Prepararea substraturilor de cultură

După preparare pământurile se cern prin plasă ( ciururi) cu ochiuri de 1-3 cm, pentru separarea părţilor grosiere sau incomplet descompuse şi a diverselor gunoaie  ( pietre, cioburi, etc.). În funcţie de mărimea ochiurilor şi unghiul de înclinare rezultă un pământ mai fin sau mai grosier.

Cu cât unghiul format de ciur cu suprafata solului este mai mare cu atat pamântul va fi mai fin si invers. Astfel obtinute, pământurile se păstrează în magazii sau şoproane, ferite de ploi şi soare. Întrucât în floricultură se luvrează cu o gamă largă de pământuri , acestea trebuie să fie etichetate ( pentru a se evita confundarea lor, a grămezilor de pământ obţinute, pe etichetă se scrie numele pământului, provenienţa, data obţinerii).

Pentru prepararea substraturilor de cultură amestecurile de pământuri componentele stabilite conform cu cerinţele specifice, se aşează în grămezi conform cu cerintele speciei, se aşează în grămezi  în straturi alternante.

După aceea urmează amestecarea lor prin lopătare de 2-3 ori , fie prin aruncarea pământului de la bază la vârf cu desfacerea continuă a grămezii, fie prin schimbarea locului grămezii. Omogenizarea amestecului se poate realiza şi cu maşini speciale, fiind posibilitatea ca atunci să se incorporeze si ingrasamintele minerale prevăzute la fertilizarea de bază.

Înainte de întrebuinţare , substraturile se dezinfectează în vederea prevenirii apariţiei bolilor şi dăunătorilor . Dezinfecţia se poate realiza pe cale termică, prin aburisire sau prin tratarea chimică.

În vederea sterilizării cu vapori de apă se pot construi platforme speciale , dotate cu conducte metalice perforate, racordate la centrala termică. Acestea sunt folosite la dezinfecţia substraturilor destinate plantelor cultivate în recipienţi. În cazul culturilor efectuate direct în terenul serei dezinfecţia se execută pe loc, după procedeul aplicat şi în legumicultură.

Pentru dezinfecţia chimică se folosesc produse prin stropire cu apă, dizolvate în apa sau granule care se amestecă cu substratul de pământ. În general după ce se face acest tratament chimic se acoperă la final amestecul obţinut cu o folie de plastic.

Ca substanţe chimice dezinfectante se folosesc următoarele : Nemagon – în stare solidă, circa 100 de grame la 1m3, se omogenizează amestecul si se acoperă la final cu folie de plastic, Dazomet – este un praf, circa 100 de grame la 1 m3 de amestec de pământ, se poate aplica prin stropire cu apă după care se acoperă cu folie de plastic, Formalină – soluţie 2-4 %, se foloseste circa 100 litri de soluţie la 1 m3 de amestec, la temperatura de circa 18 grade C, Sulfat de cupru – soluţie 2-4 %, la fel, circa 100 de litri la 1 m3 de amestec, omogenizarea este suficientă.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 22.12.2011

Foto : www.flori-cultura.ro

 

 

Comments are closed.