de proiectanti in constructia gradinilor suspendate, legendarele gradini babiloniene care inca nu le-a revigorat nimeni pana acum. Poate in Dubai vom vedea in anii urmatori o constructie care sa cuprinda o reeditare a vechilor gradini babiloniene despre care nu stim decat din legende.

Skyscraper_walkie_talkie_2Skyscraper_walkie_talkie

Autor Constantin Claudiu

Publicat 07/01/2015

Foto http://www.rvapc.com/

Comments are closed.