Promenadele urbane ( II )

Autor: Ing. Peisagist Gabriela Chiorcea

Publicat 25 may 2012

Una dintre cele mai importante zone de promenadă a Europei este Bulevardul La Rambla, din Barcelona – Spania. Acesta se întinde pe mai bine de 1,2km, începând din Plaҫa de Catalunya și terminându-se cu Monumentul lui Cristofor Columb (înalt de 60m), și având o lățime aproximativă de 21m, fiind mărginită, pe ambele laturi, de aliniamente din Platani. Zona de loisir găsindu-se pe mijlocul bulevardului, spre deosebire de Champs-Élysées, unde aceasta se află pe marginea acestuia. Promenada este mărginită de magazine cu suveniruri, florării, sau terase ale restaurantelor din zonă, fiind animată și de ”artiștii străzii”.

Acest spațiu de promenadă are o vechime de peste 200 de ani, fiind accesată de către locuitorii zonei, studenți (găsindu-se în apropiere clădiri din fosta Universitate Estudis Generalis), iubitorii de artă (există instituții de cultură), enoriași (există mai multe biserici în zona promenadei), iar în prezent, de către turiști.

         Un alt spațiu important, pentru loisir, este Bulevardul Champs-Élysées, fiind un bulevard important din capitala Franței. Lungimea bulevardului este de 2km și lățimea acestuia de 80m. Aici se găsesc cinematografe, cafenele si magazine de lux, fiind una dintre cele mai faimoase străzi de promenadă.

În anul 1616 Maria de Medici cere ca grădina Palatului Tuileries să fie prelungită printr-o alee de loisir, pentru a realiza o perspectivă asupra palatului, marginită cu aliniamente de arbori, în direcția actualului Arc de Triumf. În anul 1709 acesta capătă denumirea de Champs-Élysées, care înseamnă Campurile Elize. La jumatatea secolului al-XVIII-lea, a devenit un bulevard al modei, unde și Regina Maria Antoineta se plimba însoțită de curtenii săi. În decursul anilor, bulevardul a trecut prin mai multe transformări, cea mai importantă intervenție s-a datorat baronului Haussmann, la jumatatea secolului al-XVIII-lea, iar cea mai recenta este cea din 1993, când au fost largite trotuarele.

        Promenada Englezilor (Promenade des Anglais), Franța, este probabil cea mai faimoasă atracție turistică al orașului Nisa, situată pe una dintre frumoasele plaje, la Golful Îngerilor.

Acum mai bine de 200 de ani englezi înstăriți veneau aici pe timpul iernii, deoarece este un climat mai blând, ridicându-și case și creând o comunitate, de aici și numele promenadei.

Aceasta rulează pe mai multi kilometric, de-a lungul litoralului Mediteranean, iar vizitatorul are nevoie de aproximativ 3 ore pentru a o parcurge în întregime.

De-a lungul promenadei găsești hoteluri (multe au fost ridicate în secolul al XIX-lea, odată cu amenajarea promenadei), restauralte și cafenele, care atrag în plus vizitatorii.

Între mare și zona de loisir există plaja, care în secolul al XIX-lea era îngustă și neamenajată, pentru că nu reprezenta interes pe atunci, în ultimul secol a fost amenajată, devenind una din plajele preferate ale toriștilor și locuitorilor orașului.

         Odată cu apariția Parcurilor și a Grădinilor publice, în cadrul orașelor, au fost introduse în interiorul acestora și trasee pentru promenadă, de acest lucru ținându-se cont și în zilele noastre, atunci când se amenajază sau reamenajează un astfel de spațiu, deoarece oriunde în oraș este necesar un traseu pentru loisir.

La începutul aparițiilor zonelor de promenadă, acestea erau strict pentru plimbare, nu erau utilizate pentru recreere, relaxare, odihnă sau distracție. În zilele noastre se ține cont de aceste lucruri în amenajarea traseului unei promenade (exemplu: Promenada din Hornsea, River Rhine Promenade – din Dusseldorf, Berges du Rhône – din Lyon, Riva Promenade – din Split, care sunt prezentate mai jos) si sunt introduse pe traseul acestora, restaurante, cafenele, piste pentru biciclisti si roller, locuri de joaca, etc.

Proiectul amenajări sau reamenajări, unei promenade urbane, trebuie să fie conceput, pornindu-se de la straturile create de istoria locului, straturi care au determinat morfologia siturilor și care conferă identitate și calitate spațiu.

Astăzi, orașele moderne au nevoie de aceste locuri de plimbare, întâlnire, relaxare, distracție, sau odihnă. Aceste zone sunt considerate un loc important în spațiul urban și de aceea municipalitățile multor orașe au amenajat sau reamenajat multe zone de loisir în orașe, fie de-a lungul unui boulevard, fie pe cursul unui râu sau canal, fie pe malul mării. Aceste zone de promenadă fac legătura cu rețeaua verde a orașelor, dar și cu parcurile acestora.

Zonele de promenadă, sunt importante în cadrul amenajărilor peisagere din spațiul urban. Aceste spații trebuiesc create, acolo unde nu există, sau îmbunătățite, acolo unde ele există deja, pentru ca locuitorii acelor orașe să gasească un loc de plimbare, evadare, distracție, socializare și relaxare, pe traseul acestora. În această direcție, țări ale Uniunii Europene participă împreună la programe de reconversie industrială sau reabilitare urbană, a diferitelor spații cu potențial, sau legături cu istoria acelui loc.

Aproape toate traseele de loisir, care au fost realizate în ultimii zeci de ani, au fost create pe foste artere auto foarte aglomerate, sau pe locuri de parcare, aceste spații fiind utilizate, acum, pietonal sau cu bicicleta.

Promenada este un spațiu public, care reprezintă o sarbătoare a mersului pe jos, un loc unde poți socializa, te poți relaxa, dar și distra. Este un spațiu care atrage un număr foarte mare de utilizatori, iar în zilele noaste pune la dispoziție un numar mare de servicii. Se poate observa ca amplasarea restaurantelor sau a cafenelelor, care se găsesc pe traseul unei promenade, ajută într-un mod indirect la interacțiunea dintre oameni.

Exemple de proiecte realizate în ultimii ani

Berges du Rhône

Orașul Lyon, Franța, a fost construit la confluenta râului Rhône şi al afluentului său Saône. Ca în multe alte orașe fluviale, relația sa cu râul a început să se deterioreze odată cu Revoluția Industrială. După jumatatea secolului XX, această zonă a fost transformată într-o imensă parcare, întrerupand accesul la râu și fracmentând zona, pe o porțiune mare, paralelă cu râul.

După intervenție, malul stâng al Rhône-ului, acționează în mod efficient, ca un mediator între oraș și râu. Prin acest proiect de Promenadă se obține o restituire a legăturilor teritoriale pe scara timpului, ce aduc râului rolul important în geneza orașului.

Întregul traseu al Promenadei variază de la zone cu vegetație abundentă, la zone deschise cu puțină vegetație; zone unde există “pastile” cu diferite plante; o zonă cu trepte, ca un amfiteatru, de unde se poate contempla râul și unde se organizează concerte în aer liber și tot felul de manifestări; dar și zone de joacă pentru copii, locuri pentru practicarea skateboarder-ului, etc. Pe marginea apei este zona de loisir, iar paralel este pista pentru roll-eri sau bicicliști.

Riva Promenade

Orașul Split, Croația, găzduiește palatul în care s-a retras împăratul roman Dioclețian, după abdicare, având una dintre fațade spre mare. Zona din fața palatului, de lângă mare, a devenit de pe atunci, dar și în present, zonă de promenadă.

Fără renunțarea la imaginea puternic contemporană, care confera claritate și unitate Promenadei, s-a intenționat păstrarea valorii caracteristice, pre-existentă, a zonei. Faleza a fost eliberată de construcțiile care o sufocau, îmbunătățindu-se aspectul.  Acum toate elementele care o compun se armonizează și devin coerente, pentru a scoate în evidență caracterul său Mediteranian, prezentând o flexibilitate care îi permite să raspundă, în mod eficient, tuturor categoriilor de utilizatori.

Zona Promenadei are o lungime de 250m și o lățime de 50m, iar zona centrală a acesteia este în fața palatului lui Dioclețian. Există 3 aliniamente de palmieri, 2 sunt aproape de faleză și aici există locuri de ședere. Întreaga zonă este pavată cu dale de diferite mărimi, de culoare gri-verzui.

Această zonă găzduiește, pe langă locuri de ședere și cafenelele, festivaluri, parade și procesiuni politice sau sportive. Umbrarele existente deasupra cafenelelor se pot ridica, devenind ecrane pentru filme și imagini, care pot fi proiectate pe timp de noapte.

Promenada de la Hornsea

Hornsea, este un mic oraș de litoral, care tine de comitatul Yorkshire, Anglia.

În zona centrală a promenadei au fost concepute o serie de mici grădini, care găzduiesc plante de mici dimensiuni, iar în fiecare grădină gasești alte tipuri de plante. Tot in această zonă se găseste și o mică fântână, care este o atracție, în primul rand, pentru copii, dar și pentru ceilalți vizitatori.

Una dintre clădirile existente, în această zonă, a fost transformată într-o cafenea. Au fost realizate și o serie de căsuțe, care au fost înșirate de-a lungul promenadei, cu fața spre marea Nordului și care găzduiesc standuri cu suveniruri, dulciuri sau sucuri.

Prin acest design și cu ajutorul noilor funcțiuni, zona noii promenade a devenit atractivă și populară pentru locuitorii și turiștii de toate vârstele.

Această amenajare este benefică pentru protejarea falezei, pentru locuitorii orașului, dar și pentru prosperitatea localș, adusă de funcțiunile create pe traseul acestei promenade.

Promenada la Canalul Aurinkolahti

Vuosaari este unul dintre districtele orașului Helsinki (capitala Finlandei), se află în partea de est și a fost incorporat în cadrul capitalei în anul 1966, reprezentând una dintre cele mai rapide dezvoltări urbane, de la inceputul secolului al XX-lea, dar și un oraș cu zone incluse în programul „Natura 2000” în Europa (padurea Uutela).

În Vuosaari găsim două tipuri de peisaj. Peisajul de litoral și peisajul de munte, cu zone de agrement și recreere. Tot aici există pădurea Uutela, care este una din zonele de agrement ale orașului, în care găsim o faună și floră deodebită, deoarece orașul Vuosaari a fost, și încă mai este, o zonă preponderent natural. Învecinându-se, pe una dintre laturi, cu zona de promenadă.

Canalul Aurinkolahti este o realizare a ultimilor ani, tot aici a fost amenajată o promenadă (traseul merge de jur împrejur, pe malul canalului), pe partea de est amenajarea promenadei este liberă, cu multă vegetație  (în vecinatatea pădurii Uutela), iar pe partea de vest, amenajarea este riguroasă, pavată aproape în întregime cu dale din piatră și având mici zone cu vegetație.

River Rhine Promenade

Aceasta este considerată cea mai frumoasă promenadă de pe râul Rin. Construcția promenadei a fost un vechi vis al locuitorilor Duesseldorf-ului, Germania, acela de întoarcere a orașului la Rin. Pentru îndeplinirea proiectului, a fost nevoie ca principala arteră de trafic, care crease o ruptură între oraș și râu, să fie deviată printr-un tunel pe sub pământ, care masoară 1928m.

Zona promenadei, care înainte era intens circulată auto, a fost transformată într-o zonă a pietonilor și bicicliștilor, au fost plantați peste 600 de arbori și au fost amenajate o mulțime de spații pentru agrement. De aici ce pot admira navele care trec pe râu și apusul de soare.

Pe traseul promenadei găsim restaurante, berării, acestea se pot monta și demonta, deoarece structurile permanente nu sunt premise în această zonă, din cauza inundațiilor care se produc aici.

Acest proiect este unul dintre cele mai de succes promenade din Germania. Design-ul este contemporan, destul de simplu și pe alocuri un pic cam dur. Cu toate acestea, simplitatea, îndrazneala şi consistența, par să fie motivele care stau la baza succesului.

Bibliografie:

 “Arta construirii orașelor“, de Camillo Sitte, aparută la Editura Tehnică, Bucureti, în 1992.

 “Urban open spaces “, de Helen Woolley, aparută la Editura Spon Press, Londra,         în 2003.

“Arhitectura Peisageră“, de Ana-Felicia Iliescu, aparută la Editura Ceres, Bucuresti, în  2006.

 

Sursa unor informații și a imaginilor:

http://www.drogoreanu.ro/f12.php

TIVOLI (Roma) - VILLA D'ESTE

http://picasaweb.google.com/lh/photo/VNZ4we3dTCRqOEoImOOXvA

http://www.travelwiz.ro/munchen/palatul-nymphenburg

http://www.iturism.ro/poze/obeliscul-din-parcul-palatului-schonbrunn-viena-id-24728.html

http://www.utours.ro/descriere_circuit/europa/circuit_rusia_polonia_tarile_baltice_autocar_15_zile-147.html

http://adytzu344.wordpress.com/orasul-meu-preferat-londra/

http://www.simoneciel.ro/2009/09/

http://www.grupdelux.ro/blog/champs-elysees-este-cea-mai-scumpa-artera-comerciala-din-lume-vedeti-cat-costa-un-mp/

http://solofriendly.com/wp-content/uploads/2011/03/Champs-Elysees-2_sm.jpg

 

http://ro.prontohotel.com/fra/nice/pois/promenade_des_anglais.htm

http://nice-france-holiday.blogspot.com/

http://www.grandlyon.com/Berges-du-Rhone.26.0.html   http://urban.cccb.org/europeanArchive/htmldocs/europeanArchive_1024.asp?gIdioma=A&gDoc=undefined

http://www.3lhd.com/popup.php?lang=en

http://urban.cccb.org/europeanArchive/htmldocs/europeanArchive_1024.asp?gIdioma=A&gDoc=undefined

http://www.islington.gov.uk/transport/RoadsAndParking/streetimprovements/promenadeoflight.asp

http://www.rudi.net/node/17585

http://www.betterpublicbuilding.org.uk/finalists/2007/promenadeoflight/

http://www.baumeister.de/PDFs/115504054938.pdf

http://www.hull.ac.uk/coastalobs/media/pdf/manunit5.pdf

http://www.atkinsglobal.com/Images/Waterfronts_tcm12-3931.pdf

http://www.cabe.org.uk/casestudies.aspx?csid=1106&imgid=15

http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunkisuunnitteluvirasto_en/Artikkeli_en?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/ksv/en/Town+Planning/City+planning+projects/Vuosaari       http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Vuosaari

http://www.flickr.com/photos/terillo/3156749729/

http://www.duesseldorf-   tourismus.de/article_en2.php?folderID=10273&folderID=10273&sub1_folderID=10306&folderID=10273&folderID=10273&sub1_folderID=10306&articleID=419&

http://www.pps.org/great_public_spaces/one?public_place_id=848

http://urban.cccb.org/europeanArchive/htmldocs/europeanArchive_1024.asp?gIdioma=A&gDoc=undefined

 

Comments are closed.