Stabilirea asolamentului in scoala de vite

Prin folosirea asolamentului in scoala de vite se urmareste sa se mentina in asa fel fertilitatea si celelalte insusiri ale solului incat sa se obtina an de an vite sanatoase si viguroase , cu radacini si lastari bine dezvoltati.

In stabilirea tipului de asolament se tine seama ca vita sa nu revina pe acelasi sol decat dupa o perioada de cel putin 4-5 ani.

Sunt mai multe tipuri de asolamente recomandate pentru scoala de vite , dar in primul rand trebuie stabilita planta premergatoare vitei de vie.Cultura premergatoare trebuie sa aiba cerinte diferite fata de cele ale vitei de vie in ceea ce priveste apa , materiile nutritive , microelementele , precum si alti daunatori sau boli.

Cultura premergatoare nu trebuie sa necesite a fi irigata , deoarece irigatia nerationala poate provoca salinizarea terenului.De asemenea , o conditie esentiala pentru planta premergatoare este aceea ca sa elibereze terenul cat mai devreme- in luna august , cel tarziu in prima jumatate a lunii septembrie , spre a lasa timp suficient pentru pregatirea terenului din toamna pentru scoala de vite.Cele mai potrivite culturi premergatoare , care nu secatuiesc solul in elemente nutritive (azot , fosfor , potasiu) sunt:

–         Prasitoarele , indeosebi porumbul recoltat timpuriu ;

–         Legumele timpurii ca : ridichi , ceapa , castraveti.

De asemenea sunt indicate si paioasele , dar nu asa de mult ca prasitoarele , intrucat paioasele lasa terenul infectat de seminte de buruieni si oua de insecte a caror larve pot provoca pagube mari in scoala de vite.

Pasunile si fanetele nu sunt potrivite pentru scoala de vite in primul an dupa destelenire, deoarece nefiind aerisite de mai multi ani , contin substante toxice pentru vite.Asemenea terenuri devin bune numai dupa ce sunt cultivate cel putin un an cu porumb.Prin aplicarea mai multor prasile la porumb se inlesneste aerisirea , oxidarea compusilor ferosi si spalarea in adancime a sarurilor de catre apa ploilor.

In cazul solurilor grele , nu este recomandata nici lucerna ca premergatoarea vitei de vie,  fiindca ea lasa in sol multe radacini , care,  intrand in putrefactie primavara tarziu , dupa plantarea vitei in scoala ,degaja amoniac , daunator radacinilor tinere.

Totusi , lucerna este foarte necesara in asolamentul scolii de vite cu conditia ca dupa destelenirea ei sa se cultive terenul un an cu prasitoare si dupa aceea sa se infiinteze scoala de vite.

Asolamentele recomandate cuprind 5-6 sole din care 2-3 cu leguminoase perene.

Iata cum arata succesiunea culturilor intr-un asolament de 5 ani :

Anul I leguminoase perene (lucerna)

Anul II leguminoase perene ( lucerna)

Anul III leguminoase perene ( lucerna)

Anul IV prasitoare ( porumb furajer timpuriu )

Anul V scoala de vite.

 

Pentru zonele favorabile culturii trifoiului  , asolamentul recomandat este urmatorul :

Anul I leguminoase perene (trifoi)

Anul II leguminoase perene(trifoi)

Anul III prasitoare (porumb furajer timpuriu)

Anul IV scoala de vite

Anul V prasitoare (porumb pentru boabe)

 

Pentru introducerea unui asolament de 5 ani atat la pepinierele existente , cat si la cele care se vor infiinta in viitor , trebuie sa se asigure o suprafata de teren echivalenta cu de cinci ori suprafata scolii de vite.

Publicat 18.01.2012

foto : www.eit.ac.nz

 

Comments are closed.