Soiuri si hibrizi la patlagele vinete

 

Soiurile si hibrizii de patlagele vinete sunt mai putin numeroase comparativ cu tomatele si ardeii.

Aproape toate patlagele vinete cultivate apartin speciei Solanum melongena. Patlagelele vinete pitice apartin varietatii depressum. O clasificare curenta a soiurilor de vinete in tara noastra se face dupa perioada de vegetatie , in soiuri timpurii , cu perioada de vegetatie pana la 120 zile , soiuri semitimpurii , cu perioada de vegetatie cuprinsa intre 120 – 130 zile si soiuri tarzii , cu perioada de vegetatie mai mare de 135 zile. Soiurile de vinete se mai impart si dupa modul de cultura : in camp deschis , in sere , in solarii.

  1. Soiurile Delicia 1 si Delicia 2 – hibrizi timpurii , vigurosi , foarte productivi , cu fructe mari(200-300 g) , alungite , colorate in negru violet inchis , cu un luciu pronuntat si persistent. Se preteaza pentru culturi in camp si pentru culturi fortate.
  2. Soiul Danubiana – soi semitimpuriu , viguros , productiv , cu fructe mari , ovoide , putin alungite spre peduncul , de culoare neagra violet inchisa.Se foloseste pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.
  3. Soiul Violete – soi semitimpuriu , viguros , productiv , cu fructe alungite(piriforme) , incovoiate putin la capete , de culoare neagra violacee mai deschisa , cu nuante albastrui , cu un luciu pronuntat. Fructele sunt mijlocii ca marime (200 g) si se folosesc pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.
  4. Soiul Bucurestene – soi tardiv , foarte viguros , productiv , cu fructe mari(250-300 g), de forma oval alungita , colorate in negru violet inchis.Productia se foloseste pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.
  5. Soiul Pana corbului 36 – soi tardiv , viguros , productiv , cu fructe mari , de forma mult alungita (16-20 cm),cu varful rotund , colorate in negru violaceu , lucioase.Productia se foloseste pentru consum in stare proaspata si pentru prepararea conservelor.

Foto  www.beautifulgardens.shootgardening.co.uk

www.npgrc.tari.gov.tw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.