Cum taiem un arbore foarte inalt

De cele mai multe ori , cand in gradina noastra un arbore devine incomod , ori umbreste foarte mult, sau deformeaza prin dezvoltarea aparatului radical aleile pietruite sau betonate, cea mai buna solutie este taierea sa. Operatia nu este foarte usoara , si presupune parcurgerea unor etape obligatorii pentru a nu produce pagube si pentru a evita eventualele nedorite accidente.

In imaginile de mai jos se poate vedea un arbore de eucalipt ce a atins o inaltime de aproape 30 de metri in aproape 35 de ani de viata, dealtfel fiind cunoscut pentru cresterea sa rapida.

Pentru o tundere buna cel mai important lucru este sa alegem o zi fara vant  si fara intemperii, este foarte important sa facem taierlie in zile frumoase, pentru a evita problemele ce pot sa apara din cauze naturale. Folosirea unei centuri de siguranta  si a echipamentului de protectie este absolut obligatorie. Casca de protectie, manusile de protectie, bocancii si salopeta trebuie sa fie in cea mai buna stare. Experienta celui care face aceasta operatie este iarasi o conditie foarte importanta. Nu incarcati sa va urcati intr-un pom foarte in alt daca stiti ca suferiti de rau de inaltime sau nu stiti sa folositi o centura de siguranta.

Eucaliptul este un arbore cultivat in special pentru frunzele sale folosite pentru obtinerea unor medicamente , coaja sa, un arbore din care se poate extrage uleiul de eucalipt,foarte cunoscut pentru tratarea racelii si a gripei,  o sursa buna de lemn datorita cresterii sale rapide si nu in ultimul rand ca un insecticid natural. Deasemeni mai poate fi folosit pentru a drena mlastini, cresterea sa rapida si consumul mare de apa face ca sa fie o specie extrem de invaziva in defavoarea altor arbori.

Iata ca dupa cateva ore de taiere arborele falnic a ramas doar un ciot, iar “chirurgul” mai are de facut cateva taieri de mai jos pentru a-l putea pune la pamant fara probleme.

Publicat 17/11/2012

Comments are closed.