Ţelina – Apium graveolens – cultivare, sfaturi utile, înmulţire
Importanţa culturii-De la ţelină se consumă rădăcinile ce au o mare valoare alimentară(conţin substanţe proteice,hidraţi de carbon,vitamine) pregătite sub diferite forme şi ca salată.Se mai consumă şi frunzele,la aromatizarea mâncărurilor şi a murăturilor.
Originea şi aria de răspândire-Ţelina este originară din regiunile învecinate Mării Mediterane,unde creşte în stare sălbatică.La început,a fost cunoscută ca plantă farmaceutică,apoi ca o legumă.La noi în ţară se cultivă pe suprafeţe mici,în mai toate regiunile.
Caracteristici biologice-Ţelina este o plantă bienală.Până la recoltarea rădăcinilor necesită 180-210 zile,iar până la obţinerea seminţelor 480-520 zile.
Rădăcina îngroşată se formează în anul I de cultură,are o formă caracteristică,culoare alb-cenuşie,pulpa spongioasă,având un gust şi miros specific.
Frunzele sunt mari,lucioase,de culoare verde închis şi cu foliole dinţate pe margini.
Temperatură-Rădăcinile de ţelină nu rezistă la temperaturi sub 0 grade C,deci trebuie recoltate înainte de venirea îngheţului.
Lumină-Pentru formarea rădăcinilor,în primul an de cultură,planta necesită multă lumină.
Apă-În privinţa regimului de umiditate,ţelina este foarte pretenţioasă,din care cauză in regiunile din sud se cultivă numai irigat.Plantele de ţelină nu suportă nici seceta,nici apa în exces.
Sol-Solurile uşoare,lucrate adânc,bogate în substanţe fertilizante,bine însorite şi cu reacţie neutră asigură obţinerea de recolte mari.
Fertilizare-La pregătirea terenului se recomandă aplicarea gunoiului de grajd descompus sau a azotatului de amoniu,a superfosfatului şi a sării potasice.Îngrăşămintele chimice cu potasiu folosite în exces provoacă înnegrirea rădăcinilor la fiert.
Recoltarea lor se face în august-septembrie,pentru consumul din timpul toamnei,iar pentru consumul de iarnă,în octombrie-noiembrie.
Inmulţire-Plantele mamă-butaşii-se aleg din culturile obişnuite pentru consum,toamna,la recoltare.Peste iarnă,butaşii se păstrează stratificaţi în nisip,în pivniţe.
Primăvara de timpuriu se face plantarea la 70/50 cm,pe un sol bine pregătit şi îngrăşat.Producţia de seminţe la ţelină variază între 500-700 kg/ha.
Autor biolog Catalina I.
Publicat 12.03.2011