Intretinerea gazonului

Intretinerea peluzelor. Durabilitatea peluzelor este conditionata de ingrijirile culturale acordate inca de la semanat.Daca am cumparat rulouri de gazon si am gazonat o suprafata mai mica sau mai mare, munca nu se incheie aici. Frumusetea unei peluze este data in primul rand de ingrijirea ulterioara. Tunderile repetate si  udarile regulate pot face minuni in gradina noastra. Este foarte important sa ne ingrijim gradina constant, chiar daca nu avem timp suficient, macar o data pe saptamana, sambata spre exemplu, trebuie sa ne ocupam cateva ore de gradina noastra.

Udarea frecventa pana la rasarire se diminueaza pe masura cresterii gazonului. Cand acesta a atins 3 – 5 cm , se face o tavalugire usoara a solului afanat in urma rasaririi , iar la inaltimea de 8-10 cm se face prima tundere ( e preferabila cosirea , pentru a evita dezradacinarea).

Pentru realizarea unei peluze ingrijite , este necesara plivirea buruienilor ; utilizarea erbicidelor selective nu se recomanda decat dupa 2-3 luni. Fortificarea gazonului se realizeaza prin tundere si udare frecventa , prin ingrasare. Iarba se tunde mecanizat ( operatie precedata de tavalugire) sau se coseste( in locuri inaccesibile pentru masinile de tuns).

Indesirea ierbii si compactizarea solului diminueaza accesul aerului la radacini , de aceea peluzele incheiate se tavalugesc periodic cu tavalugul stelat.

In cazul uscarii unor zone ale gazonului , acesta se reface local prin semanatura , preferabil prin brazduire.

In parcurile naturale , covorul de iarba al pajistilor nu se tunde , ci se coseste de 2-3 ori pe an.

Iarba cosita se scoate din peluze pentru a nu cauza ingalbenirea gazonului. Frunzele cazute toamna se grebleaza si se evacueaza din peluze , atat din motive estetice , cat si pentru a nu cauza putrezirea ierbii sub zapada.

Intretinerea plantatiilor florale. Exigentele speciilor de flori utilizate in parcuri si gradini solicita promptitudine in aplicarea diferitelor lucrari de ingrijire culturala : udatul , plivitul buruienilor , afanarea solului , fertilizarea , combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru intretinerea efectului decorativ o perioada cat mai lunga , se inlatura permanent florile ofilite si frunzele ingalbenite. Golurile survenite in rabate se completeaza cu plante produse in ghivece.

Mozaicurile se tund sau se ciupesc , pentru mentinerea aceleiasi inaltimi de crestere a diferitelor specii componente.

Protejarea peste iarna a plantelor sensibile la inghet se face prin acoperire cu un strat subtire de frunze uscate ( la speciile bienale si la unele specii perene); speciile perene care nu rezista la ger se scot la timp din teren si se replanteaza primavera ( Dahlia , Canna).

 

Publicat 02/01/2013

Comments are closed.