Regiunea viticola a Dealurilor Banatului

In podgoriile din vest se cuprind viile din  : podgoria Aradului si bazinele ei principale , Minis , Siria – Maderat ; podgoriile Recas , Buzias , Silagiu , care incheie sirul dealurilor ce intretaie aproape perpendicular Muresul si Timisul , mergand de la Mocrea prin Pancota la Lipova , iar de aici la Recas – Silagiu – Buzias si mai departe spre sud-vest pana la podgoria Moldova Noua , creind ultimele trepte de coborare de la munti spre Campia Banatului , unde ne intalnim cu marele bazin viticol de la Teremia Mare – Tomnatic.

Podgoria Aradului este asezata pe dealurile care formeaza ultimele ramificatii ale Muntilor Zarandului. Ea formeaza o zona naturala , care apare ca o fasie aproape continua ce se intinde pe o lungime de cca 35 km , de la Radna pana la Pancota , cu o latime de 500 – 1500 m. Dealurile ocupate de viile din aceasta podgorie au expozitie vestica , iar climatul acestei podgorii are o pronuntata nuanta submediteraneana.

Solul , clima si microrelieful creeaza conditii de microclimat foarte prielnic pentru cultura vitei de vie. In interiorul podgoriei exista doua bazine mari :

Bazinul Minis , situat intre Radna si Cuvin , cuprinde viile din Minis , Paulis , Baratca , Ghioroc si Cuvin. Sarcina acestui bazin este de a se specializa in producerea vinurilor rosii de masa , superioare. Ca sarcina secundara , se produc aici si vinuri albe curente de masa , iar in completare si struguri de masa , cu coacerea timpurie si semitimpurie.

Bazinul Siria – Maderat , situat intre Cuvin si Pancota , cuprinde viile de la Covasint , Siria , Galasa , Maderat , Pancota , Misca. Bazinul este specializat in producerea vinurilor albe , curente de masa , destinate in mare parte pentru sampanizare. Tot aici se vor produce si struguri de masa din soiurile cu coacerea mai timpurie. Suprafata agricola a podgoriei Aradului este de cca 37 500 ha , din care peste 10 % este plantata cu vii. In perspectiva se prevede ca suprafata ocupata cu vii sa se dubleze.

Podgoria Recas este situata pe ultimele dealuri ale podisului Lipovei , terasate in trepte , care coboara spre sesul Banatului. De aceasta podgorie tin localitatile : Recas , Bencecu de Sus , Bencecu de Jos , Iosifalau , Ghizela , Izvin si Giarmata.

Suprafata agricola a podgoriei este de aproximativ 16 500 ha , din care peste 8% sunt ocupate cu vii. Productia podgoriei Recas este orientata spre obtinerea vinurilor de masa superioare , rosii. Podgoria produce si vinuri de masa curente , rosii si albe. In secundar , poate produce si struguri de masa cu coacere timpurie.

Podgoria Buzias – Silagiu este situata pe piemontul dintre Timis si Barzava. Ea se intinde pe o suprafata de peste 14 000 ha teren agricol , din care peste 9% este ocupata cu vii. Localitatile care se includ in aceasta podgorie sunt : Buzias – oras , Silagiu – sat si Bacova.

Podgoria este specializata in producerea vinurilor de masa superioare , rosii si albe. Intr-o mai mica masura se produc vinuri aromate si struguri de masa.

Podgoria Moldova – Noua ocupa ultimele ramificatii ale Carpatilor sudici , cu pante joase , orientate catre sud si sud-vest. Altitudinea dealurilor plantate cu vita de vie variaza intre 180 – 450 m. Localitatile principale care apartin de aceasta podgorie sunt : Moldova Noua , Moldova Veche , Belobresca , cu o suprafata agricola de cca 5 500 ha , din care peste 260 ha sunt ocupate cu vii. Podgoria are sarcina de a produce vinuri de masa superioare , albe si rosii deosebit de apreciate.

Comments are closed.