Principalii dăunători ai legumelor – Cei mai întâlniţi dăunători la legume.

 

Păduchele verde al castraveților – Cerosipha gossypii

Specific culturilor de cucurbitacee , formează colonii aglomerate pe frunze și dispersate pe flori. Ca efect , frunzele se strâng în glomerule puternic compactate , meristemele sunt lezate , plantele se opresc din creștere. În sere și solarii , atacul este însoțit de secreții aderente la substrat , pe care secundar se dezvoltă fumagina. Adult de 1,5 – 2 mm lungime , corp globulos verde-maroniu , acoperit de secreții purulente cenușii.Vector de viroze.Dăunător dificil de combătut din cauza modului de habitat ascuns.

Combatere

Confidor Energy 0,1 % prin administrare foliară.Tratamentul se efectuează la apariția primilor dăunători în cultură.

Păduchele cenușiu al verzei – Brevicoryne brassicae

Dăunător dotat cu un aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt.Formează colonii aglomerate pe meristeme , frunze , tulpini , inflorescențe.Ca efect , frunzele se gofrează și plantele se opresc din creștere.Când atacul survine imediat după plantare , varza și conopida nu mai formează căpățâna.În anii cu temperaturi și precipitații moderate , poate cauza pierderi de producție de 30 – 40 %.Dăunător cu mari posibilități de reproducere , prezintă în câmp 16 – 20 generații de adulți.Adult de 1,5-2,5 mm lungime , corp globulos , acoperit de o pulbere ceroasă , cenușie.Primele colonii apar primăvara , în cursul lunii aprilie.Vector de viroze.

Combatere

Pentru limitarea populațiilor , produsul Confidor Energy la concentrația de administrare foliară de 0,06% a condus la diminuarea populațiilor cu 85-90 %.Deoarece varza și conopida prezintă frunze lucioase și ceroase , pentru reținerea suspensiilor pe plante , la soluțiile de tratament se adaugă un adeziv. În lipsa acestui adeziv , eficacitatea tratamentelor se poate reduce.Pragul economic de dăunare (numărul de indivizi începând de la care este necesară aplicarea tratamentului ) este de 5-6 afide pe frunză.

 

 

 

 

Limaxul cenușiu – Agriolimax agreste

Dăunător polifag , foarte vorace. La legume atacă varza , conopida , salata , castraveții , tomatele , ardeii , fasolea etc.,preferențial localizându-se pe frunze la care distruge țesuturile dintre nervuri. Atac în vetre bine delimitate , cu aspect de pășunat.După formarea căpățânii verzei , larvele și adulții pătrund printre frunze , cauzând gelificarea țesuturilor și reducerea valorii lor comerciale.Dăunător nocturn , frecvent în anii cu primăveri și veri umede și răcoroase , se retrage ziua în sol , pentru a se apăra de uscăciune.În timpul deplasării lasă pe sol o secreție vâscoasă  care , în contact cu aerul , devine pergamentoasă , simptom după care atacul poate fi recunoscut și în lipsa dăunătorului.

Combatere

Se recomandă Mesurol 2 RB pe sol în doză de 5 kg/ha , în funcție de gradul de infestare a culturilor.Produs de șoc , la 24 ore de la tratament determină o mortalitate a limacșilor de peste 90 %.Pragul economic de dăunare (numărul de  indivizi de la care este necesară aplicarea tratamentului ) este de 1 – 2 limacși / mp.

 

Musculița albă – Trialeurodes vaporariorum

Dăunător la culturile de legume din sere și solarii.Ciclul de evoluție al insectei de derulează pe partea inferioară a frunzelor , de unde larvele și adulții absorb prin înțepare sucul celular.Ca efect , plantele se dezvoltă cu întârziere și dau producții scăzute.Atac însoțit de secreții aderente la substrat , pe care , secundar,se dezvoltă fumagina.Culturi cu aspect depresiv.Dăunător cu potențial ridicat de reproducere , prezintă în sere între 4 – 8 generații de adulți și o prolificitate variind între 500 – 1500 ouă.Specie cu rezistență dobândită la acțiunea diferitelor pesticide.

Combatere

Confidor Energy 0,13 % , prin stropiri foliare după plantare;

Confidor Energy 0,13 % în 2000 l apă / ha , aplicat la rădăcina fiecărei plante;

Decis Mega 50 EW 0,025 % (0,25 l / ha)

 

Comments are closed.