Ventnor Botanical Garden – Un obiectiv de vizitat în vacanţă

Este o grădină unică, cu un rol crucial în cercetarea schimbărilor climatice, situată pe Isle of Wight – insulă în sudul Regatului Unit al Marii Britanii. Conform ultimelor restrângeri bugetare dictate de actuala criză economică prelungită, guvernul britanic a alocat fonduri pentru încă 18 luni de zile, funcţionare finanţată de către bugetul de stat britanic, apoi, ca mai toate sectoarele care suferă tăieri masive de buget, va trebui să se autofinanţeze. Cum? S-ar părea că oficialii grădinii Botanice au găsit soluţii salvatoare , iar direcţia generală de funcţionare în viitor este trasată.

„ – Va fi administrată şi condusă de către comunitatea locală, fără să creştem impozitele locale pentru asta” , declară Chriss Kidd,managerul grădinii. Astfel, prin sponsorizări şi o mică parte alocată din bugetul local, se speră că vor fi modalităţile prin care va fi finanţată această colecţie de renume mondial de plante subtropicale.

Insula este „ periată” de căldura curenţilor golfului, un microclimat unic. Poziţia sa geografică poate fi colacul său de salvare, având în vedere că specialiştii care lucrează aici s-au focalizat deja pe cercetare în domeniul schimbărilor climatice.

Grădina Botanică Ventnor ,- spune Chris Kidd, managerul grădinii, este orientată în special pe plantele subtropicale, semi-rezistente la frigul de peste iarnă, aceste plante oriunde în Marea Britanie pe timpul iernii trebuie introduse în interior pentru a fi protejate de ger.

În cazul în care pe continentul european temperatura medie anuală ar putea creşte cu circa 2 grade celsius, atunci plantele cultivate la Ventnor ar putea deveni o parte a grădinii britanice tradiţionale în viitor. Un exemplu ar putea fi daliile şi cannas, ce trebuiesc săpate toamna şi apoi puse la iernat în locuri uşor încălzite.

În viitor , veţi vedea mai multe specii de plante , spre exemplu, crinii, anumite specii din America de Sud precum agapanthus, ori anumiţi palmieri care vor putea fi cultivaţi în Regatul Unit al Marii Britanii.

Grădina Botanică Ventnor a fost înfiinţată în anul 1868 de către dr. Arthur Hill, medic şi naturalist, ce a făcut ca după un deceniu de funcţionare grădina să devină o instituţie importantă din insulă.Timp de 80 de ani grădina botanică a fost un factor major în viaţa insulei, dar în anul 1968 printr-o regretabilă întâmplare grădina a fost demolată.

În anul 1970, Sir Harold Hillier, naturalist de renume mondial, şi-a asumat sarcina de a reconstrui Grădina Botanică Ventnor, cu plante din pepiniera sa, având ca temă plante subtropicale.  Astfel, în anul 1972, excelenţa sa Earl Mountbatten, guvernatorul insulei, a efectuat  ceremonia de deschidere, după care au urmat circa 8 ani de muncă rodnică ce a adus consacrarea internaţională a grădinii. Fiind o perioadă cu ierni blânde , grădina şi-a dezvoltat o reputaţie de exemplare notabile de mare raritate.

Cu toate acestea, în anul 1980 a început o serie de ierni foarte geroase, ce au ucis multe din plantele extrem de rare. Peste toate , Sir Harold Hillier , moare în anul 1985 şi Grădina Botanică rămâne iarăşi fără direcţie. Astfel, comunitatea locală a luat două decizii înţelepte, a înfiinţat o casă de spectacole şi o grădiniţă, permiţând astfel producţia unui număr mare de plante, apoi au angajat un curator cu normă întreagă cu misiunea de a dezvolta casa şi de a aplica un plan de management pe 5 ani pentru grădină. Însă, a urmat din nou o iarnă cumplită, 1986-1987, a fost cea mai grea iarnă din ultimii 150 de ani, astfel peste 40 % din speciile de plante au pierit. În octombrie 1987 a urmat o furtună foarte puternică care a distrus grădina. Apoi în anul 1990 a urmat o altă furtună ce a făcut ravagii, a distrus peste 500 de arbori din grădină.

După această perioadă de mari încercări a urmat o perioadă de refacere, dezvoltare a mai multor proiecte tematice, printre care câteva plantaţii de thuja şi cupressus, şi s-au deschis mai multe site-uri ce se dezvoltă şi astăzi. Astfel, s-a construit un centru de vizitatori, o expoziţie publică de opere de artă locală, o mică bibliotecă de referinţe horticole, un magazin de cadouri şi o sală de conferinţe. În interiorul grădinii funcţionează şi un cafe – bar, denumit Royal Garden Cafe, ce a fost recent mobilat pentru a asigura o atmosferă calmă şi liniştită.

Grădina este deschisă publicului vizitator pe timpul verii, iar costul unui bilet de intrare este de 1 liră sterlină. Deasemeni puteţi cumpăra , plante cultivate în pepiniera grădinii, seminţe şi butaşi.Pe timpul iernii grădina este închisă.

Ventnor Botanic Garden, Isle of Wight    +44 01983 855397   www.botanic.co.uk

Autor Constantin Claudiu

Publicat 22.08.2011

 

Comments are closed.