Modul de utilizare, în amenajările peisagere, a Plantelor Floricole

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Plantele floricole sunt vegetale care decoreză prin flori, în general, și frunze, acestea sunt anuale, bienale sau perene. În amenajările peisagere pot fi utilizate: solitar sau grup, în borduri mixte, platbande, pete florale, ronduri, mozaicuri, arabescuri, alpinarii sau stâncării, pergole, ziduri, garduri și bazine.

Utilizarea Solitară

Se folosesc plante robuste, care impresionează prin mărimea frunzelor sau a florilor, exemple: Hosta, Canna indica, Lupinus, Yucca, etc.

 

Utilizarea în Grupuri

Prin acest tip de așezare se asociază 3 – 7 exemplare de plante și se utilizează la margine

a unei peluze, sau a unei borduri mixte.

Utilizarea în Bordura mixtă

  Denumită și Bordură Englezească, are forme regulate sau neregulate, cu o lățime de maxim 4m și o lungime de maxim 50m. Bordura se utilizează pe marginea unui bazin decorativ, a unei construcții, în fața unei clădiri, sau zid.

 

 

Utilizarea în Petele florale

Acestea au o formă neregulată în care se folosesc, pe margine, specii floricole de talie mică (35cm – 40cm), iar în mijloc se așează plante de talie mai mare, dar de o singură specie, de

obicei.

 

Forma acesteia este dreptunghiulară, cu lățimi cuprinse între 0,50m – 1,00m și cu o lungime variând de la câțiva metrii, până la maxim 50m. Platbandele sunt amenajate de-a lungul unei alei, sau în fața unei clădiri. Se pot folosi o singură specie, de talie mică sau medie, 2 specii, sau mai multe specii, care se plantează în interiorul acesteia, realizându-se modele geometrice, etc.
Utilizarea în Platbande

 

 

 

Utilizarea în Ronduri

Această amenajare are formă circulară, pe care se plantează specii floricole de talie mică sau medie, iar în mijlocul rondului se pot planta specii dendrologice. Acest tip de aranjament se regăsește în centrul intersecției aleilor sau a străzilor.

Utilizarea în Mozaic

Este denumit și Covor floral, se amenajează cu plante care decorează prin frunze, în general, având diverse forme geometrice, exemplu de plante: Cineraria maritime, Iresine herbstii.

Utilizarea în Arabescuri

Plantele sunt aranjate pentru a se realiza diverse forme de păsări, flori, obiecte, etc. și sunt realizate din specii floricole bulboase (Allium), sau de mozaic (Coleus).

Utilizarea în Alpinarii și Stâncării

Acest tip de amenajări încearcă să sugereze un peisaj montan, cu ajutorul pietrelor, stâncilor și al plantelor specifice zonei alpine, exemplu: Gențiana acaulis, Anemona pulsatila, etc.

Utilizarea pentru Pergole, Ziduri, Garduri

Pentru acest tip de amenajări se vor folosi plante care îmbracă elementele construite. Acestea sunt plante urcătoare, exemplu: Ipomea tricolor, Cobaea scandens, etc.

Utilizarea în Bazine sau Iazuri

Plantele care sunt folosite pentru decorarea suprafețelor de apă sunt cele submerse, care plutesc (flotante), sau de margini (pentru zone cu apă foarte mică), exemplu de plante: Nymphaea luteum, Iris germanica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru informatii, contact si  proiectare parcuri  si  gradini  puteti accesa articolul urmator  Atelierul de proiectare

Sursa imaginilor:

http://www.gardening-tips-perennials.com/hosta-care.html

http://www.banana-tree.com/Product/CANNA-indica-Indian-shot-SKU366-344.htm

http://www.whiteflowerfarm.com/33446-product.html

http://www.plantsystematics.org/imgs/kcn2/r/Agavaceae_Yucca_filamentosa_6220.html

http://www.gazon.md/?lang=Russian&c=51

http://www.evz.ro/detalii/stiri/culorile-gradinii-810497.html

http://www.neagarden.ro/blog/?cat=6

http://www.trilulilu.ro/imagini-diverse/covor-floral

http://amfostacolo.ro/user-foto.php?uid=287&din=descopera-baden-baden-bei-wien&hid=4805

http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=3230&sid=ddcd1bac76e66b10b251c3dbff69c422

http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/BigBallAlliums

http://www.art.com/products/p360861803-sa-i4009096/david-sieren-variegated-leaf-colors-of-painted-nettle-coleus-blumei.htm

http://www.doropad.ro/magazin-plante-ornamentale/brumarele-taratoare/

http://www.gardenlife.com.ua/alpinarii

http://www.robsplants.com/plants/IpomoTrico

http://www.anniesannuals.com/plt_lst/lists/general/lst.gen.asp?prodid=269

http://canada-gardens.com/2tallbeardediris.html

http://agenda.ro/news/news/31012/nuphar-luteum-sau-nufarul-galben.html


Comments are closed.