Soiuri si hibrizi la tomate ( II )

Culturi timpurii in camp , pentru consum intern si export

1 . Soiul Arges ( Arges 408 ) – Hibrid F 1  , cu port inalt , foarte precoce ( 95 – 98 zile ) , cu fructe rotunde , mijlocii ca marime ( 70 – 80 g ) , uniform colorate si rezistente la transport. Este foarte productiv si indicat pentru culturi protejate si neprotejate in camp , creat la noi in tara.

2. Soiul nr. 10 x Bizon – Hibrid F1 cu port inalt , viguros , timpuriu ( 105 – 107 zile)  , cu fructe rotunde sau usor turtite , mijlocii ca marime ( 50 – 70 g) , rezistente la transport , cu o pata verzuie in zona pedunculului . Este productiv si indicat pentru culturi timpurii in camp , protejate si neprotejate.

3. Soiul Export II – Hibrid F1 , cu port inalt , timpuriu ( 108 – 110 zile) , viguros , cu fructe mari ( 80 g) , rotunde , uniforme , rezistente la transport. Este foarte productiv si indicat pentru culturi protejate in camp; creat la noi in tara.

4. Soiul Arges 400 , Hb – 341 , Hb – 361 – Hibrizi cu crestere determinata , foarte timpurii , cu fructe rotunde , uniforme , colorate uniform , mijlocii spre mari. Sunt productivi si indicati pentru culturi timpurii in camp , in conditii de mecanizare integrala a procesului de productie.

5. Soiul Delicates – Hibrid F1 , cu port inalt , crestere viguroasa , timpuriu ( 105 – 110 zile ) , cu fructe mijlocii ca marime ( mai usoare , prezentand uneori goluri in  interior) , uniforme , colorate in rosu aprins , rezistente la transport. Este foarte productiv si indicat pentru culturi protejate si neprotejate in camp.

6. Soiul Arges 450 – Hibrid mai putin precoce decat precedentii , cu fructe mai mari , rotund – turtite , uniforme ca marime si culoare , rezistente la transport. Este foarte productiv si indicat pentru culturi in camp neprotejate si protejate in solarii( cultura prelungita).

7. Soiul Teomnocrasnii – Soi timpuriu( 110 – 115 zile) , cu crestere determinata , fructe rotund turtite , mijlocii spre mari ( 70- 90 g) , de culoare rosie caramizie , iar cand sunt crude albicios marmorate.Se cultiva pe suprafete reduse , din ce in ce mai mici.

Culturi de vara – toamna , prin rasaduri in camp , pentru consum in stare proaspata si industrializare

 1. Soiul Aurora 100 , Aurora 50 – soiuri semitimpurii (120 – 125 zile) , cu port inalt , fructe mari(100 – 150 g) , rotunde , uniforme , de culoare rosie intensa , gustoase.Sunt foarte productive si indicate pentru culturile de vara , productia folosindu-se pentru consum in stare proaspata , pe piata interna.
 2. Soiul Productiva 157 – soi semitarziu(125 – 128 zile) , cu fructe mari , rotunde , usor turtite , uniform colorate in rosu intens , dar putin rezistente la transport (pielita subtire).Este indicat pentru culturile de vara , destinate consumului in stare prospata.
 3. Soiul Florida – soi semitarziu ( 130 – 135 zile) , cu fructe mari rotunde , usor alungite , prezentand la coacere 5 coaste ( muchii longitudinale) caracteristice ; rezista bine la transport; este destinat consumului in stare proaspata si pentru industria conservelor.
 4. Soiul Ace , Campbell 146 – soiuri semitardive( 130 – 140 zile , cu fructe mari (150 – 170g) , de culoare rosie caramizie la primul si rosu-viu la cel de al doilea , productia fiind destinata pentru fabricarea pastei de bulion.
 5. Soiul Eclereur – soi semitardiv (125 – 130 zile) , productiv , cu fructe uniforme , de culoare rosie deschis , rezistente la transport , destinate consumului in stare proaspata.
 6. Soiul Abundens – soi semitimpuriu (100 – 110 zile) , cu crestere determinata , fructe mari (100 g) , globuloase , usor turtite. Este indicat pentru consumul in stare proaspata si pentru industrializare.
 7. Soiul Roma A , Red Top – soiuri semitardive , cu port semiinalt.Fructele sunt de forma ovoid-alungite , cu pielita groasa , care se decojeste usor ; se folosesc pentru industrializare , prin depelare.
 8. Soiul Arges 428 – soi semitardiv , cu port semiinalt , fructe mari , colorate in rosu aprins , destinate consumului intern.
 9. Soiul Rutgers – soi tardiv , cu port inalt , fructe mari , de culoare rosu intens. Productia se foloseste pentru industrializare si consum in stare proaspata.
 10. Soiurile Heinz 1350 , Heinz 1370 , VS-30 , ES – 124 , Early Pak – soiuri cu crestere determinata , foarte productive , cu fructe mari , de culoare rosie inchis si cu continutul ridicat in substanta uscata. Sunt indicate pentru culturi in camp in conditii de mecanizare integrala , iar productia este folosita pentru industrializare.

Culturi de vara – toamna , prin semanat direct in camp

 1. 1.     Soiurile Heinz 1370 , Heinz 1350 , ES-124 , Early Pak , Roma A, Ace , Red Top , VF-36 , Newyorker , VF-65. Aceste soiuri se cultiva prin semanat direct in camp , in conditii de mecanizare integrala , iar productia este folosita ca materie prima pentru fabricile de conserve.

Culturi in sere

 1. 1.     Soiurile Oltbrid , Revermun , Sonato , Sonatine , Eurovite , Nemabrid , Nemavite , Craiobrid , Money d’or. Soiuri specific pentru cultura in sere , ciclul 1 si 2 , ameliorate oentru a corespunde cerintelor de productivitate , calitate si de microclimat specific.

 Alte soiuri si hibrizi de rosii:

Foarte multe firme comercializeaza o serie de hibrizi si soiuri la tomate sub denumiri noi. Le-am cules asa cum le-am gasit in magazine si vi le expunem sub denumirea de pe plic :

 Tomate Moneymaker – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata, cu coacere semitimpurie, fructe rotunde, uniform colorate, cu greutate medie de 60- 70 de grame, sub forma de ciorchine,este recomandat pentru culturile in camp si solarii.

Tomate Elisabeta – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata, cu coacere vara, fructe rotunde, uniform colorate, cu greutate medie  230 – 250 de grame, fara capac verde, rotunde si netede,este recomandat pentru culturile in camp si solarii, soi productiv si de calitate, asigura uniformitate in productie.

Tomate Idyll  – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata de tip cherry , cu coacere vara, fructe rotunde, uniform colorate de un rosu stralucitor, cu greutate medie de 12 – 15  grame, fara capac verde, rotunde si netede,este recomandat pentru culturile in camp si solarii. Foarte rezistente la transport si depozitare.

Tomate Oxheart – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata, cu coacere semitimpurie, fructe rotunde, uniform colorate, cu greutate medie de 200  grame, culoare rosu – violacee,este recomandat pentru culturile in camp. Fructele sunt gustoase, suculente si in forma de inima.

Tomate Buzau 1600 – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata, fructe turtite cu 3- 4 loji, seminale, uniform colorate, cu greutate medie  190- 260  de grame, fara capac verde, netede,este recomandat pentru culturile in camp deschis, asigura uniformitate in productie.

Tomate ACE 55  VF – Producator Agrosel, este un soi cu crestere nedeterminata, semitimpuriu,  fructe mari, uniform colorate, cu greutate medie  140 – 180  de grame, fara capac verde, rotunde si netede,este recomandat pentru culturile in camp deschis si solarii, asigura uniformitate in productie.

Tomate Tigerella –  Producator Tuin Plus Olanda, este un hibrid de rosii care poate fi cultivat si la ghiveci pe balcon sau la interior, de tip cherry.Fructele cresc sub forma de ciorchine. Semintele se gasesc la cumparare la toate magazinele agricole din Romania.

 Tomate Cuore del ponente – soi de tomate produs in Italia de catre firma BLUMEN, fructe in forma de para, foarte apreciate in Italia, mai ales in timpul iernii cand au un gust ca si cele de vara, pulpa si aroma deosebita. Poate fi cultivat si in vas cu diametrul de circa 50 de cm, are crestere nedeterminata.

Tomate San Pierre Tondo liscio – Soi obtinut in Italia, poate fi gasit in toate magazinele agricole din Italia pentru cei care au posibilitatea si au rude acolo. Produs de catre COMPANIA DE SEMENTI, este un soi de toamna, special pentru conservare, foarte productiv, fructe rotunde si tari, bune pentru pasta de tomate, crestere nedeterminata , are nevoie de tutore solid, capabil sa sustina o productie ridicata, fructele sunt foarte gustoase pentru salata.

Tomate Cuor di Bue ( inima de bou )- Soi cu crestere nedeterminata, fructe sub forma de inima de bou, produs de COMPANIA DE SEMENTI in Italia, fructe foarte bune pentru salate, maturare tarzie de toamna.

Tomate Lungo San Marzano – Soi obtinut in Italia, foarte productiv, recomandat pentru conservare, fructe lungi, foarte aromate, este produs de catre firma VERDE MIO si se poate gasi in toate magazinele de seminte din Italia, Durata culturii 100 de zile. Poate fi cultivata in camp deschis fara tutori.

Tomate marmande precocissimo – hibrid obtinut in Italia, produs de catre firma BLUMEN, fructe gigant, rosii mari, carnoase, cu mai multe loji, soi timpuriu. Trebuie tutore, productivitate foarte mare, se gasesc in toate magazinele agricole din italia.

Mult succes va dorim!

Publicat 20/ 02/ 2013

 

Comments are closed.