Pleione formosa – orhidee pentru exterior

Cultivare, sfaturi utile


Cultivarea orhideelor din specia Pleione este aproape o joacă.Este de ajuns să plantaţi bulbii în a doua jumătate a lunii martie, recomandabil ar fi într-un vas, de 19-25 cm.Orhideele Pleione mai intai vor inflori in luna aprilie iar apoi mai tarziu vor dezvolta o frunză.Pleionele sunt un grup de orhidee terestre originare din Asia de sud -est, ele sunt intalnite la înălţimi de 1000-4200 metri altitudine, la baza unor copaci sau pietre acoperite cu muschi. Bulbii au forma piriforma, de culoare verde, netedă, cu nuanţe de violet închis, in primul an vor inflori pe un singur betisor  iar apoi vor dezvolta o frunză mică, şi după câţiva ani vor produce mai multe flori.

Este recomandat daca nu a-ţi mai cultivat orhidee sa incepeţi cu cele din specia Pleione formosa , pentru ca vă veţi familiariza cu orhideele si veţi deveni pasionaţi de orhidee după primele succese cu Pleione formosa.

Floarea propriu-zisă este formată din 3 sepale externe şi 2 sepale interne, centrul florii este infăşurat într-un tub striat cu marginile zimţate.Culoarea variază in funcţie de specie şi hibrizi , alb crem si roz la Pleione formosana , cu buza galbenă punctată cu roşu la Pleione forrestii, culoarea caisei la hibrizii Pleione shanntung care sunt o încrucişare dintre Pleione formosana şi pleione x confusa, sau roşu închis la Pleione Tongariro, hibrid obţinut din încrucişarea speciei Pleione Versailles cu Pleione Speciosa.

Fişa tehnică

Lumină Pot fi ţinute în aer liber pe tot parcursul anului, într-un colţ însorit, dar după amiaza să fie umbrit, iarna are nevoie de frig, întuneric şi mediu uscat.

Pământ Un amestec cu un drenaj foarte bun. Este valabil si la alte orhidee daca achizitionaţi din florării. Recomandarea noastră, dacă nu găsiţi pământ pentru orhidee gata confecţionat puteţi recurge la următoarea reţetă :cumpăraţi un sac de scoarţă de copac decorativă, de culoare naturală şi faceţi urm0torul amestec – 25% nisip+ 25 % scoarţă de copac mărunţită + 20% mraniţă + 20% pământ de pădure + 10 % perlit. Acest amestec daca a-ţi făcut mai mult puteţi să-l depozitaţi într-un sac şi să-l folosiţi si la orhideele de interior.

Apa După plantare udaţi bine, ca să se poată dezvolta rădăcinile, apoi păstraţi pământul umed până începe să inflorească, Toamna reduceţi udarea până la suspendare.

Fertilizare Din mai până în septembrie , o data pe lună, folosind un îngrăşământ echilibrat 20-20-20, doza de un gram la litru de apă.

Clima şi temperatura Intre mai şi septembrie, dacă temperatura depăşeşte 25 de grade celsius atunci mutaţi ghiveciul într-o zonă ventilată. Iarna bulbii iernează între 0 si -5 grade celsius.

Preţ – Un bulb de Pleione formosa ( cel mai răspândit)  costă in jur de 3, 5 euro, un bulb de Pleione forrestii costă în jur de14 euro, un pachet de 3 bulbi hibrizi de Pleione Tongariro costă in jur de 15 euro.

Mod de cultivare

Dacă aveţi la dispoziţie un buget mai generos şi pentru un efect mai spectaculos merită să puneţi minim 10 bulbi într-un vas de 25 cm diametru, dar nu prea înalt. Puneţi pe fundul vasului o înălşime de aproximativ 1 cm pietriş de mărimea unei alune, apoi completati cu amestecul de pământ făcut până rămâne vasul  3 degete gol. După care aşezaţi bulbii unul langa altul la o distanţă de minim 1,5 cm, acoperindu-i apoi cu amestecul de pământ dar nu să-i acoperiţi definitiv, lăsaţi vârful bulbilor la suprafaţă.

Mult succes!

Foto 2:

http://www.orchidspecies.com/pleiformosana.htm

Comments are closed.