Prepararea şi însuşirile fizico-chimice ale pământurilor speciale

Pământurile speciale sunt acelea care se folosesc la realizarea substraturilor de cultură a speciilor floricole ce mainfestă pretenţii deosebite faţă de anumite însuşiri  ( PH, structura, etc. ), în raport direct cu conditiile naturale în care s-au format.

Pământul de ericaceae

Se formează în mod natural în zonele montane pe locurile unde cresc plante din familia Ericaceae ( Erica, Rhododendron, Vaccinium, etc. ) ca urmare a decompunerii vegetale ( frunze , lăstari, ramuri) pe parcursul mai multor ani . Pământul se recoltează ca atare, strângandu-se stratul superficial de pe sub aceste plante.

Proprietăţi – Este un pământ foarte uşor cu un grad mare de afânare, are  culoarea brună negricioasă  şi ph-ul foarte acid , între 3 şi 3,5. Se păstrează în condiţii de umiditate relativă mai ridicată deoarece dacă se usucă prea tare îşi recapătă greu umiditatea normală. Acest pământ se utilizează la plantele acidofile  precum: camelia, azalea, unele ferigi, orhidee, etc.

Pământul de ferigi

Rezultă din descompunerea frunzelor , rizomilor şi rădăcinilor de ferigi ce cresc în condiţii naturale  ( Polypedium, Osmundo, Aspidium, etc. ) , în locurile umede.

Proprietăţi : are aspect fibros, culoarea neagră şi PH-UL acid. Este un pământ foarte uşor. Se foloseşte la prepararea amestecurilor de pământuri destinate culturilor de orhidee, bromelii, ferigi şi alte plante acidofile.

Pământul de pădure

Pământul de pădure sau litiera este pământul ce se ia din păduri , de pe sub copaci, până la adâncimea de circa 10 cm , împreună cu o parte din resturile vegetale  ( frunze , lăstari, ramuri subţiri , rădăcini ). Acesta se foloseste imediat sau mai bine, se asează în platformă obişnuită unde se lasă 1-2 ani pentru desăvârşirea proceselor de descompunere.

Proprietăţi : Se aseamănă cu pământul de frunze ca grad de afânare , culoare, PH ( 3,5-5 ), continut in elemente nutritive, are aceleaşi utilizari ca şi pământul de frunze.

Pământul de nămol

Mâlul de pe fundul bălţilor poate fi folosit în culturile de flori dacă se lasă circa un an în grămezi, în scopul încheierii proceselor de descompunere. Adaosul de praf de var accelerează aceste procese şi reduce aciditatea.

Proprietăţi : are structură bună, foarte fină, uneori prăfoasă. Culoarea este închisă , aproape neagră, conţine cantităţi rezonabile de elemente nutritive.

Pământul de rumeguş

Rumeguşul şi scoarţa de copaci, reziduuri ale industriei forestiere, pot da în urma putrezirii care durează 1-2 ani un pământ bun pentru multe flori. Acest pământ este folosit în cantităţi mari în ţările cu industria lemnului foarte dezvoltată.

Proprietăţi : Este un pământ poros, uşor, de culoare brună-roşcată şi cu PH-UL uşor acid.

Materialele inerte utilizate in floricultură

În compoziţia substraturilor de cultură, pe lângă pământurile propriu zise sunt incluse şi unele materiale inerte cu rolul de a le îmbunătăţi însuşirile fizice.

Unele materiale inerte ca  : nisipul, perlitul, muşchiul de sphagnum, se folosesc în procesul de înrădăcinare a butaşilor, marcotelor, stolonilor, ele asigurând mediul pentru creşterea rădăcinilor. De asemenea pot fi folosite ca suport în cazul hidroculturilor.

Nisipul

Are utilizare largă, nelipsind aproape din nici un amestec de pământuri , proporţia de participare fiind de o parte nisip la 3 părţi pământ. Rolul nisipului este de a mări gradul de afânare şi permeabilitate al substratului de cultură.

Nisipul de râu, ceva mai grosier, este superior calitativ . Cel din cariere conţine deşeuri , diverşi oxizi metalici, ce sunt suportaţi greu de multe plante , preferându-se evitarea acestora.

Muşchiul vegetal ( Sphagnum )

Este folosit sub formă proaspătă, uscată, tocată sau măcinată, cu scopul de a mări gradul de afânare şi permeabilitate şi de a crea o stare higroscopică favorabilă.

Se utilizează în substraturile destinate speciilor care solicită o aerisire bogată la nivelul rădăcinilor ( speciile epifite). De asemenea constituie suportul pentru marcotajul aerian al plantelor lemnoase. Muşchiul proaspăt are şi alte folosinţe ca de exemplu la îmbrăcarea suporturilor utilizate la susţinerea lianelor ( hedera, filodendron ), la amenajarea vaselor cu bulbi de lalele sau muguri de mărgăritar destinate forţării, etc.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 20.12.2011

Foto : www.flori-cultura.ro

 

Comments are closed.