Narcisa -De la bulb la floare, un miracol fără secrete

Narcissus pseudonarcissus este o plantă perenă cu bulb din familia Amaryllidaceae, atinge înălţimea de 15-25 cm, diametrul 7-8 cm.Este o floare care iubeşte temperaturile scăzute, astfel că la sfârşitul iernii unele specii şi soiuri înfloresc iar altele la jumătatea lunii aprilie sau începutul lunii mai dar numai în cazul în care temperaturile sunt încă reci. Sunt mai puţin pretenţioase la condiţiile de mediu si a solului, aşa ca pot fi cultivate şi pe terenuri mai umbrite, sau nisipoase.Bulbii se plantează toamna la o adâncime de 10 – 15cm,iar dacă se pun pe rând la o distanţă de 10-15 cm unul de altul şi distanţa între rânduri să fie de 20 cm.

În limbaj popular Narcis este persoana care se contemplă cu automulţumire.
Legenda spune ca narcisa ar fi aparut la moartea lui Narcis, un tânar ce trăia în Grecia Antică,se spune ca fiind un tanar foarte frumos de el se indragostise nimfele, ele urmandu-l peste tot. Zeitza Nemesis vazand indiferenta lui fata de dragostea nimfelor a hotarat sa-l pedepseasca menindu-i sa nu iubeasca pe nimeni, doar pe el insusi! De aici denumirea de narcisism, tot legenda ne spune ca plimbandu-se prin padure a ajuns la marginea unui lac, iar tanarul vazandu-si chipul frumos pe luciul apei s-a aplecat sa-l imbratiseze alunecând si inecându-se. Astfel la moartea sa a apărut această floare, narcisa, cu floarea puţin aplecată de vârf în jos, simbolizând tânărul ce se privea în apă.
Narcisa apare in preajma sarbatorilor pascale, fiind considerată la noi adevăratul semn de venire a primăverii,când vom vedea în grădinile noastre că au înflorit narcisele cu siguranţă vremea se va încălzi. În unele ţări europene se spune că aducerea acestei flori în casă ar însemna ghinion, pe când în China este considerată simbol al norocului, fiind floarea tradiţională a Anului Nou Chinezesc.
O specie de narcise galbene ar putea deveni leac pentru maladia Alzheimer. O echipa de cercetatori britanici au descoperit că frumoasele flori secretă o substanţă ce se foloseşte în medicamentele pentru tratarea maladiei. Substanta conţinută de narcise este un inhibitor natural. Datorită acestuia, creierul nu mai produce aceeasi cantitate din enzimele care deteriorează celulele cerebrale şi care-i rup de restul lumii pe bolnavii de Alzheimer.
“Ne-am dat seama că singura cale de a creşte accesul la medicament este să dispunem de galantamina naturală şi cel mai bun mod de a face asta este să lăsăm narcisele să facă asta pentru noi!” – a declarat Trevor Walker biogenetician. Începutul a fost făcut în Parcul Naţional Brecon Beacones din Wales, însă cercetătorii britanici sunt hotărâţi să-şi extindă culturile de narcise şi în alte ţări.

Comments are closed.