Pepenele galben – Cucumis melo L.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Pepenele galben, o delicateţe cunoscută încă din antichitate, este apreciat pentru valoarea sa alimentară deosebită. Recomandat şi în unele diete de slăbit, astăzi este consumat pe toate meridianele datorită agriculturii moderne.

 


Importanța culturii – Pepenele galben se cultivă pentru fructele sale , care se consumă proaspete când au ajuns la maturitatea fiziologică.Fructele au o valoare alimentară superioară prin conținutul lor în zahăr , săruri minerale , vitamine și în plus au un gust și parfum deosebit.

Originea și aria de răspândire – Planta este de mult timp cunoscută în cultură și originară din Asia Mică.La noi cultura este răspândită pe suprafețe mari în Dobrogea , Câmpia Dunării și în Banat.

Caractere morfologice – Pepenii galbeni sunt plante anuale cu perioada de vegetație de 80 – 110 zile.Rădăcina se ramifică puternic în sol.Ea se reface greu când este rănită , pentru care însușire , când se cultivă prin răsad , acesta se produce în ghivece de plastic sau în ghivece nutritive.

Tulpina este târâtoare.La subsuoara frunzelor se formează lăstari care dau plantei un aspect de tufă.Ramificațiile apar într-o anumită ordine și poartă pe ele frunze , flori și cârcei.În faza tânără , tulpina emite ușor rădăcini adventive , permițând astfel înmulțirea vegetativă , prin butași.

Florile apar la subsuoara frunzelor , câte 1-3 la un loc.

Fructul este o melonidă , care după aspect clasifică pepenii în două grupe : cantalupi , cu fructul adânc costat și forma globuloasă și pepeni galbeni propriu-ziși , cu fructul oval alungit.

Aspectul exterior , colorația , calitatea pulpei sunt caractere de soi.Greutatea unui fruct este de 2-5 kg.Facultatea germinativă a semințelor este de 95 % și se păstrează 5-7 ani.Semințele mai vechi dau plante mai productive , deoarece au ajuns la maturitate fiziologică.

Cerințele față de climă , sol și substanțe fertilizante

Temperatura optimă de vegetație este de 25-30 grade C. La temperaturi de peste 40 grade C , creșterea plantelor stagnează complet.De asemenea , variațiile bruște de temperatură provoacă căderea florilor.

Umiditatea mare și chiar variațiile de umiditate în timpul coacerii fructelor provoacă crăparea și deprecierea calității acestora.

Nu sunt indicate pentru cultură terenurile ușoare și nici acelea îngrășate puternic cu azot. În primul caz se pierde umezeala , iar în al doilea plantele fructifică mai puțin.

 

Tehnica culturii

Pepenii galbeni se cultivă prin semănat direct în câmp sau prin răsad.

Când se cultivă prin semănare direct în câmp , perioada cea mai bună de semănat este atunci când solul are temperatura de 10-15 grade C , deoarece în astfel de condiții plantele cresc viguros de la început , imediat după răsărire. La hectar se folosesc 3-5 kg de sămânță.Se seamănă în cuiburi la 1,5/1 m.

Ca lucrări de îngrijire se aplică ciupitul numai de 2 ori , iar pe fiecare tufă se opresc primele 5-8 fructe formate , restul se înlătură.Pentru ca cele oprite să se dezvolte normal, vârful lăstarilor se ciupește peste 2-3 frunze deasupra ultimului fruct.În preajma maturizării , fructele sunt atacate de insecte și de putregai , prin contactul direct cu solul. În scopul prevenirii acestor pagube , ele se izolează.Recoltarea se face periodic , când fructele ajung la maturitate.Recoltate mai târziu , ele crapă sau miezul își pierde din calitate.Semnele după care se recunosc fructele ajunse la maturitate sunt : parfumul mai pronunțat , pedunculul se desprinde mai ușor de fruct.

Producția de fructe variază între 12- 15 tone/ha.

 

Soiuri

a)     Cantalupi – Ananas – este un soi semitimpuriu cu perioada de vegetație de 80-90 zile. Fructul este sferic , puternic costat , galben-portocaliu.Greutatea fructului este de 1-2 kg , cu miezul suculent , cu gust de ananas și culoare cărămizie , uneori verzuie.Soi productiv , indicat pentru culturi forțate în sere și răsadnițe.

b)     Pepeni galbeni comuni – Topotami – este un soi cu perioada de vegetație de 70-80 zile.Fructul are forma cilindrică , rotunjit la capete , culoarea galbenă ceroasă sau cafenie deschis.Greutatea fructului este de 2-3 kg , cu coaja subțire.Miezul este alb gălbui , suculent , parfumat , cu gust apropiat ananasului.

–         Turkestan – este un soi cu perioada de vegetație de 70

până la 80 zile.Fructul este sferic , galben , uneori galben-verzui cu suprafața scorțoasă.Greutatea este de 0,5-1 kg , miezul zemos , portocaliu sau verzui , parfumat.

În afară de aceste soiuri , în cultură se mai întâlnesc și soiurile : de Tg. Frumos și Ciogar , soi tardiv , productiv.

 

Mult succes!

 

Autor – biolog Cătălina I.

Publicat 04.05.2011

 

Comments are closed.