Materialele inerte utilizate in floricultură

Cărbunele vegetal

Cărbunele rezultat din arderea lemnului se foloseşte sub formă de bucăţi mici sau de pulbere. Are însuşiri antiseptice şi de micşorare a acidifierii substratului ca urmare a udărilor repetate, fiind un bun regulator al conţinutului în apă al amestecului de pământuri în care se adaugă.

Perlitul

Constituie produsul rezultat din măcinarea rocilor vulcanice calcinate, mai întâi, la temperaturi superioare ( 1800 de grade celsius ). Granulele de perlit pot fi mai mari sau mai mici. Cele foarte mici prezintă incovenientul că se tasează prea tare cu efect dăunător asupra nivelului de aerisire. Perlitul este lipsit complet de agenti patogeni , are o foarte bună capacitate de retinere a apei  ( de 3-4 ori greutatea proprie ) , ph-ul este neutru şi nu conţine elemente nutritive. Se utilizează pe scară largă ca substrat pentru înrădăcinarea butaşilor.

Polistirenul expandat

Este un material plastic sub formă de granule sau fulgi utilizat la înrădăcinarea butaşilor şi în scopul structurării şi permeabilizării substraturilor destinate speciilor ce solicită o aerisire bogată la nivelul rădăcinilor ( orhidee, ferigi, anthurium, etc. ).

Styromullul

Se prepară tot din materiale plastice , are formă de fulgi cu dimensiunile de 4-12 mm şi aceleaşi utilizări ca si polystirenul expandat şi perlitul.

Vermiculitul

Rezultă din măcinarea rocilor care au la bază silicaţi de magneziu şi fier ( biotită ), după ce mai intâi se incinerează la 1000 grade celsius.

Are structură poroasă cu o mare capacitate de absorbţit şi retinere a apei şi aerisire, este liber de agenti fitopatogeni. Intrucât PH-ul este variabil se impune corectarea lui la nivelul optim al plantei. Se foloseşte la alcătuirea sibstraturilor pentru bromelii, orhidee şi alte specii.

Greutatea volumetrică a unor pământuri şi materiale interte

Specificare Greutate la 1m3 în kg
Mraniţă 600-800
Pământ de ţelină 1200-1500
Pământ de frunze 300-500
Turbă fibroasă cu 50 % umiditate 120-150
Turbă neagră 400-600
Pământ de ericaceae 350 – 500
Nisip 1500 – 2200
Perlit 100- 110
Vermiculit 100-300

Autor Constantin Claudiu

Publicat 20.12.2011

Foto : www.flori-cultura.ro

 

Comments are closed.