Pregatirea portaltoiului si altoiului la vita de vie

Primavara , cu cateva zile inainte de inceperea altoirii , se scot de la pastrare coardele altoi si portaltoi.Se curata de nisip prin spalarea lor cu apa , apoi se controleaza daca au iesit bine din iarna.In acest scop se verifica sanatatea mugurilor (ochilor) si lemnului.Pentru aceasta se fac sectiuni transversale si longitudinale pe regiuni diferite ale coardei(prin internod , prin nod si prin ochi).

 

Materialul se considera sanatos si bun de altoit atunci cand sectiunea proaspat facuta apare umeda si de culoare verde viu.

Coardele sau portiuni din ele care sunt mucegaite sau degerate se indeparteaza de la altoire.

Pregatirea portaltoiului.Dupa ce a fost scos de la stratificat , curatat de nisip si verificat in ce priveste sanatatea , portaltoiul se pune la inmuiat , pentru ca sa absoarba in tesuturile sale apa necesara pentru procesele biologice din timpul fortarii.Pachetele de coarde se pun in apa in pozitie verticala.Durata de inmuiere variaza in functie de soiul portaltoiului si de starea lui de umiditate din timpul pastrarii.

In timpul inmuiatului apa se schimba la fiecare 1-2 zile.

Practic , se cunoaste ca portaltoiul a absorbit suficienta apa cand pe sectiunea proaspat executata , sub apasarea lamei briceagului , apare seva care musteste , iar la capatul butasului apare o materie mucilaginoasa.

Dupa inmuiere pachetele de portaltoi se desfac si se sectioneaza in butasi la lungimea de 38 cm , masurata de la nodul bazal.Lucrarea se face incepand de la baza coardei spre varful ei , folosind masura etalon.Prima sectionare , de reimprospatare , se face la 0,5 cm sub primul nod bazal , iar urmatoarele sub nodul cel mai apropiat de capatul masurii.Reimprospatarea taieturii de la nodul bazal se face si la coardele taiate din toamna la lungimea de un butas.

Butasii portaltoi rezultati in urma sectionarii coardelor se orbesc , adica li se suprima cu briceagul toti ochii , cu scopul de a impiedica cresterea lor.

Suprimarea se face de la nivelul de insertie a ochiului pe coarda si de sus in jos.Trebuie sa se evite suprimarea adanca a ochiului , deoarece se produc rani mari , pentru calusarea si cicatrizarea carora se consuma multa substanta de rezerva , in detrimentul calusarii sectiunilor de la baza si varful butasului , precum si al sectiunilor de la punctul de altoire.

Odata cu orbirea se suprima si resturile de cioturi si carceii ce mai exista eventual pe butasi.Suprimarea acestora sa face tot la inel , ca si la suprimarea ochilor.

Pregatirea altoilor.Altoii se pregatesc in acelasi timp cu portaltoii.Dupa ce au fost scosi de la stratificare , se verifica starea sanatatii , apoi se spala bine de nisip.Dupa aceasta , coardele se sectioneaza in butasi de un ochi , facand taietura la 1,5 cm deasupra ochiului, iar meritalul de sub ochi ramane in lungime normala asa cum rezulta de la aceasta taiere.Butasii altoi de 1 ochi se pun apoi la inmuiat timp de 6-24 ore , dupa care se scot si se spala.

Partea meritalului de sub ochi ramane lunga pantru ca altoitorul sa aiba posibilitatea sa faca mai multe sectiuni in momentul altoirii , pana ce aceasta se va potrivi cu sectiunea de pe portaltoi.

Pentru a mari randamentul lucrarilor la altoire , atat butasii portaltoi cat si butasii altoi se sorteaza pe grosimi.

Timpul altoirii

Data inceperii altoitului trebuie potrivita in asa fel incat pana la pornirea in vegetatie a vitei de vie sa nu mai ramana decat 20-25 zile.Procedand in felul acesta , inseamna ca scoaterea de la fortat si plantarea la biloane a primelor loturi de vite vor coincide cu inceperea vegetatiei viilor.Solul are atunci o temperatura de 10-12 grade la adancimea de 30-40 cm , ceea ce favorizeaza emiterea radacinilor si prinderea butasilor.

In anii cu desprimavarare normala ,altoirea trebuie sa inceapa cam pe la jumatatea lunii martie si sa dureze cel mult pana la 10 aprilie , astfel incat ultimele loturi de butasi scosi de la fortat sa fie plantati in scoala de vite cel tarziu in prima decada a lunii mai.

Publicat 18.01.2012

foto : www.eitonline.eit.ac.nz

Comments are closed.