Tehnica altoirii la masa pentru vita de vie

Sistemul de altoire la masa (“englezesc”)consta in executarea unor sectiuni oblice pe portaltoi si altoi , care apoi se suprapun si se imbina reciproc cu ajutorul unei pene executate atat pe portiunea portaltoiului cat si pe cea a altoiului.

Practic lucrarea se executa dupa cum urmeaza:

Altoitorul are pe masa dinaintea lui in dreapta altoiul si in stanga portaltoiul de aceeasi grosime.El ia mai intai butasul portaltoi in mana stanga si cu ajutorul briceagului de altoit , ii face la capatul de sus , pe lat , dinspre ochi , o sectiune oblica , egala cu o data si jumatate grosimea lui.Taierea se repeta daca nu reuseste de prima data , pana se capata o sectiune buna.

Se schimba apoi pozitia butasului , in asa fel incat capatul cu sectiunea facuta sa se sprijine pe degetul aratator , se face pana , introducand si taind cu lama briceagului deasupra maduvei spre centrul ei , in asa fel ca lemnul sa nu fie despicat ci taiat oblic.Pentru ca pana de pe sectiune sa ramana deschisa ,cand se scoate lama briceagului din pana aceasta se suceste usor in sus.Apoi alege imediat altoiul de aceeasi grosime cu portaltoiul , sau ceva mai subtire , dar nici un caz mai gros.

Pe altoi se face o sectiune oblica , ca si la portaltoi , de aceeasi parte cu ochiul si cat mai aproape de acesta(4-5 mm).Spre usurarea executarii sectiunii , altoiul se sprijina cu internodul lung in degetul mare de la mana dreapta , permitand astfel executarea taieturii cat mai aproape de ochi.In apropierea ochiului activitatea de regenerare a celulelor fiind mai mare , calusarea si prinderea la altoire este mai buna.

Imediat ce s-a facut pana si la altoi , se procedeaza la suprapunerea si imbinarea sectiunilor de la portaltoi si altoi.

Imbinarea portaltoiului cu altoiul se face incet , pana ce sectiunile se acopera fara ca marginea lor sa se depaseasca.In felul acesta zonele cambiale coincid si se asigura prinderea la altoire.

Rapiditatea in sectionarea si imbinarea vitelor s-a dovedit a fi de mare importanta in reusita prinderii si a procentului ridicat de vite bune.Cu cat se altoieste intr-un ritm mai rapid , cu atat se obtine un procent mai ridicat de vite.

Reguli care trebuie respectate la executarea altoirii :

  1. Altoiul trebuie sa fie cu 0,1-0,25 mm mai subtire decat portaltoiul.
  2. Lungimea sectiunilor la altoi si portaltoi sa fie cel mult egala cu 1,5 din diametrul lor.
  3. Pana trebuie facuta sub un unghi mic (cca 30 grade ) fata de suprafata taieturii si nu mai adanc decat o treime din lungimea sectiunii.
  4. Sectiunea de la baza butasului portaltoiului trebuie sa fie executata sub diafragma,la 0,5 cm iar portiunea de lemn de deasupra ochiului altoiului sa aiba o lungime de 1,5 cm.
  5. Portaltoiul si altoiul sa nu aiba rani mari , facute prin suprimarea cioturilor , mugurilor sau carceilor lemnificati.
  6. La altoi sectiunea oblica sa porneasca imediat sub ochi.
  7. Sectionarea si imbinarea altoiului cu portaltoiul sa se faca cat mai rapid , iar cele doua sectiuni de la punctul de altoire sa fie cat mai strans lipite intre ele , spre a nu permite oxidarea prin patrunderea aerului.
  8. Penele ce se fac pe sectiunile altoiului si portaltoiului sa fie egale ca lungime si grosime.
  9. Sa nu se produca crapaturi cand se face pana sau cand se imbina altoiul cu portaltoiul.
  10. Atat altoiul cat si portaltoiul sa fie perfect sanatosi , fara pete necrozate pe sectiune sau urme de boli criptogamice pe coaja.

Comments are closed.