Usturoiul- Allium sativum L. – cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Usturoiul – Allium sativum L. – Mirodenii în bucătăria dumneavoastră.

 


Importanța culturii- Usturoiul se cultivă pentru bulbi.Este bogat în substanțe nutritive.Se consumă în stare crudă și se întrebuințează în arta culinară , în industria de conserve.

Originea și aria de răspândire – Este originar din Asia Centrală.La noi în țară se cultivă în toate regiunile.

Caractere morfologice – Usturoiul se comportă în cultură ca plantă anuală , întrucât nu formează flori și semințe.Această caracteristică permite înmulțirea usturoiului numai pe cale vegetativă.

Bulbul este format din bulbili acoperiți- căței- îmbrăcați fiecare într-o cămașă și toți în comun cu 2-3 cămăși pergamentoase , colorate diferit ,culoarea fiind un caracter de soi.Popular , bulbul se numește căpățână.Frunzele sunt lineare , lanceolate și formează la bază o tulpină falsă ,de culoare verde-albăstruie.

Soiuri de usturoi –

De Cenad – un soi de cultură răspândit în partea se sud-vest a țării.Are 2 forme : una de toamnă , rezistentă la temperaturi scăzute și una de primăvară.Esta un soi cu creștere viguroasă , gust iute puternic , însă plăcut.

De Moldova – cultivat pe suprafețe mari în nordul Moldovei.Are 2 forme : de toamnă , mai productiv și de primăvară.Are creștere mijlocie.Bulbii au gust iute , cu miros pătrunzător.Este rezistent la secetă și temperaturi scăzute.

Alte soiuri : Roșu de toamnă , Alb de vară , de Albania.

Cerințe față de climă , sol și substanțe fertilizante

Usturoiul este puțin pretențios la căldură.Bulbii încep să vegeteze de la +4 grade C și se pot planta din toamnă.Nu suportă umbra , cerând locuri însorite.Culturile îmburuienate dau producții mici.Seceta reduce producția , iar umezeala în exces , în timpul maturizării  bulbilor , provoacă putrezirea lor.Producții mari de usturoi se obțin pe solurile aluvionare , bogate în substanțe fertilizante.

 

Tehnica culturii

În asolamentele legumicole , usturoiul se cultivă după o cultură îngrășată cu gunoi de grajd (cartofi , varză , tomate ) și care lasă terenul curat de buruieni.

Solul se ară din toamnă la 25-30 cm adâncime , dând și 300 kg/ha superfosfat și 150 kg/ha sare potasică.

Usturoiul se plantează toamna în septembrie – octombrie , iar primăvara în martie – aprilie.Înainte de plantare , terenul se marchează în rânduri simple la 30 cm distanță sau în benzi cu 5 rânduri la 20 cm distanță.Pentru plantare , bulbilii trebuie să aibă în medie 15 g și să fie sănătoși.Plantarea acestora pe rînd se face manual la 10 – 15 cm distanță și la adâncimea de 2 -4 cm.Plantarea în toamnă se face ceva mai adânc decât primăvara.La hectar este necesară cantitatea de 500 – 600 kg bulbi.

Lucrările de îngrijire constau din : acoperirea culturilor  plantate din toamnă cu gunoi păios care se strânge primăvara , urmând apoi prașile repetate și îngrășarea de 2 ori.Prima îngrășare se face la 20 zile de la răsărire , iar a doua după cca. 25 zile .

Usturoiul se recoltează prin smulgere în iulie – august , când s-au uscat frunzele.Bulbii recoltați se lasă 2 – 3 zile la soare  , după care se sortează și depozitează în locuri uscate și cu temperatura de 5 – 8 grade C.

Producția variază între 5 și 10 t /ha , fiind mai mare la culturile plantate din toamnă.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 04.04.2011

 

Comments are closed.