Morcovul – cultivare , sfaturi utile, înmulţire

 

Legumele rădăcinoase sunt acele plante legumicole de la care se consumă rădăcina principală,în care s-au depus însemnate  in cantităţi de substanţe de rezervă.

Importanta culturii-radacinile de morcov au un continut mare de vitamine,in special carotina.Sunt printre legumele mult folosite in alimentatia omului,atât in stare cruda,cât şi preparate sub diferite forme.

Originea si aria de răspândire-morcovul cultivat provine din  morcovul sălbatic, care se intalneste in mod frecvent in regiunile invecinate Marii Mediterane si Marii Negre. Cultura lui este cunoscuta cu cca. 2000 ani in urma. In Europa cultura morcovului este cunoscuta din secolul al XVI-lea, la inceput in tarile din apus si apoi in cele din centru si din sud. In prezent s-a răspândit mult în cultură în Europa,America si Asia.

In tara noastră,dintre legumele rădăcinoase,morcovul este cel mai răspândit,ocupând peste 50% din suprafeţele cultivate cu rădăcinoase.Cultura lui este răspândită în toate regiunile ţării,in special in cele cu temperatură moderată si precipitaţii suficiente.

Caractere biologice-morcovul este o plantă bienală.In primul an de cultură,planta de morcov formează rădăcina îngroşată.

Foma rădăcinii principale variază in funcţie de soi,de la sferică,la tronconică,cilindrică,conică.O altă influenţă asupra formei rădăcinii principale o are textura solului şi bogăţia acestuia in substanţe nutritive.

Mărimea rădăcinii variază intre 50 şi 250 g şi chiar mai mult,influenţată fiind de soi şi agrotehnica aplicată.

Culoarea rădăcinii are nuanţe şi intensitate diferită de roşu-portocaliu si portocaliu, fiind  un caracter de soi, dar aceasta  este influenţată în bună măsură de condiţiile de cultură.Cu cât rădăcina are culoare mai închisă,cu atât conţinutul in carotină este mai mare si deci valoarea alimentară mai ridicată.

In anul al doilea,planta de morcov emite tulpini florifere,infloreşte şi produce seminţe.Temperatura minimă de incolţire a seminţelor este de 4-5 grade,cea optimă de 20-30 grade.Răsărirea morcovului are loc în 12 zile când este semănat în răsadniţe si în 20-24 zile la semănarea în câmp,cu condiţia să aibă asigurate temperatura minimă necesare încolţirii şi umiditatea de 60-70% din capacitatea maximă pentru apă a solului.

Cerinţele faţă de climă, sol  şi substanţe fertilizante

Temperatură- morcovul este o plantă care vegetează bine în special în regiunile cu temperatură moderată si precipitaţii suficiente. Morcovul este rezistent la temperaturi scăzute. Plantele tinere cu temperatură pot suporta -3 -4 grade,iar ca rădăcină în faza de repaus -10 grade.Temperatura optimă pentru creştere şi dezvoltare este de 18-25 grade.

Umiditate-morcovul are cerinţe moderate faţă de regimul de umiditate din sol.Consumul cel mai mare de apă îl are în a doua parte a vegetaţiei,iar nevoia cea mai mare în perioada de la semănat până la răsărire.

Lumină-plantele de morcov pretind cât mai multă lumină,în special în perioada îngroşării rădăcinii.Culturile nerărite la timp,ca şi cele făcute pe locuri umbrite,dau producţii mici.

Sol-In privinţa solului culturile de morcov  dau rezultate foarte bune  pe solurile uşoare, luto-nisipase, sau  nisipo-lutoase, aluvinile adânci, cu imiditate  suficientă, fertile, bogate in humus, adânc lucrate şi lipsite  de buruieni, cu pH in jur de 6,5-7.

Fertilizare-plantele de morcov au un consum diferenţiat faţă de principalele elemente fertilizante din sol şi anume consumul de azot este mai mare imediat după răsărire şi în al doilea an de cultură,de potasiu către sfârşitul perioadei de vegetaţie,iar de fosfor mai mic,dar repartizat uniform pe tot timpul perioadei de vegetaţie.

Producerea seminţelor-durează 2 ani.În anul întâi se face cultura pentru producere de plante mamă-butaşi-ce se vor planta anul următor.Primăvara,devreme,se execută plantarea la 70/40 cm,acoperind coletul butaşilor cu un strat de pământ mărunţit şi reavăn de 3-4 cm.Distanţa de izolare între soiuri e de 600-800 m,în timpul înfloritului semincerilor se distruge morcovul sălbatic,se execută praşile repetate,prăfuirea culturii înainte de înflorit cu DDT şi irigare în caz de secetă.Producţia de seminţe de morcov este de 600-800 kg/ha.

 

Mult succes!

Autor biolog Catalina I.

publicat 08.03.2011

Comments are closed.