Particularitatile biologice si ecologice ale lamaiului
Necesitatile pentru caldura ale lamaiului sunt mari.Pentru a-si relua vegetatia active , primavara , are nevoie de 8-10 zile cu o termperatura medie zilnica de 10-12 grade C ; cresterea intensiva a lastarilor are loc la 18-20 grade C.
Sistemul radicular isi incepe activitatea la 10-12 grade C , pentru a atinge un optim la 20-24 grade C. Primavara , la reactivarea vegetatiei , temperatura solului din vase trebuie sa fie cu 1-2 grade mai ridicata decat a aerului. Daca temperatura aerului din camera se ridica brusc , tulpina plantelor incepe sa creasca , dar din cauza ca pamantul din vase continua sa ramana rece , radacinile stau inca in repaus. In asemenea cazuri , lastarii cresc pe seama substantelor de rezerva din frunze. La un moment dat , acestea din urma se epuizeaza si cad.
In conditii normale , lamaii infloresc la temperature de 16-18 grade C. O floare ramane deschisa 8-12 zile. Daca in perioada infloritului temperatura este mai ridicata , florile se deschid mai repede , dar proportia fructelor legate scade.
Lamaiul este foarte sensibil la temperaturile scazute ; fructele lui degera intre -1,2 grade C si – 2,5 grade C , frunzele si lastarii rezista pana la -3 grade C sau -4 grade C , iar sub – 7 grade C este distrusa toata partea aeriana.
Cerintele fata de lumina ale lamaiului variaza foarte mult in raport cu fenofaza , temperatura aerului din apartament si a solului din vase. La o temperatura de 4-7 grade C , procesele vitale din planta sunt extreme de reduse , aceasta putand suporta intunericul timp de 3-4 luni. Pe aceasta particularitate se bazeaza pastrarea la intuneric , in camere sau pivnite , a lamailor in timpul iernii. In adapost , temperatura nu trebuie sa scada sub 0 grade C. Lamaiul nu suporta razele solare direct , pentru ca acestea ii produc perturbatii in schimbul nutritiv.
Lamaiul cere un sol cu reactie usor acida sau neutra si potrivit de reavan.
Tratamentele antiparazitare. Cei mai frecventi si mai periculosi daunatori ai lamaiului sunt paduchii testosi ( Coccidele ). Ei se combat cu Lindatox 20 in concentratie de 0,6 % , Dipterex 80 – 0,2 % , Danex 80 – 0,2 % si alte produse. Solutiile se pensuleaza de 2-3 ori , la intervale de 7-10 zile , avand grija sa nu vina in contact cu organismul omenesc. Lamaii ce urmeaza a fi tratati se scot in curte sau pe terasa , eventual se deschid ferestrele camerei pentru a nu expune oamenii la actiunea vaporilor degajati de solutiile utilizate. Repetarea tratamentului este necesara , pentru a prinde faza cand larvele ies de sub carapacea mamei lor si devin vulnerabile la actiunea solutiilor antiparazitare.
Autor : Constantin Claudiu
Publicat 19.10.2011