Ornitoghalum – Ornithogalum dubium – Ornithogalum arabicum – „ Steaua din Betleem „ -Bulbii se plantează în luna martie

 

 

Delicate ca aspect, de fapt sunt rezistente, au o durată lungă de viaţă şi se cultivă uşor. În primăvară puteţi forma „ pete „ de forme pe sol, frontiere în amenajări floricole, sau covoare de flori în ghivece sau în sol.

 

 

Ele  aparţin genului Ornithogalum , care include un număr mare de specii de bulbi,mai mult de 200, răspândite  în Europa, Asia Mică şi Africa. Într-un scurt rezumat ,putem identifica bulbi de  ornithogalum care pot fi plantaţi din toamnă , şi trec iarna în sol fără probleme, sunt rezistenţi la frig, de asemenea, una din aceste specii  Ornithogalum Umbellatum (  balusca ) o întâlnim în flora spontană din România, dar întâlnim şi specii de Ornithogalum care trebuie plantate numai în primăvară,  care nu pot rezista gerului de peste iarnă chiar dacă sunt plantate în sol la o adâncime de 10 cm.Aceştia  trebuie scoşi din sol sau din ghivece  vara târziu, sau toamna pentru a – i feri chiar de o expunere de scurtă durată la temperaturi scăzute, pentru că  provoacă moartea bulbilor. Speciile delicate ornamentale provin în principal din Africa de Sud, unele dintre acestea sunt spontane şi în flora din România.
Nu întotdeauna cultivarea speciilor de Ornithogalum este un succes atunci când vine vorba de specii sensibile şi motivul pentru aceasta problemă este o sincronizare greşită de marketing a magazinelor de profil din România. Bulbii de specii  delicate sunt comercializaţi de toamna ( am văzut în unele magazine de profil, erau oferte la pachet cu bulbii de toamnă – lalele, zambile etc ), fără nici o indicaţie a sensibilităţii la înghet , ceea ce creează o confuzie în rândul grădinarilor amatori , neştiind că aceşti bulbi de ornithogalum  trebuie stocaţi  într-un mediu uscat şi întunecos până în primăvara anului următor, putând fi plantaţi începând cu luna martie pâna la jumătatea lunii aprilie.

 

Ornithogalum dubium, este cel mai recent hibrid.
Cultivarea lor a început relativ recent, Ornithogalum dubium fiind  foarte apreciate pentru florile în stea ,comparate cu nişte flori de sticlă, de culoare intensă , galben strălucitor, portocaliu sau alb.Centrul florii este  de culoare închisă, şi fiecare este însoţită de verdele  bracteelor ​. Florile sunt grupate în inflorescenţe uşor piramidale,mai late la baza, creat de diferenţa de lungime a tulpinilor florale. Plantele produse în pepiniere gata pentru vânzare sunt foarte bogate în flori cu aproape toate florile deschise simultan,fiind de un spectacol desăvârşit! În schimb plantele  produse de noi din bulbi sunt mai mici, dar destul de  notabile  aş putea spune pentru culoarea şi luminozitatea lor. De la prima la  ultima floare trece timp de aproape o lună, ele deschizându-se mai greu , iniţial se va ridica o floare pe o tijă florală iar apoi celelalte. Bulbii de flori ai celor din soiurile timpurii după ce le-aţi plantat nu trece mult timp până la înmugurire, la început bulbul emite nişte frunze  verzi , adunate într-o rozetă bazală. Bulbii  pot fi cultivaţi şi  în ghivece folosind un sol bogat, dar foarte bine drenat. Au nevoie să fie hrăniţi cu generozitate pentru a sprijini dezvoltarea de multe flori, inclusiv mai mult de douăzeci emise de un singur bulb, produsele utilizate pentru fertilizare trebuie să fie  bogate în fosfor. Apă  cu continuitate, dar cu moderaţie în acelaşi timp, astfel încât solul  să rămână rece şi uşor.

Din toate speciile de Ornithogalum, două specii sunt cultivate de foarte mult timp,Ornithogalum Thyrsoides şi Ornithogalum arabicum ca şi plante în vas , sau ghivece, la modul că primăvara , vara şi toamna aceste ghivece sunt ţinute la exterior, iar pe timpul iernii sunt mutate in sere reci, sau într-o magazie, sau un garaj, important este ca temperatura din timpul iernii să nu scadă sub 0 grade celsius acolo unde depozităm ghivecele.

Ornithogalum arabicum , originar din zona mediteraneană, rezistă cel mai bine la frig, el poate fi cultivat de toamna  în toată Europa odată cu bulbii de toamnă ( lalele, zambile, narcise etc), dar recomandăm ca pe timpul iernii să acoperim pământul cu frunze sau crengi uscate, pentru o mai bună protecţie la îngheţ. Floarea are  tulpini rigide , până la 45 cm înălţime, purtând flori albe, cu stamine galbene şi pistilul de un negru  închis în mod clar. Florile sunt plăcut parfumate. Florile încep să se deschidă  în mai sau iunie în funcţie de timpul  de plantare, de sezon , de expunere şi de  adâncimea de plantare. Fiecare corimb face cam în jur de 10 flori.

 

 

Ornithogalum thyrsoides este originar din Africa de Sud, emite nişte tulpini florale mai groase şi mai lungi , de până la 50  de cm , şi formează un frunziş dens ce poate reuni până la 30 de flori, de culoare albă, galbene sau crem.Înflorirea poate dura chiar şi până în vară. Florile de Ornithogalum thyrsoides se pretează foarte bine şi la aranjamente florale tăiate, rezistând foarte mult. Frunzele sunt cărnoase, lungi de până la 30 de cm.

 

Având în vedere dimensiunea mare  a plantei  trebuie să respectaţi  distanţa dintre bulbi la plantare de  cel puţin 20 cm. Bulbii sunt sensibili la frig, nu pot să  rămână în sol în timpul iernii , vor trebui scoşi din pământ toamna şi depozitaţi  într-un loc uscat, la aproximativ 10 grade Celsius.

Utilizare

În mod clasic se pot desena nişte  “pete”  pentru renaturalizarea zonei respective şi pentru a spori efectul unor ronduri din grădină  sau parcuri, putem forma nişte compoziţii florale gen  tufiş pentru a marca anumite zone din grădină, sau pentru a încastra pur şi simplu în gazon bulbii , dar trebuie să aveţi grijă la cositul ierbii, să ocoliţi planta cu atenţie. În grupuri monocolore   Ornithogalum dubium sunt utilizate în mici pete pentru a evidenţia culoarea lor intensă, sau  în mai multe grupuri mici formate din 5  până  la 7  plante,pentru a crea o idee de preerie  cu flori naturale. Aveţi posibilitatea să combinaţi cu alte  plante moderne  de primăvară ( brânduşe, lalele, zambile etc ), pentru a creea diverse aliniamente , sau ronduri  şi borduri cu mai multe culori.Practic posibilităţile sunt nelimitate, singura limită fiind imaginaţia dumneavoastră!

Mod de cultivare

Plantarea în ghiveci are şi un mic secret : alegerea corectă a substratului de pământ. Bulbii se dezvoltă armonios într-un amestec format din pamant pentru flori  şi turbă în părţi egale şi mai putem adăuga un 10 % nisip, plus 10 % perlit pentru un bun drenaj, şi pentru a se evita stagnarea apei ce poate cauza înnegrirea bulbilor. Plantarea trebuie să se facă numai când pericolul îngheţului a trecut , deci începând cu a doua jumătate a lunii martie.

Plantarea direct în grădină este recomandat să se facă astfel: săpaţi o groapă la adâncimea de 30 cm, apoi puneţi pe fundul gropii un strat subţire de pietricele pentru a asigura drenajul , apoi completaţi cu pământ de împrumut cam în jur de 20 de cm, dupa care este momentul de a aşeza bulbii, În sfârşit puteţi acoperi bulbii până la nivelul solului, verificând ca peste bulbi sa nu punem mai mult de 8 cm de pământ. Ornithogalum necesita un pământ fertil, de aceea este bine să procedaţi în modul descris mai sus. Dupa plantare udaţi bine,şi aproximativ la o lună de zile de la plantare puteţi să incepeţi să folosiţi îngrăşăminte lichide o dată la 2 săptămâni.

Plantele Ornithogalum fac parte din categoria celor uşoare de cultivat. Sunt recomandate pentru începatori ,iar succesul  obţinut cu ornithogalum îi va încuraja să încerce  experimente noi şi mai complexe cu alte plante cu bulb.  De asemenea, sunt apreciate de grădinarii experţi pentru că folosirea în compoziţii a bulbilor de ornithogalum  este o  şansă de a îmbogăţi gama de forme si culori de primăvară.
Ornithogalum trebuie să fie plasat în poziţia în care se bucură de soarele strălucitor de primăvară toată ziua, sau cel puţin toată după-amiaza. Un loc cald în grădina dumneavoastră dacă sunt plantate în toamnă, astfel încât să permită o înflorire timpurie primăvara următoare , atât pentru specia de Ornithogalum  care poate  fi plantată în avans, reducerea riscului de îngheţ, care este cel mai mare duşman al

acestor plante cu bulb, originare din continentul african.
Solul trebuie să fie păstrat la rece cu intervenţii frecvente, pentru a se evita băltirea apei. După  plantare  nu necesită  lucrări suplimentare, cu excepţia îndepărtării de orice buruieni apărute. Verificaţi ca bulbii să rămână acoperiţi, deoarece este posibil ca animalele de casă , câinele de exemplu, să-i descopere.Dacă aveţi o oarecare experienţă ştiţi că bulbii de narcise şi lalele au exercitat asupra animalelor mai puţin atracţie  decât cele de zambile şi Ornithogalum.

 

 

 

Înmulţire

La fel ca toate celelalte plante bulboase  reproducerea prin  seminţe ia ceva timp. Seminţele proaspăt recoltate trebuie plantate  în sol, vor germina repede, dar va dura şase ani pentru a înflori din nou.
O mai bună garanţie de înmulţire a bulbilor de Ornithogalum ar fi   prin formarea de bulbili,  reproducere asexuată. În acest scop, la sfârşitul înfloririi,  tulpină înflorită, ar trebui să fie tăiată  pe cât posibil cel mai de jos, astfel încât florile fertilizate să nu dezvolte seminţe. Formarea de seminţe este întotdeauna o prioritate şi toate substantele nutritive formate  prin fotosinteza sunt transportate la ovar,  în detrimentul bulbului care nu va reuşi să fie atât de reînnoit şi regenerat la sfârşitul ciclului vegetativ.
Ruperea tulpinii florifere la sfârşitul înfloririi, fără a întârzia în mod inutil acest lucru, ajută la obţinerea de bulbi mari, sănătoşi, bine aprovizionaţi cu substanţe de rezervă care sunt cea mai bună garanţie de o rata de supravietuire mai bună, şi o înflorire la fel de spectaculoasă şi în anul următor. Frunzele trebuie să fie lăsate intacte, continuând udarea lor  astfel încât să se  menţină verdeaţă cât mai mult posibil. Odată  ce le vedem pe jumătate uscate undeva în anotimpul toamnei le putem tăia şi scoatem bulbii din sol. Vom găsi nişte bulbili mai mici alături de bulbii mari, aceştia se separă, şi vor fi cultivaţi anul următor.

 

Mult succes!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 12.03.2011 iSEO

 

 

Comments are closed.