Pătrunjelul de rădăcini – Petroselinum sativum – Cultivare,sfaturi utile, înmulţire

 

Importanţa culturii-Pătrunjelul se cultivă pentru rădăcinile şi frunzele sale care sunt folosite în arta culinară şi industria de conserve.Rădăcinile,dar mai ales frunzele,pe lângă aroma la

Originea şi aria de răspândire-Este originar din regiunile învecinate Mării Mediterane,unde se găseşte şi azi în stare sălbatică.În prezent,morcovul s-a răspândit mult în cultură în Europa,America şi Asia.În ţara noastră,se cultivă în toate regiunile,mai ales în cele cu temperatură moderată şi precipitaţii suficiente.

Caractere biologice-Pătrunjelul este o plantă bienală.Are rădăcina mai puţin dezvoltată ca a morcovului,pivotantă,conică sau tronconică alungită.Pulpa este albă,puţin suculentă,cu gust dulceag,aromat.

Cerinţe faţă de temperatură-Plantele sunt rezistente la temperaturi scăzute,putând suporta până  la -20 grade C,fapt care îngăduie să fie semănat sau plantat din toamnă.Căldurile excesive din timpul verii diminuează producţia,în schimb atât frunzele,cât şi rădăcinile sunt mai aromate.

Cerinţe faţă de lumină-Plantele de pătrunjel pretind lumină multă,mai ales în periaoada îngroşarii rădăcinii.Culturile nerărite la timp dau producţii mici.

 

Cerinţe faţă de apa din sol-Manifestă cerinţe moderate,fiind mai rezistent la secetă decât morcovul.Excesul de umiditate din sol provoacă putrezirea rădăcinilor.

Sol-Culturile de pătrunjel reuşesc pe solurile luto-nisipoase sau nisipo-lutoase,lucrate adânc şi fertile.

Fertilizare-Plantele de pătrunjel au un consum diferenţiat faţă de principalele elemente fertilizante din sol şi anume consumul de azot este mai mare imediat după răsărire şi în anul al doilea de cultură,de potasiu către sfârşitul perioadei de vegetaţie,atât în anul I,cât şi în anul II,iar de fosfor mai mic,dar repartizat uniform pe tot timpul perioadei de vegetaţie.Îngrăşămintele organice(gunoi de grajd) şi cele chimice(fosfat,sare potasică,azotat de amoniu) aplicate dau rezultate bune.

 

Înmulţire-Producerea seminţelor la pătrunjel durează 2 ani.În anul I se face cultura pentru producerea de plante mamă-butaşi-ce se vor planta,fără riscuri,încă din toamnă,în toate regiunile ţării.Plantarea butaşilor se face în rânduri simple la 70/30 cm.Pentru plantarea unui ha de seminceri se folosesc 4000-5000 kg butaşi.Recoltarea semincerilor se face către sfârşitul lunii august,producţia de seminţe variind între 700-1000 kg/ha.

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 12.03.2011

Comments are closed.