Gradini celebre ( VIII) – Giethoorn – Olanda – Un obiectiv de vizitat in vacanta

Giethoorn , o asezare mica aproape de centrul Olandei, este singurul sat fara strazi din Olanda, acestea au fost inlocuite de canale. Cu siguranta de masina nu ai nevoie acolo, dar fara barca nu te poti descurca.

In acest sat micut sunt peste 4 km de canale care fac legatura intre case, si tot aici exista o singura alimentara in centru, in ultimii ani devenind o adevarat atractie pentru turisti care nu ezita sa-i aduca cele mai frumoase laude. Toate podurile sunt din lemn, casele sunt acoperite cu stuf si sunt construite in secolul XVIII , peisajul rustic este feeric. Turistii l-au supranumit Venetia nordului, iar daca ajungi aici o repriza de ciclism pe potecile de langa canale sau un tur in barca impreuna cu un ghid localnic sunt cele mai bune moduri de a descoperi farmecul rustic si linistea unei asezari de vis.

Satul a fost fondat in anul 1230 dupa scrierile care dateaza din acea vreme, se spune ca un grup de fugari s-au asezat in aceste locuri . Ani multi mai tarziu, zacamintele de turba din acea zona a devenit afacerea principala pentru locuitorii satului, era singura sursa de venit pentru ei. Transportul zacamintelor extrase erau efectuat  pe aceste canale , usurand munca foarte mult. 

Astazi, traiesc circa 2.600 de persoane  în acest colt de Rai pe pământ , oameni de la tara, simpli si prietenosi, care oricand iti sar in ajutor la nevoie. Satucul a devenit cunoscut dupa anul 1958 cand a fost prezentat intr-un film realizat de cineastul olandez Bert Haanstra, de atunci faima a adus zeci de mii de turisti an de an. Pentru cei care viseaza o viata linistita la tara, Giethoorn este o adevarata splendoare , o alegere perfecta.

Canalele sunt operate de o singura companie de transport maritim, Rondvaart Zuideinde, ce ofera diverse pachete turistice functie de numarul de vizitatori si de cererea grupurilor, de la pachete all inclusive pana la plimbari cu barca pentru grupuri mici sau cupluri de tineri, parcarea auto este la 15 minute de mers pe jos pana in centrul satului iar rezervari puteti face la telefoanele +31 521361210 .

Se mai pot vizita un Muzeu de stiintele naturale, nu foarte mare, dar care afiseaza scoici, corali, acvarii marine si decorative, cadouri hand-made. Posibilitatile de distractie sunt nenumarate, deoarece in imprejurimi sunt o multime de restaurante, moteluri, care asigura o diversitate de posibilitati pe toate gusturile.

Giethoorn poate fi o alegere minunata de a petrece cateva ore , sau chiar cateva zile intr-o vacanta cu traseu european.

foto http://www.dailymail.co.uk

Comments are closed.