Tehnica culturii cepei ceaclama – Ceapa de Egipt- Allium cepa L. f.bulbiferum – Tehnica culturii cepei de apă -Cultura cepei de stufat – Legumele bulboase pentru grădina ta – cultivare, sfaturi utile, înmulţire – II.

Tehnica culturii cepei ceaclama

 


 

În această cultură , ceapa produce bulbi pentru consum în primul an.Este o metodă de cultură recomandată a se practica în regiunile cu precipitații suficiente sau pe terenuri cu posibilități de irigare.

Semănatul în câmp se poate face toamna sau primăvara.Pentru semănăturile din toamnă , terenul se pregătește la fel ca pentru ceapa de arpagic.O dată cu arătura se încorporează și îngrășămintele cu fosfor și potasiu.Semănatul în toamnă se execută în a doua jumătate a lunii noiembrie , pentru ca sămânța să germineze numai în primăvară.Lucrarea se execută  cu mașina în rânduri simple , la distanța de 20-35 cm , sau la 12-15 cm distanță , în cazul rândurilor duble , cu poteci de 40 cm , sau în benzi de  4 rânduri la 20 cm distanță între rânduri și 45 cm între benzi.La hectar se folosesc 9-12 kg sămânță , la care se adaugă 400 g sămânță de salată ca plantă indicatoare.În primăvară , când terenul s-a zvântat și direcția rândurilor de ceapă se observă , se împrăștie 50 kg/ha azotat de amoniu și se distruge crusta.În continuare se aplică aceleași lucrări de îngrijire ca la ceapa de arpagic.

La semănatul din primăvară , care se recomandă să se facă cât mai timpuriu , se folosește sămânță iarovizată sau tratată.Pregătirea terenului și semănatul se fac la fel ca în cazul semănatului din toamnă.

Imediat ce se observă rândurile , trebuie completate golurile , folosind la semănat sămânță umectată.

Prașilele se fac repetat , având grijă ca buruienile de lângă plante să se plivească manual.

Cultura se rărește de 2 ori ,prima oară la distanța de 4-5 cm ,eliminând și planta indicatoare; al doilea rărit se execută după 20-30 zile de la primul , lăsând între plante 8-10 cm.

După rărit , se aplică la interval de 20-25 zile 2 îngrășări , folosind de fiecare dată 30 kg azotat de amoniu , 60-80 kg superfosfat și 60 kg sare potasică la hectar.

În caz de secetă , cultura se irigă de 2-3 ori.Ultima udare se face cu cel puțin 30 zile înainte de recoltare.

Combaterea manei se face cu mai multă grijă ca la ceapa de arpagic , aplicând 3-7 stropiri cu zeamă bordeleză 1 %.Recoltarea se execută pe la sfârșitul lunii august

Tehnica culturii cepei de apă

 

Această metodă de cultură a cepei este răspândită mai mult în județele Buzău , Brăila , Călărași și în jurul Bucureștiului.Prin această metodă , bulbii se obțin în primul an , iar recoltele sunt mult mai mari.Necesită , în schimb ,mai multă forță de muncă , irigație și soluri ușoare ,fertile.

Răsadul necesar se obține pe brazde reci în câmp , în locuri adăpostite , semănând pe la sfârșitul lunii martie.Înainte de semănat , semințele se tratează timp de 15 minute cu formalină 0,3 %.La hectar sunt necesare 4-5 kg de sămânță.La metru pătrat se folosesc 15 g , cu distanța între rânduri de 5 cm.Răsadul este bun de plantat după 60-65 zile de la semănat , când are 2-3 frunze.

Terenul se pregătește la fel ca pentru ceapa de arpagic; înainte de plantare se marchează rândurile la distanță de 25 cm.

Răsadul scos pentru plantare se fasonează reducând din lungimea rădăcinilor și frunzelor.

Plantarea pe rând se face la 10-12 cm și la adâncimea la care a fost pe brazdă.Lucrarea se execută manual.Răsadul trebuie udat imediat după plantare.

Lucrările pentru îngrijirea culturii sunt: completarea golurilor , prașile superficiale repetate , îngrășarea și combaterea manei.Cultura se irigă de 5-6 ori pe vară  și se întrerupe cu cel puțin o lună înainte de recoltare.

 

Cultura cepei de stufat

Ceapa verde este mult cerută pe piață primăvara timpuriu.În acest scop se fac culturi speciale folosind ca material de plantat arpagicul de calitate inferioară sau ceapa cu bulbii mici.

Dată fiind durata scurtă de vegetație a acestei culturi , se cultivă după sistemul culturilor succesive.

Plantarea bulbilor se face din toamnă sau în primăvară timpuriu , în 2-3 etape , la interval de 10-15 zile.Bulbii se plantează cu vârful în sus la distanță de 15 cm între

rânduri și la 5-10 cm pe rând.Adâncimea de plantare (5-7 cm) este mai mare în toamnă decât  primăvara  , deoarece înghețul poate scoate arpagicul la suprafață.

Lucrările de îngrijire constau în : distrugerea crustei ,îngrășarea cu azotat de amoniu , plivit.

Recoltarea începe pe măsura în care  ceapa este bună pentru consum și se face cu atenție.

 

Ceapa de Egipt- Allium cepa L. f.bulbiferum

Importanța culturii-Ceapa de Egipt sau ceapa rocambole se cultivă pentru consum în stare verde , primăvara de timpuriu , până la ieșirea pe piață a cepei de stufat.

Este originară din Orientul Apropiat , unde se întâlnește în stare sălbatică.La noi se cultivă pe suprafețe restrânse , în jurul orașelor mari.

Caractere morfologice- Ceapa de Egipt este o formă de ceapă comună , perenă și prezintă însușirea că în loc de semințe , formează în inflorescențe bulbi mici , ca un bob de mazăre.Acești bulbi servesc la înmulțire.

Ceapa de Egipt formează bulbi de mărime mijlocie , formă neregulată ,de culoare roșie-cărămizie.Nu rezistă la păstrare peste iarnă.

Ceapa de Egipt are pretenții mici față de temperatură și lumină și necesită pentru cultură soluri ușoare , potrivit de umede , îngrășate cu gunoi de grajd bine descompus.

Tehnica culturii- Terenul se ară în septembrie la 25-30 cm , încorporându-se gunoi de grajd bine descompus.Bulbii se plantează toamna , câte 2-3 la un loc , la distanță de 40 cm între rânduri  și la 25 cm pe rând.Cultura se acoperă cu frunze sau paie peste iarnă , iar primăvara se prășește de câte ori este nevoie.

În primul an de cultură, din acești bulbi se dezvoltă cepe  de dimensiuni normale  , care dacă nu sunt recoltate , în anul al doilea emit tulpini florifere.Plantația durează 6-8 ani și începe să producă chiar din primăvara primului an de cultură.

Recoltarea cepei verzi se face prin scoaterea plantelor sau desfacerea unor părți din tufă.Lucrarea se execută pe timp uscat și numai când solul este zvântat.După recoltarea , plantele se usucă și se fac legături.

 

Mult succes!

 

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 31.03.2011 iSEO

 

Comments are closed.