Petunia – Petunia x hybrida – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Petunia este cea mai populară plantă anuală cultivată în toate zonele ţării noastre ca floare de exterior, începând de la borduri, aliniamente, ronduri, spaţii verzi şi până la coşuri suspendate, ghivece suspendate, jardiniere pentru ferestre, decoraţiuni diverse pentru grădină etc. Succesul este datorat faptului că se pretează aproape la orice combinaţie floricolă, orice aranjament floral, compoziţie floricolă, are foarte mare efect, înfloreşte aproape continuu pe timpul verii până în octombrie, excepţie fac doar cazurile când apare vreo incovenienţă în nutriţie ( dar poate fi remediată şi atunci înflorirea revine) şi nu în ultimul rând efectul estetic al acestei flori , paleta largă de culori care o găsim la magazine permiţându-ne sa o facă extrem de atrăgătoare.
Soiul de petunia îşi are originea în Brazilia, America de Sud, foarte mulţi membri din familia Petunia au contribuit la obţinerea a sute de hibrizi ce au devenit în întreaga lume cele mai populare flori.Numele de Petunia vine dintr-un dialect din zona de sud-est a Braziliei cu numele de Tupinamba, „ petyn” care înseamnă tutun în acest dialect. Petuniile sunt plante erbacee, cultivate ca anuale,familia Solanaceae şi sunt clasificate în două mari categorii : petunia grandiflora –hibrid cu flori mari, şi petunia multiflora –hibrizi cu multe flori. Petuniile grandiflora au spatii mai mari intre frunzele dispuse pe tulpini, internoduri la distanţă mai mare şi au tendinţa să se răspândească pe sol, deasemeni au cea mai mare floare, aproape 13 cm, petuniile multiflora sunt mai compacte şi mai mici, produc mai multe flori, de un diametru ăntre 5 şi 7 cm, dar face în cantitate ceea ce le lipseşte în mărime.Petuniile multiflora cresc mai uşor şi sunt mai rezistente la dăunători. Floarea de petunia este în formă de pâlnie, iasr relativ recent horticultorii au creat variante de hibrizi cu flori simple sau flori duble, cu petale ce sunt ondulate sau sunt franjurate, au marginile franjurate. Multi hibrizi sunt disponibili cu floarea în dungi, marginea petalelor colorată, găsim culori şi nuanţe de mov, lavanda, roz, roşu, alb, galben. Frunzele au un miros distinctiv, şi sunt lipicioase la atingere.
Fişa tehnică
Lumina – în general ar fi bine semiumbra.Temperaturile foarte mari, peste 35 de grade îi dăunează.
Sol – de preferat în cazul în care o plantaţi în ghivece suspendate sau jardiniere să folosiţi un amestec de turbă cu perlit, şi puteţi adăuga cam 10 % mraniţă. Deasemeni , este indicat ca o dată cu amestecul de pământ să incorporaţi în sol şi îngrăşăminte cu eliberare lentă pentru a nu apărea în timpul anului insuficienţă în nutriţia plantei. Petunia prefera un PH de 5,5 – 6. Dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi acest amestec de pamânt cumpăraţi pământ la sac gata preparat, veţi găsi pe etichetă PH-ul amestecului.
Apă – după plantare udaţi bine pentru a se putea dezvolta rădăcinile, iar apoi menţineţi substratul umed, udaţi de câte ori este nevoie. Indicat ar fi să folosiţi apă de ploaie.Atenţie vara , în zilele caniculare, de multe ori este nevoie să udaţi şi dimineaţa şi seara,petunia iubeşte apa.
Fertilizare – din mai până în septembrie, folosiţi un îngăşământ pentru plante cu flori, o dată la două săptămâni dizolvat în apa de udat.Atenţie şi la insuficienţa fierului din sol, dacă se îngălbenesc frunzele atunci aveţi nevoie de o fertilizare cu un fertilizant pe bază de chelat de fier.

Înmulţire – prin seminţe sau butaşi. Cea mai folosită metodă este cea prin seminţe, operaţie ce trebuie efectuată în luna februarie – martie, după care se transplantează în aprilie – mai în ghivece mai mari ( 9 cm). Atenţie la însămânţare, seminţele fiind foarte mici nu se acoperă cu pământ, eventual se pot apăsa uşor, ulterior se păstrează umiditatea şi temeperatura optimă pentru germinare. Hibrizii F 1 sunt seminţe care sunt derivate dintr-o încrucişare între soiuri diferite din aceeaşi specie pentru a menţine principalele calităţi ale strămoşilor insă seminţele recoltate din aceste specii pot da soiuri diferite.
Preţ – comercializăm o gamă largă de soiuri şi hibrizi sub toate formele. De la ghivece sub forma de răsad la 1,5 Ron şi 2 Ron, apoi din gama coşurilor suspendate de diametrul 19 cm la 15 Ron , diametrul 25 cm la 25 de Ron, şi diametrul de 30 cm la 30 Ron. Cât şi alte dimensiuni şi forme pentru aranjamente floricole exclusive.

Recent, horticultorii din Marea Britanie au obţinut, după patru ani de muncă, o floare cu o înfăţişare deosebită: petunia cu flori negre, pe care au numit-o Black Velvet. Planta a fost obţinută nu prin inginerie genetică, ci prin metoda clasică a selecţiei artificiale, încrucişând (prin polenizare artificială) diferite soiuri de petunia cu flori de culoare violet – inchis. Compania Ball Colegrave, realizatoarea proiectului a anunţat deja preţurile pentru anul 2011 la acest hibrid deosebit, între 2, 5 şi 3 lire sterline bucata ( în jur de 4 – 5 euro ), şi se asteaptă ca vânzările în acest an să fie un real succes. ( Sursa foto Petunia Black Velvet – Discovery).

Aşadar, petuniile fiind disponibile într-o galaxie de forme, modele şi culori şi cu o creştere rapidă ele sunt reginele amenajărilor floricole din grădinile noastre.
Mult succes!

Autor Constantin Claudiu – iSEO
Publicat 09.03.2011

Comments are closed.