Spatiile verzi cu profil specializat

Gradinile botanice si parcurile dendrologice. Reprezinta vaste colectii de plante infiintate in scopul cunoasterii si studierii florei globale , laboratoare vii pentru aclimatizarea si introducerea in cultura a noi specii originare din alte zone geografice. Pe langa destinatia stiintifica , acestea au un rol instructiv – educativ , servind si ca spatii de odihna. In gradinile botanice moderne , ca si in parcurile dendrologice , dispunerea plantelor nu se mai face dupa clasificarea sistematica pe familii , care genereaza monotonie , ci in functie de zonarea ecologica , fiind puse in evidenta asociatiile vegetale ( vegetatia de mlastini , de munte , europeana , mediteraneana , nordica , etc.).

Criteriile de prezentare a florei influenteaza delimitarea diferitelor zone , modelarea reliefului , modalitatile de grupare a elementelor de vegetatie.Tratarea peisagistica a terenului permite realizarea unui ansamblu armonios si estetic. Prezenta unei ape si a unui relief variat ( conditie obligatorie pentru gradinile mari ) inlesneste crearea , prin diferite artificii , a unor medii naturale diverse.

Gradinile de trandafiri

Rozariile sunt amenajari peisagere in care trandafirii constituie elementul decorativ dominant al compozitiei. Ele pot fi concepute ca gradini de sine-statoare sau ca parte componenta a unui parc sau a unei gradini botanice. Indiferent de maniera de compozitie adoptata –  traditional sau moderna – rozariile trebuie amenajate astfel incat sa permita prezentarea diferitelor specii si soiuri in functie de forma de crestere si de folosinta: plantari in rabate , in grupuri , in aliniamente , ca exemplare izolate , pentru impodobirea pergolelor , stalpilor , coloanelor etc. In cuprinsul rozariilor se pot introduce diferite elemente ormanentale : vase , statui , bazine si oglinzi de apa , iar in gradinile denivelate scari , balustrade , terase.

Un relief general concav avantajeaza expunerea trandafirilor permitand cuprinderea mai larga in campul visual a diferitelor soiuri. Gradinile de trandafiri , amenajate special sunt compartimentate in sectoare de cultura : colectie botanica ( specii ale genului Rosa)  colectie propriu-zisa de soiuri din diverse tari , plantatii pentru concurs , plantatii pentru experimentari etc.

Gradinile si parcurile zoologice. Gradinile zoologice mici se pot amenaja pe suprafete mici , sub forma unor colectii de animale din fauna regionala.  Parcurile si gradinile zoologice mari trebuie sa dispuna de terenuri mari , situate in zona suburbana, in cuprinsul unui masiv mare de verdeata , preferabil in apropierea unei ape. Amplasamentul terenului trebuie sa evite vecinatatea zonelor industriale. Daca in gradinile zoologice restranse cele mai multe animale au regim de cusca , in parcurile mari sunt expuse in sistem de semi – libertate  , fiind grupate dupa criterii ecologice ( dupa habitate si regiuni climatice).

Relieful terenului si peisajul trebuie sa aminteasca ambianta naturala a zonelor geografice de unde provin animalele. Suprafata diferitelor sectoare se coreleaza cu numarul de animale si talia acestora; izolarea sectoarelor si separarea de alei se face prin santuri adanci si largi , marginite de balustrade. Adaposturile si refugiile necesare animalelor se marcheaza cu ajutorul vegetatiei.

Parcurile pentru expozitii se infiinteaza in zona periferica a orasului , fiind deservite de mijloace de circulatie publica si de cai de transport pentru marfuri.

Terenul cuprinde pavilioane de expozitie , arii de prezentare a exponatelor in aer liber , dotari utilitare , puncte comerciale si de alimentatie publica ,  constructii sanitare etc.

Amenajarea spatiului verde se face in concordant cu caracterul si arhitectura pavilioanelor , intr-o maniera simpla , cu parterre si peluze intinse , cu plantatii omogene , alcatuite din specii asemanatoare ca port si colorit. Un caracter deosebit il au amenajarile pentru expozitiile florale , unde accentul se pune pe o mare varietate a formelor , volumelor si coloritului , necesara prezentarii diferitelor modalitati de folosire a plantelor decorative.

Spatiile verzi din cimitire.Plantatiile din cadrul cimitirelor au rolul de a delimita aleile , de a imprejmui si decora parcelele.

In componenta vegetatiei plantele cu frunzis persistent detin un rol important , atat pentru alcatuirea bordurilor si gardurilor vii , cat si pentru plantari izolate; sunt utilizate de asemenea specii cu portul pletos , care imprima ambiantei un anumit lirism. Caracterul general al plantatiilor , impus mai ales de aliniamentele de arbori si vegetatia tunsa , trebuie sa fie sobru.

 Publicat 29/01/2013

Foto www.seftonpark.co.uk

http://www.roseraieduvaldemarne.fr

Bibliografie

Arhitectura peisajelor, Negrutiu Filofteia, Universitatea Brasov , 1976

Arhitectura peisajului, J.O. Simonds, Editura tehnica Bucuresti,1967

Arboricultura ornamentala si arhitectura peisagera , Prof. Dr. V. Sonea, Conf. Dr. Ing. L. Palade, Editura didactica si pedagogica

Comments are closed.