Scoala de vite

Prin scoala de vite se intelege acea portiune de teren , in care butasii de vita se planteaza pentru inradacinare si crestere.

Acestia pot fi altoiti (fortati si nefortati) sau nealtoiti.Cand se planteaza butasi altoiti spunem ca avem o scoala de vite altoite.Cand se planteaza butasi nealtoiti spunem ca avem o scoala de vite nealtoite sau scoala de vita indigena.Si intr-un caz si intr-altul , denumirea de scoala provine de la faptul ca pe acest teren vitele sunt cultivate si ingrijite cu cea mai mare atentie.

Scoala de vite este o veriga obligatorie si foarte utila in tehnica producerii materialului saditor , prin faptul ca asigura cresterea si formarea radacinilor si a lastarului si permite la recoltare , trierea si separarea vitelor bune de celelalte slabe.Dintr-un hectar de scoala de vite in care s-au plantat 125000-150000 butasi rezulta 50000-60000 vite inradacinate , cu care se pot infiinta 10-12 ha de vie cu posibilitati de prindere de 97-100 %.Daca se planteaza aceeasi butasi direct la locul definitiv se realizeaza tot 10-12 ha vie , dar care prezinta multe goluri (25-40%) chiar din primul an.In plus , cu vite inradacinate, de buna calitate, se obtin plantatii incheiate care intra in plin rod cu un an mai devreme decat plantatiile facute cu butasi fara radacina.

De aici rezulta ca fiecare ha de pepiniera economiseste pe timp de un an (cat sta vita in scoala) , 10-12 ha de teren care poate fi cultivat in acest timp cu alte plante de camp.

Alegerea terenului.Dupa felul cum se alege si se pregateste terenul pentru scoala de vite , depinde in mare masura reusita obtinerii unui material de calitate.Conditiile principale pe care trebuie sa le indeplineasca un asemenea teren sunt urmatoarele:

1.Solul sa fie profund , bogat in materii hranitoare , permeabil si cu o compozitie mecanica mijlocie.El trebuie sa fie usor de aerisit si de incalzit , sa aiba umiditate suficienta (dar nu in exces) , fara saruri daunatoare si fara nisip in proportie mare.

Sunt de preferat solurile aluvionare sau de pe terasele raurilor , cu textura nisipo-lutoasa sau luto-nisipoasa , bogate in humus.In cazul in care suntem obligati sa folosim un teren cu sol greu , atunci trebuie neaparat sa-i imbunatatim textura (structura si compozitia) prin incorporarea unor cantitati mari de gunoi paios(50-60 t la ha) si prin cultivarea mai multi ani a plantelor leguminoase.

2. Subsolul  trebuie sa fie permeabil pentru a evita baltirea apei si a permite dezvoltarea in profunzime a radacinilor.

3. Terenul sa fie plan , neted sau putin inclinat (2-3 grade), pentru a permite efectuarea lucrarilor de amenajare si distribuire a apei in conditii economice , evitandu-se terenurile cu denivelari mari.

4. Panza de apa freatica  sa se gaseasca la o adancime de cca 1,5-2m de la suprafata solului.

5. Sa nu fie infestat de larve de carabus si de viermii sarma.

6. Sa nu fie expus inundatiilor , brumelor tarzii de primavara sau timpurii de toamna , grindinii si curentilor reci.

7. Temperatura medie din lunile mai si iunie sa fie de cel putin 18 grade , iar pentru coacerea lemnului , temperatura medie din lunile iulie si august sa fie de 22 grade.

8. Sa fie situat in apropierea unei surse de apa care sa permita irigarea vitelor ori de cate ori se simte lipsa de umezeala in sol.Nu trebuie uitat ca densitatea mare a plantelor in scolile de vite (125.000-150.000 vite la ha) cere in cursul vegetatiei o mare cantitate de apa care nu poate fi asigurata numai din precipitatii.

Apa de irigat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

–         Sa nu contina saruri daunatoare , alcaline , in special din cele de sodiu.

–         Sa nu contina in suspensie substante coloidale (cleioase) . parti fine de argila.

–         Sa nu contina reziduuri petroliere sau ape izate , toxice sau acide de la diferite fabrici.

–         Sa aiba temperatura optima de 20-25 grade si sa fie aerisita.Este bine ca apa din sursa de irigatie sa fie din timp analizata pentru a se stabili pH-ul si continutul in cloruri , sulfati , in calciu si saruri ale metalelor grele si ale aeseniului , in fenoli , precum si alcalinitatea totala.

camere supraveghere
promovare pe internet
camere video
electrician
imobiliare

 

Suplimente
Smartdirectory – Catalog promovare gratis
Director Gratuit

Comments are closed.