Proiectarea peisageră ( IV)– Instalaţia electrică pentru grădină

Ca şi instalaţiile de apă, de drenaj şi de recuperare a apelor de ploaie, instalaţia electrică este indispensabilă oricărei grădini moderne. Aparent simplă , în realitate nu este chiar aşa. Consultarea unui electrician sau a unei firme de realizat cablaje de grădină este recomandată pentru o bună proiectare şi o garanţie a lucrării de cel puţin 10 ani. Ca să legi 2 fire , vorba grădinarului amator , nu e mare lucru, în practică însă avem de –a face cu tensiuni periculoase şi pericolul electrocutării atunci când aspersoarele funcţionează, ori neizolarea bună şi cablarea necorespunzătoare pot provoca daune atunci când ne aşteptăm mai puţin.
Asigurarea luminii artificiale şi funcţionarea diferitelor tipuri de aparate ( pompe, cositori electrice, aparate electrice pentru tăierea gardurilor vii) impune conectarea la reţeaua generală de alimentare cu energie electrică. Iluminatul are în primul rând un rol funcţional: înlesneşte vizitarea parcurilor şi în orele când lumina naturală este insuficientă , în plus, conferă un anumit grad de securitate pentru vizitatori şi pentru unele dotări . În amenajările peisagistice , iluminatul are şi un rol decorativ , de punere în valoare a unor aspecte ale compoziţiei prin reliefare pe fondul de penumbră sau de întunecare a altora. Proiectarea luminii pe unele clădiri , construcţii decorative, jocuri de apă , decoraţiuni florale, Arbori cu frunzişul de culoare deschisă, etc, produce efecte estetice deosebite. În unele cazuri se recurge la combinaţii de diferite culori ale luminii , de exemplu , pentru unele fântâni arteziene ( reflectoare submerse).
Însăşi corpurile de iluminat, prin formă , înălţime , şi mod de aranjare a globurilor sunt tratate ca obiecte decorative : în plus dispunerea lor poate crea imagini nocturne atractive , aliniamente de surse luminoase la acelaşi nivel, cu efecte de perspectivă, cercuri de lumini, etajări sau dispersie de lumini.
De-a lungul aleilor şi în pieţe se prevăd pe margini cvorpuri de iluminat înalte , care asigură o lumină difuză. Cele scunde, pentru a nu fi deranjante, fie orientează lumina în jos, strălucirea becului fiind ascunsă de un abajur, fie au globuri translucide sau becuri de mic voltaj. Pentru iluminarea florilor se utilizează becuri cu incandescenţă care nu denaturează culorile , sursa luminoasă fiind amploasată la 30 – 40 de cm deasupra masei de flori, de obicei montată pe o tijă subţire.
Proiectarea instalaţiei electrice este de competenţa specialiştilor. Sunt firme specializate care pot oferi soluţii la un raport calitate/preţ satisfăcător.Cablurile electrice sunt îngropate: traseul lor , de preferinţă , se alege pe cel al aleilor, niciodată pe sub plantaţii masive sau pe sub construcţii. Distanţa minimă faţă de arbori este de 2 metri.
În ultimii ani, odată cu intrarea pe piaţă a marilor reţele de centre de grădină, Praktiker, Bauhaus, Leroy Merlin, Bricostore, Dedeman, Metro, etc , au apărut foarte multe instalaţii de iluminat ce pentru grădinile mici private, pachete diferite ce conţin instalaţii de iluminat pentru grădină formate din toate componentele şi cu instrucţiuni simple de montare pe înţelesul tuturor. Dacă aveţi o suprafaţă mică de amenajat atunci cu un efort minim se poate realiza la nivel de grădinar amator instalaţia, dar dacă dispuneţi de o suprafaţă generoasă , de minim 150 de metri pătraţi, recomandăm realizarea unei instalaţii profesionale pentru siguranţa în exploatare, cât şi pentru a atinge efectul decorativ dorit.
Mult succes!
Autor Constantin Claudiu
Publicat 31.10.2011

Comments are closed.