Obtinerea vitelor de vie altoite fara fortare

In gospodariile agricole colective din regiunile sudice ale  tarii cum sunt: Craiova , Dobrogea , Bucuresti si Galati , precum si in partea sudica a regiunilor Arges si Ploiesti , in lipsa incaperilor si a materialelor de fortare se pot producesi butasi altoiti nefortati. Altoirea in acest caz se face mai tarziu cand incepe dezmuguritul vitei si pamantul s-a incalzit bine pentru ca butasii sa se poata planta imediat dupa altoire. Practicarea acestei metode nu asigura intotdeauna o reusita buna ca in cazul fortarii . totusi in solurile usoare si in anii fara prea multa umiditate in primavara , rezultatele pot fi multumitoare si uneori tot asa de bune ca si cele obtinute prin fortare. Vitele nefortate se pot produce in mai multe feluri: 1) se planteaza vita altoita direct in biloane , asa cum rezulta de la masa de altoit sau I se aplica o legatura de rafie sau de bumbac ca sa se fixeze mai bine altoitul de portaltoi. 2)  rezultate mai bune se obtin cand vita de vie se parafineaza la punctul de altoire pentru ca umiditatea sa nu patrunda intre sectiuni.

Parafinarea se face in felul urmator:

Parafina se topeste intr-un vas de tuci sau intr-o cratita adanca, introdusa cu fundul intr-un alt vas cu apa fierbinte. In timpul topirii parafina trebuie ferita de foc , pentru a nu se aprinde. Ea trebuie incalzita cu putin  peste punctual ei  de topire (60 grade) pentru a nu distruge ochiul altoiului.

Butasii altoiti se fac manunchiuri mici de 5—10 buc., se asaza cu capul la aceeasi inaltime si  se introduc  cu altoiul in parafina topita , in asa fel  ca parafina sa acopere tot altoiul si  sa treaca putin si pe portaltoi pana sub punctual de altoire. Inmuierea in parafina se face doua reprise in asa fel ca parafina sa se aseze intr-un strat mai gros. De fiecare data inmuierea se face foarte rapid , pentru ca sa nu oparim ochiul. Cu un kg parafina se pot trata 1 500-2 000 bucati vita. Vitele parafinate se planteaza direct in scoala. Metoda obtinerii vitelor altoite fara a fi puse la fortare , prin  folosirea parafinei este o metoda proprie romaneasca , aplicata prima data in 1931 la pepiniera Istrita-Buzau.

Fata de avantajele economice pe care le prezinta  aceasta metoda  trebuie mai bine cunoscuta si extinsa pe scara mai mare, mai ales daca tinem seama de cerintele crescande de material saditor si numarul mic de sere existente pentru fortat. Altoirea la parafina  , aplicata la timp si cu pricepere poate da rezultate tot asa de bune ca si altoirea urmata de fortare.

Publicat 19/ 02/ 2013

Comments are closed.