Primavara – Plantarea de arbori , principala armă in lupta împotriva încălzirii globale

Pentru plantele cu frunze căzătoate, care sunt în stare latentă în timpul iernii, în repaos vegetativ, luna martie reprezintă luna de trezire, doar in cazul unor ierni mai târzii din cauza unor temperaturi mai reci se mai intârzie cu reluarea vegetaţiei, dar calendaristic luna martie reprezintă in calendarul gregorian sosirea primăverii.

În acest an, iarna 2010-2011, s-a înregistrat o iarnă relativ normală, care nu a ieşit din tiparele unei ierni destul de blânde, aşa că ne aşteptăm ca primăvara să-şi reintre curând în drepturi. Media ultimelor decenii, ne arată că temperaturile mai ridicate au cauzat o reluare anticipată a vegetaţiei . MeteoSwiss, organism elveţian ce se ocupă cu studiul fenologiei şi impactul asupra mediului, este Biroul Federal de Meteorologie si Climatologie cu sediul central la zurich, studiile efectuate in cadrul acestui birou ne arată că în zonele alpine plantele de pădure răsar cu câteva săptămâni mai devreme decât acum 50 de ani.

Astfel in aceasta perioadă intră în vigoare cel mai important fenomen, Fotosinteza, care asigura producţia de biomasă , primul inel ce stă la baza alimentaţiei şi existenţei noastre.  Si nu numai! Asigură un tampon în calea creşterii efectului de seră!Prin fotosinteză plantele au capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon rezultat în aer în urma arderii combustibililor fosili, ce cauzează incălzirea globală.

Acest lucru este valabil deoarece plantele tinere ( arborii tineri ) au creşterea rapidă şi înmagazinează în ţesuturile tinere carbon, ce va rămâne blocat acolo timp de decenii sau secole, funcţie de durata de viaţă a plantelor, iar cand planta devine un adult işi încetineşte dezvoltarea.Carbonul este absorbit din aer  prin fotosinteză primăvara-vara, şi este remis toamna –iarna prin căderea şi descompunerea frunzelor. Deasemenea, şi  în biomasă cât şi materiile organice ce alcătuiec solul ( rădăcini, humus, insecte mici, microorganisme ) rămâne captiv mult carbon de origine atmosferică.

Plantarea de arbori tineri în această perioadă este o luptă eficientă in combaterea încălzirii globale, aş putea spune una din cele mai eficiente căi de combatere a efectului de seră .Din păcate nu este şi suficientă această metodă, emisiile de dioxid de carbon anuale se cifrează la 30 de miliarde de tone pe an, însă alături de măsuri de reducere a emisiilor,legi care pot stimula dezvoltarea de energii verzi, plantarea de arbori este accesibilă tuturor celor ce au un petec de pământ.

O plantă tânără este întotdeauna binevenită, încetineşte eroziunea solului, reîmprospătează aerul, produce oxigen şi fructe, şi luminează peisajul. Arborii tineri absorb mai mult dioxid de carbon.

Comments are closed.