Parcul La Villette din orașul Paris, Franța

Studiu de caz                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Încă din anii 1990 politicile europene care prevedeau dezvoltarea urbană durabilă au dat mai multă importanță spațiilor verzi din cadrul orașelor. Totul a pornit de la constatarea tristă că, în ultimii 20 de ani orașele europene au pierdut tot mai mult spațiu verde în favoarea construcțiilor, fapt datorat unui anumit tip al „dezvoltarii” urbane. Acest tip de dezvoltare a dus la degradarea treptată a vieții locuitorilor orașelor. Concluzia a fost una singură, și anume aceea că, dacă dezvoltarea economică a unui oraș ar merge în paralel cu dezvoltarea ecologică, atunci s-ar constata o creștere durabilă a calității vieții urbane (Carta Verde privind Coeziunea Teritorială, 2008).

În funcție de interacțiunea pe care locuitorii o au cu mediul în care trăiesc, orașele lumii conţin spaţii publice diferite. De aceea, există spații urbane care sunt frecventate mai mult decât altele. Acest fapt poate fi dat de către design-ul amenajării, de identitatea și caracterul acelui spațiu, de cultura dominantă a zonei în care este amplasat acel spațiu urban, și, nu în ultimul rând, de apropierea, sau depărtarea, față de locuințele celor care le frecventează (Kirsten Fredrickson, 1999).

În cadrul peisajului urban, zonele verzi reprezintă un beneficiu fizic, dar și unul psihologic de care locuitorii orașului se pot bucura, de aceea, aceste zone reprezintă un atuu în dezvoltarea economică și culturală a zonei. Din punct de vedere social, modul de utilizare a spațiului (în acest caz vorbim de parcuri) reprezintă unul dintre elementele legate de planificarea spațiilor verzi din interiorul, sau exteriorul unui oraș. Şi se constată tot mai mult că unul dintre rolurile esenţiale, pe care le joacă parcurile în spațiul urban este acela de exprimare a diversității personale și culturale în cadrul unei comunităţi. Valorile sociale și culturale ale acestor spații includ și atitudinea față de natură, dar și dorința de interacțiune cu aceasta (Catharine Ward Thompson, 2002).

Parcurile sau spațiile vezi de orice tip, ale unui oraș, au devenit o mare necesitate în cadrul urban. Acestea reprezintă „gurile” de oxigen ale orașului, datorită vegetației existente pe suprafeţe relativ mari (în funcție de mărimea parcului), dar sunt, în același timp, și spații de relaxare, agrement și petrecere a timpului liber de către locuitorii orașului respectiv.

Parcul La Villette este situat în cartierul Pont de Flandre, în partea Nord – Est-ului extrem al orașului Paris. Situat, așadar, la marginea orașului, el este unul dintre cele mai mari parcuri ale acestuia și reprezintă astăzi un imens spațiu de joacă (fig. 1). El a fost amenajat în locul, în care se aflau, până nu demult, fostele abatoare și piața de carne a Parisului. Abatoarele au fost construite în anul 1867, în timul domniei lui Napoleon al III-lea, erau cele mai mari din oraș și au fost amplasate în acest spaţiu, până în anul 1974, când au fost mutate (Wikipedia, 2011).

Odată cu noua strategie de reorganizare urbană a Parisului, din ultimii zeci de ani ai secolului al-XX-lea, s-a dorit reabilitarea terenurilor industriale dezafectate și s-a organizat un concurs de amenajare a unui parc, concurs câștigat de către arhitectul Bernard Tschumi, în anul 1982 (www.tschumi.com).

Parcul proiectat de Tcshumi ocupă o suprafață de 738.339.mp, amenajarea acestuia s-a întins pe o perioadă de aproximativ 4 ani (1983 – 1987), la care continuă să se adauge și astăzi noi elemente, exemplu fiind instalarea, în anul 2002, a unui pod plutitor. Parcul este accesat în fiecare an de peste 8 milioane de vizitatori, rezidenți, sau turiști, care participă la o serie întreagă de activități culturale organizare în acest spațiu (www.tschumi.com).

La Villette (fig. 2) găzduiește 12 grădini tematice; 31 de Follies (nebunii); poduri și pasarele pietonale, care fac legătura, atât între nordul și sudul, cât și între estul și vestul parcului. Tot în incinta parcului sunt amplasate: Muzeul de Stiință și Industrie, Conservatorul Național de Muzică și Dans, un Cinematograf, o Sală de Muzică și Hala cea mare. Stilul adoptat la amenajarea acestui parc este inspirat de Modernismul post Deconstructivist din arhitectură. Bernard Tschumi a intenţionat și a și realizat un spațiu pentru activități și interacțiune, pentru vizitatori, și mai puțin un spațiu tradițional pentru relaxare (Wikipedia, 2011).

 

Design-ul amenajării peisagere a întregului parc este organizat printr-o serie de Puncte (Follies), Linii (canalele, aleile și podurile) și Suprafețe (grădinile și peluzele).

Punctele sunt reprezentate de niște structuri abstracte de culoare roșie, numite Follie, reprezentând un simbol pentru La Villette. O mare parte dintre aceste structuri au formă de cub, având dimensiunile de 10m x 10m x10m, și găzduiesc diverse evenimente și activități care au loc pe aproape întregul an (fig.3 și 4). Datorită distribuției lor geometrice (sunt așezate la 120m distantă una față de cealaltă) aceste Folie creează o rețea de Puncte, care dă unitate acestui spațiu, creând totodată și accente (www. timnickersonla.com).

Liniile sunt reprezentate de către: canalele, pasarela și aleile din parc. Canalele, în număr de două, existau, deja, din perioada de dinaintea amenajării parcului, și ele au fost integrate, în cel mai inteligent mod, în structura nou creeată. Cele două canale : Sf. Denis și L’Ourcq (fig. 5 și 6), așezate aproape perpendicular, unul, față de celălalt (canalul L’Ourcq taie parcul în două), fiind navigabile, erau folosite, anterior, pentru transportul de marfuri, iar acum ele servesc pentru agrement.

Liniile reprezentate de axe importante precum: aleea care face legătura între Sudul și Nordul parcului (fiind o axă importantă), dar și între cele două guri de metrou, Porte de Pantin și de La Villette, aceasta, din urmă, având și o copertină ondulată (fig.7), pasarela pietonală ce merge paralel cu cheiul Canalului L’Ourcq (fig. 8) și cele două alei drepte (Aleile du Belvedere și du Zenith) care taie Parcul La Villette de la Sud-Vest la Nord-Est, având capăt de perspectivă Sala de concerte (folosită, în special, pentru concerte rock), Le Zenith și, de la Est, la Vest, zona de intersecție a celor două canale, sub formă de cruce, leagă diferite zone ale Parcului (fig. 8).

Suprafețele sunt reprezentate, în La Villette, de către peluze. Acestea găzduiesc o serie de manifestări artistice (concerte sau cinematograf în aer liber) și sunt accesate pentru picnic, joacă, sau odihnă (fig. 9 și 10).

Zona de peluză, aflată vis-a-vis de Sferă, în partea dinspre Sud a malului Canalului L’Ourcq, găzduiește o lucrare de artă, reprezentând componente ale unei biciclete (bicicleta este inventată de un francez, fiind unul dintre simbolurile Franței), intervenție realizată în anul 1990. Privind componentele bicicletei care ies ici – colo din pământ, se creează senzația unei biciclete răsturnate. Datorită mărimii sale gigantice, această lucrare de artă îți dă senzația că te afli în Țara lui Liliput și te îndeamnă la joacă (fig. 11 și 12).

Bibliografie:

– Designul în spaţiile deschise urbane: Aducând o bucată de peisaj în oraş, autor: Han Lorzing, 2000.

– Creând viață în spațiul urban, autor: Kirsten Fredrickson, editat de Institutul Politehnic de Stat Virginia, 1999.

– Spaţiul deschis urban în secolul 21: Peisajul şi planificarea urbană, autor: Catharine – Ward Thompson, editat de Colugiul de Artă din Edinburgh, Universitatea Heriot-Watt, UK, 2002.

http://www.villette.com/votre-visite/parc-et-jardins

www.tschumi.com / home.asp

http://www.inkque.sg/~debyzantine/website/bernard_tschumi/parc.htm

http://www.pasodoble.fr/projet/Parcs/la-Villette.html

http://fr.wikipedia.org/wiki/Parc_de_la_Villette

http://www.galinsky.com/buildings/villette/

Sursa imaginilor:

www.googleearth.com

www.googleimages.com

www.wikipedia.com

http://www.panoramio.com/photo

http://141.100.77.202/lehrinhalte/Allgemein/Fachgruppen/Darstellung/Geometrie/Plakate/pages/A14015%20Bernard%20Tschumi%20-%20Parc%20de%20la%20Villette.htm

http://www.larch.umd.edu/dsw/larc_263_examples/parc_de_le_villette_site.pdf

http://timnickersonla.com/villette.html

 

 

Comments are closed.