Grădini verticale

Autor: Gabriela Chiorcea, inginer peisagist

În ultimii ani, nevoia de „verde” în cadrul urban a început să fie din ce în ce mai acută, deoarece spațiul necesar pentru vegetația din orașe sau grădini a fost constant diminuat pentru a face loc construcțiilor de toate tipurile. Inspirându-se din natură, acolo unde există plante care trăiesc prinse de pereții stâncoși, sau în scorburile arborilor, dar și din nevoia de a câștiga cât mai mult spațiu, oamenii au început să îmbrace pereții edificiilor sau chiar stâlpii cu ajutorul plantelor. Astfel au apărut grădinile verticale, denumite și ziduri vegetale.  Acest tip de amenajare reprezintă o abordare peisagistică destul de căutată în ultimii ani, pentru „îmbrăcarea” totală sau parțială a zidurilor interioare, sau exterioare ale clădirilor de birouri, sau ale instituțiilor publice (spații de învățământ, spitale, etc.). Aceste grădini verticale au început să apară și în spații de alimentație publică, sau cazare, cum ar fi: restaurante, baruri, zonele de recepție ale hotelurilor, dar și în casele particulare. Sistemul acesta, utilizat cu precădere în vestul Europei, este abia la începuturi în România.

       Foto 1   Perete vegetal, pe zidul exterior  al clădirii.                                                   Foto 2        Grădină verticală într-o clădire de birouri

       Foto 3    Grădină verticală într-un restaurant.                         Foto 4  Perete vegetal într-o casă particulară.

Tipul de plante utilizate pentru realizarea unor grădini verticale în interiorul clădirilor este reprezentat de varietăți de: Ferigă, Hosta, Spathiphyllum, Hedera, Peperomia, Calathea, Begonia, Palmieri, etc. Aceste plante de interior decorează mai ales prin frunzele divers colorate și mai puțin prin flori. Nu sunt deloc pretențioase la lumină, mulțumindu-se cu mai puțină, astfel încât, acest tip de amenajare poate fi realizată și în spații unde ferestrele si lumina naturală  lipsesc. E vorba, în special, de zona holurilor unde se utilizează, în general, doar iluminatul artificial cu ajutorul spoturilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Varianta economică și ușor de realizat, a unui grădini verticale este cea care presupune utilizarea unor “buzunare impermeabile” în care se vor așeza plantele. Aceste buzunare, de diverse dimensiuni, vor fi prinse de perete, unele lângă altele, în numărul și forma dorită pentru a îmbrăca total, sau parțial, peretele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipuri de buzunare pentru plante

Oriunde sunt amplasate aceste ziduri vegetale, fie că vorbim de spațiul public, fie de cel privat, se creează o atmosferă veselă și colorată, care da totodată un aer exotic încăperii, îmbunătățind și împrospătând oxigenul din spațiul respectiv. Acolo unde fluxul de oameni este mare, cum este cazul instituțiilor de învățământ, spitalelor, spațiilor de birouri etc., acest tip de grădină este benefic și deci mai mult decât necesar pentru a asigura o ambianță sănătoasă și plăcută, în același timp. Prin amenajarea unor astfel de gradini verticale, am avea privilegiul de a ne bucura de verdele natural al plantelor pe tot parcursul anului și am ajunge de asemenea în situația de a adapta binecunoscuta butadă: „Să vină muntele la Mohamed !”, printr-o alta care ar putea spune: “Sa vina  grădina în casă!”, fără a fi nevoie să ne ducem noi afară, la ea.

Sursa imaginilor:

http://assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/leblancmurvegetal1.jpg

http://www.defuturedesign.com/wp-content/uploads/2012/05/Relaxing-Spas-Yoga-Studios.jpg

http://www.gradiniverticale.ro/restaurant/Oferta_Restaurant.html

http://www.doug-greens-perennials.com/images/hostacare.jpg

http://www.peperomia.net/photos/c_caperata_Schumi_4.jpg

http://oglesbytc.com/catalog/images/detailed/0/Calathea_Medallion.jpg

 

Comments are closed.