Thuja – Tuia – Cea mai căutată plantă pentru grădină – Fam.Cupressaceae – Genul Thuja

Indiferent că avem o suprafată mică de amenajat sau un parc, ori o grădină proprie, thuja este omniprezentă . Sunt foarte puţine amenajări unde nu am găsit thuja, şi asta probabil datorită spaţiului impropriu pentru cultură. La noi în ţară este un adevărat succes pentru cultivatori şi peisagişti, gusturile consumatorilor de artă verde şi clima prielnică fac ca toţi cei care au de amenajat un spaţiu verde să aleagă thuja şi gazon, iar mai apoi să completeze cu alte specii de plante.  În mai multe articole vom dezbate pe larg cele mai intâlnite specii de thuja în ţara noastră, pentru a le cunoaşte mai bine , şi pentru a le cultiva în mod corect.

Cuprinde specii de arbori și arbuști din America de Nord , China și Japonia.

Thuja occidentalis L. – tuie – este un arbore de 20 m .Coroana ovoidal-piramidală alungită , are ramuri scurte mai mult sau mai puțin orizontale.Frunzele sunt solzoase , verzi pe fața superioară și verzi deschis pe dos.Conurile sunt terminale , îngrămădite pe lujerii scurți.În cultură se întâlnesc mai multe soiuri : Albospica , Aureospica , Columna, Fastigiata , Pendula , Globosa , Compacta , Elegantissima , Robusta.

Este o specie rezistentă la ger , secetă , la umbrire laterală , la fum și gaze și puțin pretențioasă față de sol ; suferă la secetele prelungite.Se înmulțește prin butași , semințe, marcote și altoire.Semănăturile se fac toamna târziu sau primăvara , în rânduri distanțate la 20-25 cm , la adâncimea de 1- 1,5 cm , norma de sămânță fiind de 1-1,5 g.Desimea optimă de cultivare este de 60 puieți/ml.Marcotajul se aplică la ramurile inferioare , prin arcuire.Butășirea se practică iarna în sere sau răsadnițe reci.Butașii se confecționează din lujeri semilignificați de 5-8 cm.După ce s-au înrădăcinat , se repică la ghivece și apoi în câmp.

Este o specie de cel mai mare interes ornamental folosită în parcuri , formele columnare și globuloase fiind foarte apreciate.Se mai folosește mult sub formă de garduri vii și ziduri verzi , în mod individual sau în grupe mici.Se pretează bine la tundere.

Thuja orientalis L. – biota – este un arbore , adesea un arbust de 5-10 m înălțime , având o coroană deasă cu ramuri ascendente.Frunzele sunt solzoase , de culoare verde întunecat.Soiurile sunt foarte numeroase : Aurea , Aura nana , Cristata , Densa glauca , Gracilis , Stricta.

Este o specie care vegetează bine la noi în țară , în cele mai variate condiții din cuprinsul spațiilor verzi , fiind puțin pretențioasă la condițiile de sol și climă.Suferă datorită prafului și fumului.În parcuri este folosită în aliniamente , sub formă de garduri vii și ziduri verzi , izolată sau în grupe mici.

Thuja plicata D.Don – tuie mare –este un arbore falnic de 30-60 m care are o coroană îngustă piramidală , cu ramuri dese , lungi la partea inferioară , la exemplarele izolate coborând până la nivelul solului.Frunzele sunt solzoase , verzi , cu miros aromatic.Soiuri : Cuprea , Fastigiata , Gracilis aurea , Pendula.

Vegetează bine pe terenuri fertile , profunde , cu suficientă umiditate în sol și aer.

Este un frumos arbore ornamental prin portul său piramidal , culoarea și aroma frunzelor.Se folosește în parcurile mari , în mod izolat sau în amestec cu alte specii , în grupări sau aliniamente.Este și o specie de interes forestier , având un lemn de foarte bună calitate.

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 20.06.2011

 

Comments are closed.