Podgoria Dealul Mare

Podgoria Dealul Mare este cea mai intinsa si cea mai bine inchegata dintre podgorii.Privita sub aspectul densitatii plantatiilor de vii si al intensitatii cu care se cultiva aici vita de vie , aceasta podgorie formeaza masivul viticol cel mai de seama al tarii. Marea majoritate a viilor , aproximativ 94% , sunt plantate cu vita nobila altoita si numai 6% sunt hibrizi producatori directi. In perspectiva se prevede ca extinderea plantatiilor de vii sa se faca in aceasta podgorie de la 21000 ha la cca 40000 ha.

Ca asezare geomorfologica , podgoria Dealul Mare ocupa piemonturile joase , care fac legatura intre dealurile inalte subcarpatice si campie. Aceasta podgorie se intinde ca o zona sub forma de fasie , pe alocuri lata de 6-8 km sau ingusta pana la 1 km , dar continua , pe o lungime de cca 60 km , de la apa Teleajenului pana la cea a Buzaului. Viile din Dealul Mare ocupa inaltimi care variaza intre 134 m si 460 m . In unele cazuri , viile sunt situate la inaltimi si mai mari , 480-500 m , de exemplu , la punctul Arionesti sau in comuna Udresti. In mod exceptional , viile se ridica si pana la 600 m altitudine , cum este dealul Ciortea sau cum este la Viperesti.

Solurile din podgoria Dealul Mare sunt variate si diferite de la un centru la altul , chiar de la o comuna la alta. Climatul este deasemenea diferit de la un bazin la altul , in functie de altitudine , relief si expozitie. In ansamblu , conditiile microfitopedoclimatice din intreaga podgorie sunt foarte favorabile pentru cultura vitei de vie , asigurand productii ridicate de struguri si vinuri de inalta calitate , cu deosebire vinuri rosii pline , puternic buchetate. In podgoria Dealul Mare se intalnesc mai multe bazine :

Bazinul viticol Dealul Mare – Ploiesti cuprinde :

–          Centrul Valea Calugareasca , care domina intreaga podgorie. Acest centru are viile amplasate pe plaiurile : Gura Vaii , Valea Popii , Valea Zidului , Valea Mantei , Valea Poienii , Valea Saraca , Valea Urloi , Valea Nicovani , dealul Scheaul si dealul Cernatesti ;

–          Centrul Bucov , cu viile de la Chitorani , unde a aparut filoxera in anul 1884 , dealul Bighiliu , Valea Orlei si o ramificatie spre Pleasa , Scaeni , Seciu si Boldesti ;

–          Centrul Urlati – Ceptura , cu viile de pe plaiurile Valea Pietrii , Valea Boului , Orzoaia , Valea Nucetului , Valea Crangului , Maruntis , Cherba , Valea Seiman , Valea Gardului , Ceptura de Sus si Ceptura de Jos.

Bazinul viticol al Buzaului cuprinde :

–          Centrul Tohani- Jugureni , cu viile de la Vadul Sapat ( Mizil ) , Tohani , Jugureni , Fintesti , Persunari ;

–          Centrul Breaza – Vispesti , cu viile de la Greceanca , Breaza , Badeni , Vispesti , Naieni ;

–          Centrul Pietroasele – Gura Saratii , cu viile de la Pietroasa de Sus si Pietroasa de Jos , Ochiul Boului , Saranga , Gura Saratii ;

–          Centrul Valea Teancului – Saseni , cu viile de la Merei , Valea Teancului , Monteoru , Saseni , Gura Niscov.

In podgoria Dealul Mare se produc cele mai reputate vinuri rosii , de Valea Calugareasca  foarte apreciate in tara si in strainatate. In conditiile de la Pietroasele se obtine renumitul vin licoros natural din soiul Tamaioasa romaneasca si vinul Grasa de Pietroasele , distinse cu numeroase medalii de aur la concursurile internationale. Strugurii de masa din soiurile Chasselas dore , Muscat de Hamburg , Coarna Neagra dau de asemenea rezultate foarte bune in aceasta podgorie. Soiul Afuz-Ali da rezultate foarte bune la Tamboiesti – Rm.Sarat.

Publicat 05/02/2013

Bibliografie :

Academician Gherasim Constantinescu

Olga Alexei , Gh.Anghel , At.Bulencea , Camelia Boureanu , Ampelografia R.S.R. , vol I , Bucuresti , 1970

Foto 2 : Centrul Viticol Pietroasele astazi, http://blog.vinpremium.ro/

Comments are closed.