Mobilierul de parc şi grădină

În majoritatea amenajărilor peisagistice sunt nelipsite băncile şi scaunele de parc. Ele se amplasează de-a lungul aleilor , în pieţele interioare ale parcurilor, în spaţiile special amenajate  şi în anumitele puncte de observare avantajoasă  a perspectivelor şi priveliştilor. Ele se dispun atât în poziţie însorite cât şi la umbră, de cele mai multe ori având în spate o protecţie ( gard viu, masiv de arbuşti, etc)

De regulă în grădinile publice , cea mai mare parte a mobilierului pentru odihnă este amplasat în poziţii fixe şi chiar fixat prin încastrarea picioarelor în pământ sau în alee ; tot aşa scaunele şi mesele pentru jocuri statice ( sah, table). Pe terase , în chioşcuri , în grădinile familiale şi în cele din domeniul turismului se foloseşte şi mobilier deplasabil ( mese, scaune, fotolii, balansoare din metal, răchită, lemn, material plastic).

Tipurile de mobilier sunt variate . Spaţiile în aer liber se pot mobila cu taburete şi bănci fără spătar , bănci obişnuite cu spătar, bănci duble cu spătar unic, bănci în consolă pe un zid, bănci cu acoperiş, bănci drepte sau în arc de cerc ( în jurul unui copac, într-un spaţiu de odihnă circular sau într-un chioşc). Băncile şi scaunele de parc trebuie să fie comode şi frumoase, din materiale care asigură un anumit confort termic, atât vara cât şi în perioadele reci ale anului.

Dintre categoriile de mobilier utilizarea cea mai largă o au băncile şi scaunele din schelet metalic cu blaturi sau bare de lemn. În funcţie de caracterul grădinii se folosesc diferite tipuri : bănci elegante , integral din piatră sau marmură, cu forme şi ornamente specifice stilului clasic; bănci din lemn, bănci, banchete, scaune şi taburete cu schelet sau postament din beton pe care sunt prinse bare sau scânduri de lemn , bănci rustice de lemn, butuci, trunchiuri despicate pe lung şi aşezate pe butuci. Etc. Foarte modern este mobilierul din module de beton cu finisări estetice , care permit asamblarea în mai multe variante.

Ca şi celelalte elemente construite , mobilierul trebuie să fie în deplină armonie cu alte componente ale ambianţei ( îmbrăcăminţile aleilor, zidurile de sprijin, bazinele etc) şi cu maniera compoziţională. Forma, materialele, gradul de finisare, culoarea – toate pot contribui la armonia ansamblului sau din contră pot s-o strice. Culorile naturale ale pietrei şi ale lemnului , verdele neutru, albul sunt preferabile , fiind exclusă stridenţa în alegerea coloritului mobilierului de bază ale parcurilor şi grădinilor.

Foto: www.baileystreetscene.co.uk

Autor Constantin Claudiu

Publicat 08.11.2011

Bibliografie : ‚ Arhitectură peisageră „ – Prof. Univ. Dr. Ana- Felicia Iliescu

Editura Ceres 2003.

 

Comments are closed.