Intretinerea spatiilor verzi

Infiintarea spatiilor verzi reprezinta doar o prima etapa in realizarea conceptiei de proiectare , pe care urmeaza sa o desavarseasca natura insasi si munca omului. Elementul compozitional esential – vegetatia – fiind in permanenta schimbare si evolutie , potentialul decorativ si functional al spatiilor verzi se realizeaza in timp. Reusita lor este conditionata nu numai de repartizarea judicioasa si de imbinarea reusita a elementelor component , ci si de ingrijirea si supravegherea atenta a plantatiilor , a peluzelor , a florilor.

Intretinerea plantatiilor.In primii ani dupa plantare sunt necesare o serie de lucrari care au rolul de a asigura conditiile de mentinere in teren , de crestere si dezvoltare a arborilor si arbustilor , in functie de specificul biologic si destinatia plantatiei.

La arborii tineri se protejeaza trunchiul impotriva insolatiei , gerului si degradarilor cauzate de animale rozatoare sau de alti factori nocivi , prin invelirea cu diferite materiale  protectoare  (stuf , paie). In plantatiile de aliniament de pe strazile foarte frecventate este necesara protejarea trunchiului cu grilaj , cu diametrul de cca 10 cm mai mare decat diametrul tulpinii ; pentru protectia sistemului radicular , se monteaza gratare de fonta , incastrate in borduri de beton , ferind solul de tasare. Se impune de asemenea verificarea tutorarii si a ancorarii arborilor ; indreptarea exemplarelor inclinate se face in urma unei udari abundente.

In cadrul plantatiilor se continua formarea coroanei ; se suprima in uscat ramurile cu pozitie neconvenabila , care dezechilibreaza coroana. In vederea obtinerii formelor tunse ( arbori in aliniament si garduri vii )se fac mai intai taieri de indesire si apoi taieri de formare. Taierile se aplica de 2-3 ori in cursul perioadei de vegetatie , pe lastari semilemnificati ; fiecare taiere se face la 8-10 cm de cea precedenta.

Aplicarea la timp a lucrarilor culturale – udatul , mobilizarea solului in jurul plantelor , combaterea bolilor si daunatorilor – in corelatie cu necesitatile plantelor si variatia factorilor naturali , conditioneaza direct reusita plantatiilor si evitarea pierderilor prin uscare. O lucrare importanta este protejarea pe timpul iernii a speciilor sensibile la ger , prin musuroirea bazei tulpinii ( la trandafiri , iar in zonele mai reci si la alte specii : Buddleia , hortensiile s.a.), prin invelirea cu diferite materiale de protectie ( trandafiri cu trunchi) sau prin acoperirea cu adaposturi mobile. In timpul iernii este necesara scuturarea depunerilor de zapada care pot rupe sau dezbina plantele , mai ales in cazul foioaselor persistente si al rasinoaselor. In acelasi scop , coroanele unor varietati fastigiate sensibile la dezbinare ( ienupar ) se leaga in spirala cu sfoara. Legarea prea timpurie ca si intarzierea dezlegarii in primavara se repercuteaza nefavorabil asupra aspectului decorativ , cauzand uscarea frunzisului interior.

Completarea golurilor survenite in plantatie este bine sa se faca cat mai devreme ; daca compozitia plantatiei o cere , arborii uscati se inlocuiesc cu exemplare de aceeasi talie.

Plantatiile mature , desi mai rezistente decat cele tinere , solicita in continuare o ingrijire atenta.

In afara lucrarilor curente de intretinere ( udat , afanarea solului , tratamente fitosanitare s.a.) si unele lucrari de protectie amintite anterior , arborii si arbustii ornamentali necesita continuarea supravegherii cresterii si ingrijirea lor.

In cursul iernii , la arbori , se inlatura ramurile uscate , se scurteaza cele rupte , se taie ramurile cu pozitie defectuoasa. Cand coroana imbatraneste si ramurile incep sa se usuce , se intervine cu lucrari de intinerire , scurtand pana la lemnul de 3-4 ani , in functie de gradul de uscare. La exemplarele tunse se suprima periodic asa- numitele “capete de salcie” formate in urma taierilor repetate.

In plantatiile de aliniament se inlatura cresterile aparute pe trunchi , daca este cazul se inalta coronamentul  prin taierea ramurilor inferioare , se rareste coroana in preajma cablurilor electrice aeriene. Pentru prevenirea instalarii diferitelor boli , toate taieturile cu diametrul mai mare de 2,5 cm se protejeaza cu mastic.

Este necesara de asemenea tratarea la timp a plagilor cauzate de ger sau alti factori nocivi : scoarta se curata si se unge cu mastic sau vopsea.

Scorburile aparute la arborii in varsta se curata si se plombeaza cu un amestec cald de bitum si rumegus (1/3).

Muschii si lichenii formati pe trunchi se inlatura prin frecare cu peria , inaintea inceperii vegetatiei.

In situatiile de modificare a nivelului solului in urma lucrarilor edilitare , sunt necesare masuri de prevenire a pieirii arborilor existenti in zona afectata.

Consecintele negative ale ridicarii nivelului solului se previn prin instalarea unui sistem de drenuri radiale , circulare si verticale in stratul de umplutura , permitand accesul apei si aerului. Baza trunchiului ramane libera , protejata de un cilindru de beton cu diametrul de 100-130 cm , construit pe adancimea rambleului si acoperit cu un gratar de fonta. Drenurile se monteaza la nivelul cotei vechi , intre cilindru si protectia coroanei.

Ingrijirea arbustilor include de asemenea interventii asupra plantelor : taieri de reglare a infloririi , in functie de specie , taieri de rarire si curatire , taieri de regenerare si taieri de intretinere a formelor tunse. Ca regula generala , la speciile care infloresc vara , pe ramuri crescute in anul curent , taierile se aplica in timpul repausului vegetativ, toamna sau primavara. La speciile cu inflorire timpurie de primavara , la care mugurii floriferi se formeaza in sezonul precedent , taierile se fac imediat dupa inflorire.

Eliminarea drajonilor este necesara la speciile altoite si la speciile care prin drajonare invadeaza terenul , capatand un aspect inestetic.

Un aspect important , care nu trebuie neglijat , este controlul densitatii si componentei masivelor. Acest lucru se impune in cazul proiectarii plantatiilor care trebuie sa realizeze timpuriu starea de masiv incheiat : schema de plantare cu densitate mare a puietilor din formula dorita si schema de plantare in amestec cu specii care cresc repede. In ambele situatii este necesara rarirea plantatiei , prin eliminarea exemplarelor nedorite. In caz contrar , aspectul decorativ scontat pe seama speciilor mai deosebite nu se realizeaza.

 

Publicat 02/01/2013

Comments are closed.