Trandafirul Maicii Domnului – Rosa di Jericho – o plantă binecuvântată pentru casa ta – Florile în Săptămâna Patimilor

Planta Învierii sau Trandafirul Maicii Domnului, ori Rosa di Jericho, acest ghem de tulpini uscate, aparent fără viaţă , poate renaşte cu doar câteva picături de apă. Legenda spune că Maica Domnului plecând din Nazareth spre Egipt în căutarea unui adăpost a binecuvântat această plantă dăruindu-i viaţă veşnică, de aici provine şi denumirea Trandafirul Sfintei Maria, sau Trandafirul Maicii Domnului.

 


Familia Brassicaceae  Genul Anastatica hierochuntica

Denumirea ştiinţifică – lepidophylla Selaginella

Originară din zonele aride ale Orientului Mijlociu, şi Africa de Nord, unde trăieşte în mediul arid, are nevoie doar de puţină apă în timpul unui an de zile. În mediul natural după sezonul ploios , planta seacă şi începe să se închidă făcându-se un ghem până la următoarele ploi. Uneori poate trece şi 5- 6 luni de zile fără apă , fapt ce nu-i dăunează, odată cu venirea ploii ea se deschide şi împrăştie seminţele. În general seminţele germinează fooarte repede, câteva ore, dar dacă sunt măturate de vânt şi duse în zone necorespunzătoare unei germinări şi creşteri corecte atunci ele pier .

Planta simbolizează dragostea şi frumuseţea, după unii cărturari imaginea ei când se deschide simbolizează pe Maica Domnului cu mâinile împreunate rugându-se, şi este şi un simbol al norocului, un miracol al naturii. Însă, pentru iubitorii de plante şi flori, odată achiziţionată această plantă va fi nelipsită din casă, nefiind pretenţioasă în cultură. După ce a-ţi cumpărat o puneţi câteva minute sub un jet de apă călduţă, apoi într-o farfurie întinsă ( nu prea mare pentru că nu are nevoie de mult spaţiu), completând cu puţină apă, la fel puţin călduţă. În maxim câteva ore se va deschide căpătând o uşoară culoare verzuie spre cenuşiu, şi având o formă asemănătoare cu un ienupăr în miniatură. Foarte important este ca pe timpul cât va fi deschisă, respectiv în jur de o săptămână, două, să o aşezaţi într-un loc luminos şi aerisit, bine ventilat. Deasemeni, zilnic trebuie schimbată apa din farfurie, pentru a-i da posibilitatea să se hrănească corect. Fiind o plantă de deşert, după această vegetaţie scurtă , are nevoie de o pauză , de câteva săptămâni de zile simulând mediul ei natural. O altă soluţie pe timpul verii este să o scoateţi afară, pentru a fi udată direct de picăturile de ploaie, însă la primul vânt nu o mai găsiţi, de aceea trebuie să-i oferiţi un loc ferit de vânt. Procesul de închidere – deschidere se poate repeta de câte ori doriţi, regula principala fiind pauza de minim o lună de zile.Deasemeni, în caz de uitaţi de ea , chiar şi câţiva ani nu e nici o problemă, la câteva picături de apă  va începe din nou să se desfacă.

 

Trandafirul Maicii Domnului are şi utilităţi  practice, în stare de vegetaţie ,atunci când este deschis absoarbe fumul şi îmbunătăţeşte aerul din casă, în stare uscată insectele nedorite. Casa care îngrijeşte această plantă este binecuvântată, nu va duce lipsă de iubire şi bunăstare, deasemeni apa ce o schimbaţi zilnic se spune că este bine să o stropiţi prin diverse locuri din casă pentru a absorbi energiile negative.

Trandafirul Maicii Domnului  are nevoie de apă de ploaie, deci dacă aveţi posibilitatea să înlocuiţi apa care o schimbaţi zilnic cu apă de ploaie ar fi mai indicat. Solul în mediul ei natural este puternic alcalin, până la un PH de 9, undeva între 7,6 şi 9. În mediul ei natural se spune că înfloreşte în preajma Crăciunului, florile fiind de culoare albă, înălţimea plantei în mediul natural este de 6- 7 cm. Cert este că pentru noi, iubitorii de flori din România cel mai mare neajuns este faptul că după o săptămână de ţinut în apă are tendinţa să mucegăiască în mod rapid, deci atenţie la perioada de udare, şi a folosirii apei alcaline pentru schimbarea periodică a apei din farfurie.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 18.04.2011

 

Comments are closed.