Rademarchera – eleganţă veşnic verde – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Din punct de vedere botanic este cunoscută ca Rademarchera Sinica, aparţine familiei de Bignoniaceae şi este originară pădurilor tropicale din India, China şi Malaezia.Numele vine de la un botanist olandez, M. Radermarcher, care a trăit mulţi ani în Indonezia, în a doua jumătate a anului 1700. Plantă de origine exotică are frunze verzi strălucitoare şi o delicată formă care câştigă privitorul la prima vedere. În apartament ajunge la dimensiuni nu prea mari.
Introdus în Europa cu circa 25 de ani în urmă, ca o noua decoraţiune pentru spaţiile interioare, Radermarchera a avut o rată mare de succes, cu frunzele sale delicate şi dimensiunea redusă a exemplarelor.
Ulterior, şi pentru mulţi ani s-a bucurat de o perioadă de uitare, recent, a reapărut în florării şi pepiniere, dovedind din nou că o mare apreciere pe care a luat-o la aspectul său iniţial.
Deşi este o plantă care necesită o întreţinere medie, cunoaşterea adecvată a nevoilor sale specifice de mediu este esenţială pentru întreţinerea ei în vas, în scopul de a evita erorile ce pot compromite starea plantei foarte rapid, cât şi pentru faptul că are o mare valoare decorativă.
Rademarchera este o elegantă plantă de apartament, stufoasă , în zonele în care creşte se dezvoltă şi ajunge la forma şi mărimea unui arbore mult mai ramificat.

Înălţimea plantei în ghiveci introdusă la vânzare pe piaţă variază de la 40-50 cm până la un maxim de 100-130 cm.Frunzele Evergreen ( veşnic verzi ) au culoarea verde inchis , sunt lucioase.
Produce flori şi fructe doar în locurile de origine: acestea sunt mici, în formă de pâlnie-,galbene.Există şi o varietate pe piaţă numită ,, Karima”, soi ce are frunzele pestriţe cu galben-auriu.
Fişă tehnică
Lumină – rademarchera are nevoie de lumină multă, dar nu tolerează lumina directă a soarelui, care poate provoca arderea frunzelor sau înnegrirea lor pe lamele frunzei.
Deasemeni , dacă lumina este prea mică, internodurile tind sa crească mai mult şi frunzele se decolorează ;cei care au condiţii improprii, planta se poate deteriora dramatic chiar în timp scurt. Pe timp de vară dacă dispuneţi de o terasă cu semiumbră, aerul liber şi o climă mai blândă o va ajuta să se dezvolte în mod armonios.
Apa – rademarchera necesită udare moderată , excesul de apă apă determină dedurizarea rapidă a rădăcinilor şi descompunerea lor ulterioară care produc moartea rapidă a plantei.
Dacă rămâne apă în farfurie trebuie să fie întotdeauna eliminată, deoarece ar putea încuraja dezvoltarea de ciuperci vr dăunează rădăcinii. În perioadele de toamna şi iarna, în care vegetaţia scade, irigarea ar trebui să fie redusă la jumătate în comparaţie cu creşterea de primăvară şi vară.
Climă – Este o planta destul de sensibilă la frig: se dezvoltă armonios când temperaturile sunt între 20 şi 23 de grade Celsius – planta nu tolerează schimbările de temperatură, curenţi, şi temperaturile mai puţin de 13 – 15 de grade Celsius care cauzează şifonarea şi înnegrirea frunzelor şi apoi o defoliere rapidă .Daca în interior estet cald şi uscat ar trebui să fie pulverizată frecvent cu apă pe frunze pentru a menţine mediu cu umiditate ridicată şi astfel să se reducă uscarea frunzelor.
Fertilizare – cu un îngrăşământ lichid special pentru plantele de interior veşnic verzi, bazată în principal pe azot, până la sfârşitul verii, aceasta stimulează o producţie de frunză regulat şi determină intensificarea coloraturii
Pământ – . utilizaţi pământ de calitate foarte bună,organic, pe bază de turbă, bine-drenat, astfel încât să permită drenajul uşor de apă. O compoziţie bună ar fi următoarea : 40% pământ universal pentru plante de apartament, 40% pământ de frunze forestier, 20% nisip de siliciu.

Înmulţire – este greu de reprodus la domiciliu.
În locurile de origine se propagă prin seminţe. În mediul nostru, se foloseşte înmulţirea prin butaşi, cu lungimea de 8- 10 cm ar trebui să fie luaţi la sfârşitul primăverii şi puţi la înrădăcinare într-un pământ de turbă amestecat cu perlit. Apoi, mediul de înrădăcinare trebuie să aibă temperatura constantă de 22-25 grade Celsius şi umiditate de cel puţin 80%.

Boli şi dăunători –
Este destul de rezistentă la boli şi paraziţi. Excesul de apă poate provoca, putrezirea rădăcinii, şi alte boli fungice care pot duce la completa defoliere a plantelor. Trebuie să se acţioneze rapid pentru a se apăra cu fungicide pe bază de cupru sau fungicide specifice pentru plante de apartament.

Sfat pentru compoziţii floricole de interior – Planta se asociază bine cu alte specii cu aceleaşi cerinţe de mediu, cum ar fi:
Chamaedorea elegans, Dieffenbachia Seguin, Scindapsus aureus, Ficus benjamina,Schefflera arboricola, Syngonium Podophyllum, Spathiphyllum Wallis.

Mult succes!

Comments are closed.