Pastrarea vitelor de vie peste iarna

Pentru a fi ferite de ingheturile din timpul iernii si de uscaciune ,vitele se pastreaza in timpul iernii stratificate in nisip jilav in pivnite , incaperi construite special in acest scop , in santuri sau in siloz. De preferat este ca vitele sa se stratifice in incaperi inchise.Nisipul ce se foloseste la stratificare trebuie sa fie potrivit de umed. Daca este prea umed favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului. In acelasi timp , excesul de umezeala nu permite accesul aerului necesar procesului de respiratie a vitelor si de aceea mugurii se pot asfixia. Daca insa nisipul este prea uscat , acesta absoarbe apa din radacina si din lastarii vitei , provocand uscarea lor. Nisipul se considera potrivit de umed si bun pentru stratificarea vitei , atunci cand strans in mana capata forma de bulgare care crapa usor cand desfacem mana. Cel mai bun nisip este cel de cariera. Poate fi folosit si cel de rau. Nu se va folosi nisipul depus de apele sarate.

In incaperile in care se face stratificarea se asterne mai intai pe pardoseala un strat de nisip gros de 5-6 cm. Peste acesta se aseaza un rand de legaturi de vite in pozitie orizontala , puse radacina la radacina si cat mai strans. Cea mai buna latime a localului de stratificare este aceea care permite asezarea pe langa peretii laterali a cate 2 legaturi de vite culcate , radacina la radacina si 2 randuri de legaturi asezate tot radacina la radacina , pe mijlocul localului. Deci , pe toata latimea localului ar fi in acest caz 3 randuri duble de legaturi de vite , ocupand fiecare o latime de cca 1,5- 1,75 m.Intre randul din mijloc si cele de pe langa pereti trebuie sa se lase de jur-imprejur un loc de trecere lat de 1 m.Deci latimea totala a incaperii trebuie sa fie de cca7 m. Daca lastarii vitelor sunt prea lungi , pentru a nu ocupa in mod inutil spatiul , se scurteaza in prealabil la 20-25 cm de la baza. In localurile mai inguste de 7 m , se poate face stratificarea vitei numai pe linia de centru , asezand 4 randuri de vite , iar locurile de trecere se lasa lateral , pe langa pereti.

Dupa asezarea fiecarui rand de legaturi de vita se arunca nisip deasupra pana ce se umplu toate golurile dintre legaturi si dintre vite. Inaltimea totala a stivei de vite stratificate nu trebuie sa depaseasca 1,5- 2 m , pentru ca sa se poata face mai usor primenirea aerului , precum si pentru a se putea controla mai usor temperatura si umiditatea din interiorul stivelor in timpul pastrarii. O grija deosebita in timpul stratificarii vitelor pentru pastrare este aceea de a nu amesteca soiurile intre ele. Pentru aceasta fiecare lot de vite ce reprezinta un soi se delimiteaza orin sipci de brad care sa patrunda pana la baza stivei si pe care se scrie soiul altoiului si soiul portaltoiului. De asemenea , la terminarea stratificarii se intocmeste o schita cu indicarea locului pe care-l ocupa fiecare soi si numarul de vite.

In timpul pastrarii vitelor trebuie sa se controleze , cel putin o data pe saptamana , modul cum se pastreaza vitele. Se controleaza temperatura din interiorul stivei cu ajutorul unui termometru. Temperatura trebuie sa fie in jurul lui 0 grade C si sa nu depaseasca 4-5 grade C. Umiditatea nisipului trebuie mentinuta la 8-10%. Cand nisipul se usuca , se stropeste cu stropitoarea pana ce se umecteaza atat cat este necesar. In lipsa localurilor inchise , vita se poate stratifica si in silozuri la suprafata pamantului sau in santuri sub cerul liber. In acest caz stratul acoperitor de nisip si de pamant de la surafata silozului trebuie sa fie destul de gros (50-60 cm), ca sa protejeze vita de gerurile puternice din timpul iernii. Nisipul pentru stratificare trebuie improspatat in fiecare an. Numai in cazuri exceptionale , se poate folosi 2 -3 ani la rand acelasi nisip. In acest caz , nisipul se cerne prin site , se curata bine de toate resturile organice , se asterne un strat subtire afara la aer si soare ca sa-l sterilizeze bine lumina si caldura si numai dupa aceea se poate folosi din nou.

 

Foto www.pepinieres-viticoles.com

 

Comments are closed.