Catalpa bignonioides Walt. | Arbori foiosi decorativi prin flori si frunze ( Video )

Catalpa poate fi un inlocuitor cu succes pentru Paulownia tomentosa. Este o specie ce are nevoie de caldura si umezeala dar este mai rezistenta la ger , si foarte rezistenta la fum si la praf. De aceea, in zona de nord a tarii recomandam inlocuirea Paulowniei tomentosa cu specia Catalpa bignonioides Walt. Sunt specii originare din America de Nord si din Asia de est. Catalpa este un arbore de 15 metri inaltime, are coronamentul larg, lujerii vigurosi, verzi –maslinii, cu muguri mici. Frunzele sunt mari de 10- 20 cm lungime , cordiforme, brusc acuminate, cu marginea ondulata, cu petiolul foarte lung, de 9- 16 cm. Florile sunt mari , de circa 5- 6 cm, albe cu pete purpurii si dungi galbene in interior, grupate in panicule late piramidale, fructele sunt cilindrice, de 20 – 40 cm lungime, si decoreaza arborele in timpul iernii. Specia se inmulteste prin semanaturi executate primavara, la circa 30 cm distanta si la 1 cm adancime, mai rar prin butasire sau prin altoire ( in despicatura sau in coaja ). Pepinierele din Italia produc Catalpa altoit in coroana , pentru amenajari exterioare, pentru aliniamente, etc. Se pare ca a fost adus in Europa prin Marea Britanie in anul 1726 si a fost plantat pe scara larga ca arbore decorativ.

Catalpa bignonioides Aurea cu frunze aurii

Arbore de talia III, coroană neregulată. Frunze mari, cordate. Flori albe, mari, în inflorescenţe erecte, apar în iunie. Fructele sunt capsule lungi, persistente pe ramuri. Specia Catalpa bignonioides are mai multe cultivaruri:

Catalpa bignonioides Aurea – frunze aurii

Catalpa bignonioidesPurpureafrunze roşii

Catalpa bignonioides Nanaformă de creştere perfect globuloasă, care nu produce flori.

O altă specie din genul Catalpa este Catalpa speciosa, cu formă de creştere mai regulată şi poate fi folosită în aliniamente.

Unde se poate intrebuinta Catalpa ?  

Se poate utiliza in mod individual, in amenajari de gradina, in grupuri , in aliniamente stradale in mod special, in zone cu trafic intens fiind o specie rezistenta la poluare, fiind foarte pretuita pentru frumusetea florilor si a fructelor sale interesante. In parcuri se mai intalnesc Catalpa speciosa Warder sau Catalpa mare, intrebuintata pe alei si bulevarde sau izolat, ori mai intalnim Catalpa ovata Don, etc.

Catalpa este un arbore ornamental, care si-a castigat cu prisosinta locul sau aparte in amenajarile spatiilor verzi, dupa unii peisagisti se spune ca este una din speciile de arbori cu cele mai frumoase flori din lume. Valoarea sa decorativa este confirmata de catre majoritatea designerilor peisagisti care il folosesc in majoritatea gradinilor contemporane. Lemnul este destul de valoros, pentru ca putrezeste greu si poate fi folosit si in constructii. Indienii nord-americani l-au botezat “ Arborele de fasole “ datorita asemanarii frunzelor sale cu frunzele de fasole si a fructelor sale sub forma de pastai.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 13/ 02/ 2013

Foto www.all-creatures.org ; www.eneljardin.com ; www.uwgb.edu

Comments are closed.