Soiuri și hibrizi la tomate – Tomate – Roşii – Tehnica culturii

Cele mai cultivate soiuri de tomate – Cei mai utilizaţi hibrizi de tomate în cultura

 


Soiurile și hibrizii de tomate sunt în număr foarte mare , an de an apărând noi soiuri și noi hibrizi , create de cercetători.

Clasificarea soiurilor și hibrizilor de tomate este foarte anevoioasă , iar criteriile luate în considerare sunt foarte variate : criterii de ordin ecologic , biologic , morfologic , destinația producției și altele.

O clasificare de mare actualitate și importanță este aceea care are drept criteriu durata perioadei de la răsărirea plantelor până la recoltarea primelor fructe , denumită și perioadă de vegetație.În funcție de acest criteriu , soiurile se pot împărți în trei grupe :

-         soiuri timpurii , care necesită o perioadă de 95 – 120 zile ;

-         soiuri semitimpurii , care necesită o perioadă de 120 – 130 zile ;

-         soiuri târzii , care necesită o peroadă de peste 130 zile.

În abordarea acestei clasificări nu trebuie neglijate însă condițiile de cultură , care influențează perioada de vegetație.

Dintre caracterele biologice și morfologice care stau la baza clasificării soiurilor ,  cea care prezintă o importanță mai mare este înălțimea plantelor.În funcție de acest criteriu , soiurile se pot grupa în trei :

-         soiuri cu port înalt , la care tulpina poate ajunge la 180 cm ;

-         soiuri cu port semiînalt , cu tulpini de 80 – 100 cm ;

-         soiuri cu port pitic , cu tufe de până la 80 cm.

 

Soiuri de tomate

Culturi timpurii în câmp , pentru consum intern și pentru export

-         Argeș 408 –Hibrid F 1 , cu port înalt , foarte precoce ( 95 – 98 zile ) , cu fructe rotunde , mijlocii ca mărime ( 70 – 80 g ) , uniform colorate și rezistente la transport.Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și în câmp , creat la noi în țară.

-         Nr.10 * Bizon – Hibrid F 1 , cu port înalt , viguros , timpuriu ( 105 – 107 zile ) , cu fructe rotunde sau ușor turtite , mijlocii ca mărime (50 – 70 g) , rezistente la transport , cu o pată verzuie în regiunea pedunculului.Este productiv și indicat pentru culturi timpurii în câmp , protejate sau nu.

-         Export II – Hibrid F 1 , cu port înalt , timpuriu (108 – 110 zile ) , viguros , cu fructe mari (greutate medie de 80 g ) , rotunde , uniforme și rezistente la transport .Este creat la noi în țară , foarte productiv și indicat pentru culturi protejate în câmp.

-         Argeș 400 – Hb 341 și Hb 361 – Hibrizi , cu creștere determinată , foarte timpurii , cu fructe rotunde , colorate uniform , mijlocii spre mari.Sunt productivi și indicați pentru culturi timpurii în câmp.

-         Delicates – Hibrid F 1 , cu port înalt , creștere viguroasă , timpuriu ( 105 – 110 zile ) , cu fructe mijlocii ca mărime ( mai ușoare , prezentând uneori goluri mici în interior ) , uniforme , colorate în roșu aprins și rezistente la transport.Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și neprotejate în câmp.

-         Argeș 450 – Hibrid mai puțin precoce decât precedenții , cu fructe mai mari , rotund-turtite , uniforme ca mărime și culoare , rezistente la transport.Este foarte productiv și indicat pentru culturi în câmp neprotejate și protejate în solarii (cultură prelungită ).

-         Teomnocrasnâi –Soi timpuriu (110 – 115 zile ) , cu creștere determinată , fructe rotund-turtite , mijlocii spre mari (70 – 90 g ) , de culoare roșie cărămizie , iar când sunt crude albicios-marmorate.Se cultivă pe suprafețe reduse.

 

 

 

Culturi de vară-toamnă prin răsaduri în câmp , pentru consum în stare proaspătă și industrializare

 

-         Aurora 100 , Aurora 50 – Soiuri semitimpurii (120 -150 zile ) , cu port înalt , fructe mari (100 – 150 g ) , rotunde , uniforme , de culoare roșie intensă și gustoase. Sunt foarte productive și indicate pentru culturile de vară , producția folosindu-se pentru consum în stare proaspătă , pe piața internă.

-         Productiva 157 – Soi semitârziu (125 – 128 zile ) , cu fructe mari , rotunde , ușor turtite , uniform colorate în roșu-intens , puțin rezistente la transport (pielița subțire). Este indicat pentru culturile de vară destinate consumului  în stare proaspătă.

-         Florida – Soi semitârziu (130 – 135 zile ) , cu fructe mari , rotunde , puțin alungite , prezentând la coacere 5 coaste (muchii longitudinale ) caracteristice ; rezistă bine la transport ; este destinat consumului în stare proaspătă și pentru industria conservelor.

-         Ace , Campbell 146 – Soiuri semitârzii (130 – 140 zile ) , cu fructe mari (150 -170 g ) , de culoare roșie-cărămizie la primul , roșu-viu la cel de- al doilea , producția fiind destinată pentru fabricarea pastei de bulion.

-         Eclereur – Soi semitardiv (125 – 130 zile ) , productiv , cu fructe uniforme , de culoare roșie-deschis , rezistente la transport , destinate consumului în stare proaspătă.

-         Abundens – Soi semitimpuriu (100 – 110 zile ) , cu creștere determinată , fructe mari (100 g) , globuloase , uneori foarte ușor turtite.Este indicat pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.

-         Roma A , Red top – Soiuri semitârzii , cu port semiînalt.Fructele sunt de formă ovoid-alungite , cu pielița groasă care se decojește ușor ; se folosesc pentru industrializare.

-         Argeș 428 – Soi semitardiv ,  cu port semiînalt , fructe mari (150 – 180 g ) , colorate în roșu aprins , destinate consumului intern.

-         Rutgers – Soi tardiv , cu port înalt , fructe mari , de culoare roșu-viu intens.Producția se folosește pentru industrializare și consum în stare proaspătă.

-         Heinz 1350 , Heinz 1370 , VF-145 , VS-30 , ES-124 , Early Pak – Soiuri cu creștere determinată , foarte productive , cu fructe mari , de culoare roșie-închis și cu conținut ridicat de substanță uscată.Sunt indicate pentru culturi în câmp , iar producția este folosită pentru industrializare.

Culturi de vară – toamnă , prin semănat direct în câmp

-         Heinz 1370 , Heinz 1350 , VF-145 , ES-124 , Early Pak , Roma A , Ace , Rutgers , Red Top , VF-36 , Newyorker , VF-65 – Aceste soiuri se cultivă prin semănat direct în câmp , iar producția este folosită ca materie primă pentru fabricile de conserve.

 

 

Culturi în sere

 

-         Oltbrid , Revermun , Sonato , Eurovite , Nemabrid , Westlandbrid , Nemavite , Craiobrid , Money d*or – Soiuri specifice pentru cultura în sere , ciclul 1 și 2 , ameliorate pentru a corespunde cerințelor de productivitate , calitate și de microclimat specific.

 

 

Mult succes!

 

 

Autor – biolog Cătălina I.

Publicat 12.04.2011  iSEO

 

 

Comments are closed.