Podgoriile viticole din Transilvania

Spre deosebire de podgoriile sud-carpatice , unde cultura vitei de vie a avut o dezvoltare deosebit de mare si extinderea plantatiilor de vii s-a facut pe suprafete mari , in partea de nord a Carpatilor , pe podisul Transilvaniei , aceasta cultura s-a facut pe suprafete mult mai restranse si in perimetre riguros delimitate. In aceste podgorii viticultura este mai ordonata; hibrizii producatori directi s-au raspandit pe suprafete mici si numai in afara podgoriilor consacrate. Exista podgorii in care nu se gasesc hibrizi producatori directi , iar sortimentele sunt mai restranse si numarul de soiuri mai mic.

In podgoriile nord-carpatice nu sunt conditii asa de bune pentru cultura soiurilor de masa. In aceste podgorii reusesc doar soiurile care au coacerea timpurie a strugurilor pana in epocile a IV-a , a V-a. Vinurile produse in aceste podgorii sunt mai acide si mult mai fine , seci sau demiseci , placute la gust. In aceste podgorii sunt conditii deosebit de favorabile pentru producerea vinurilor spumoase , a sampaniei si a coniacurilor romanesti , romaniacuri , de inalta calitate.

Podgoriile din centrul Transilvaniei

Dintre podgoriile nord-carpatice , cele din centrul Transilvaniei sunt mai renumite. Mai extinse si cu perspective mai mari de dezvoltare sunt podgoriile Tarnavelor.

Podgoriile Tarnavelor , se insiruie pe vaile celor doua Tarnave si pe podisul cuprins intre ele , avand un relief framantat , intretaiat de numeroase vai adanci. Coastele dealurilor au pante mari de 15-25 grade , fiind orientate in general de la est catre vest ; Altitudinea dealurilor ajunge pana la 500-600 m. Climatul podgoriilor Tarnavelor se caracterizeaza prin lipsa sau frecventa mai redusa a vanturilor puternice si prin precipitatii mai abundente.

Perioada activa de vegetatie a vitei de vie este mai mica decat in podgoriile sub-carpatice  chiar si decat in podgoriile din Moldova. Podgoriile Tarnavelor se intind pe o suprafata agricola de cca 65 500 ha , din care peste 4 000 ha sunt vii altoite , care produc vinuri de mare marca. In perspectiva , plantatiile de vii de pe Tarnave vor creste pana la 30 000 ha si chiar mai mult , existand conditii obiective pentru aceasta crestere. Bazinele mai importante care constituie podgoriile Tarnavelor sunt :

–          Bazinul Craciunel – Blaj , format la confluenta celor doua Tarnave , cuprinde viile de la Blaj si Campia Libertatii , Valea Lunga , Micasasa ( Valeni ) , Cisteiu , Sona , Spini , Petrisat , Craciunelul de Jos , Sincel etc.

–          Bazinul Tarnaveni cuprinde viile de la Tarnaveni , Jidvei , Balcaciu , Sintamarie-Veseus , Bagaciu , Cornesti etc.

–          Bazinul Medias cuprinde viile de la Medias , Basna , Prostea Mare , Brateiu , Atel , Copsa Mica , Dumbraveni.

–          Bazinul Richisu cuprinde viile de la Richisu , Nemsa , Mosna , Axente Sever , Dupusu.

Sarcinile de productie in perspectiva pentru aceste bazine in plina dezvoltare sunt fixate prin raionare , pe linia producerii vinurilor albe de masa , superioare , seci si a vinurilor de desert , demiseci sau dulci-licoroase naturale. Pe linie noua si deosebit de importanta pentru specializarea productiei , apare si sarcina de productie a vinurilor aromate fine. In mai mica masura se pot produce aici si vinuri pentru sampanie naturala.

Podgoria Alba-Iulia –  Tara vinurilor – este amplasata pe valea Muresului , de la Aiud si pana la Vintu de Jos , unde conditiile de clima si sol sunt deosebit de favorabile pentru cultura vitei de vie , mai ales pentru obtinerea unor vinuri de calitate inalta.

Podgoria Alba iulia  cuprinde viile de la Sard , Ighiu , Ighiel Telna , Cricau , Galda de Jos, Bucerdea Vinoasa etc. Aceasta podgorie ocupa dealurile ce strajuiesc malul drept al Muresului , avand altitudini cuprinse intre 220 si 570 m. Pantele cu expozitie sudica, fiind ferite de curenti reci de aer si ingheturi timpurii, ofera conditii exceptionale pentru obtinerea vinurilor de calitate si de asemenea , conditii prielnice pentru producerea strugurilor de masa. Podgoria Alba Iulia este una dintre podgoriile putine din nordul Carpatilor , unde se poate extinde pe oarecare suprafete si cultura soiurilor de masa. Suprafata agricola a podgoriei totalizeaza 8 000 ha, din care peste 600 ha sunt plantate cu vii. In perspectiva, suprafata viilor va creste la circa 2 000 ha. Directiile  de productie  in care se va specializa podgoria Alba Iulia sunt vinurile superioare seci, vinuri de desert, demiseci si dulci naturale , si strugurii de masa pentru consum in stare proaspata.

Podgoria Sebes- Miercurea este situata  de dealurile dintre Sibiu si Vintu de Jos. Localitatile  cuprinse in  aceasta podgorie sunt: Apoldu de Jos ,  Apoldu de Sus , Calnic , Garbova, Miercurea si Rahau , totalizand circa 19 000 ha teren agricol, din care peste 1 000 ha sunt ocupate de vii.  Specializarea plantatiei se va face in directia  producerii vinurilor pentru sampanizare. In viitor  , aceasta podgorie poate constitui punctul de plecare pentru dezvoltarea unei mari industrii de sampanie romaneasca.

Podgoria Lechinta este situata in apropiere de Bistrita. Terenul agricol care tine de aceasta podgorie este de circa 4 500 ha, din care 6 % este ocupat cu vii. Podgoria este specializata in producerea  vinurilor de masa  superioare , seci  si de desert.

Podgoria Teaca este situata tot in apropiere de Bistrita si are circa 4 800 ha teren agricol , din care peste 5 % este plantat cu vii.  Podgoria este specializata in producerea vinurilor de masa superioare, seci si a vinurilor de desert si demiseci.

Podgoriile Sibiului ( Sebes – Miercurea )   si cele de la Bistrita ( Lechinta si Teaca) sunt mici ca suprafata, dar cu un potential calitativ ridicat. In perimetrul lor de astazi, aceste podgorii pot fi considerate si folosite ca statii  pilot pentru dezvoltarea viitoare  a viticulturii cu mare renume, producatoare de vinuri de cea mai inalta calitate.

   Podgoriile din nord-vestul Transilvaniei

Aceste podgorii dunt razlete. Cele mai importante se intalnesc in:

Centrul viticol Seini – situat pe dealurile de pe malul drept al Somesului.  Suprafata agricola a acestui centru este de circa 6 200 ha, din care peste 4,5 % este ocupata cu vii. Aici se cultiva numai soiuri vinifera altoite. Centrul viticol Seini este specializat in producerea vinurilor albe curente de masa si a vinurilor albe si rosii superioare. Se pot produce si struguri de masa pentru consum local.

Centrul viticol Viile Satu Mare-Ardud  cuprinde viile de la Ardud, Gerausa , Ratesti, Beltiug si cele de la Viile Satu Mare. Terenul agricol care apartine acestor comune este de circa 14 000 ha , din care peste 5% este ocupat cu vii. Productia viilor din acest centru este orientata in directia vinurilor de masa curente, albe si rosii, si a vinurilor albe superioare. Aici se pot produce si struguri de masa pentru acoperirea consumului local.

Centrul viticol Tasnad – cuprinde viile din : Tasnad, Cehalut, Pir , Sauca. Suprafata agricola a acestor comune este de circa 21 000 ha, din care peste 5 % este ocupata cu vii. Sarcinile de productie  ale acestui  centru se indreapta catre vinurile de masa curente , albe si rosii , si a vinurilor albe superioare . Strugurii de masa se produc numai pentru consum local.

Centrul viticol Zalau – cuprinde viile din : Zalau , Criseni , Borla , Coseiu , Diosod , Dobrin , Samsud.  Suprafata agricola apartinand acestor  comune totalizeaza circa 22 500 ha , din care 5,5 % este ocupata de vii. Centrul Zalau va fi specializat in producerea vinurilor pentru prepararea spumoaselor. Productia strugurilor de masa va fi restransa , fiind destinata numai pentru acoperirea consumului local.

Podgoria Oradea- Diosig  cuprinde viile din imprejurimile Oradei , situate pe terenuri in pante de 10-20 grade. Productia acestor vii este orientata catre obtinerea strugurilor de masa, necesari pentru consumului orasului Oradea. Intre Oradea si centrul viticol Valea  lui Mihai situat pe nisipurile din nord-vestul tarii , se gasesc renumitele vii de la Diosig- Sacueni. Situate pe un sol nisipo-argilos, sarac in silicati, calcar, humus si potasiu, viile de la Diosig dau vinuri apreciate de consumatori. Localitatile mai principale din incinta podgoriei sunt: Diosig, Sacueni , Cadea ,Cetariu, Ciuhoiu, Sannicolau de Munte , Saniob  Santimreu , Vaida etc. Ele totalizeaza circa 27 000 ha teren agricol, din care peste 2 300 ha sunt plantate cu vii. Sarcinile de productie ale podgoriei sunt indreptate spre strugurii de masa si spre vinuri de masa curente , albe si rosii , vinuri albe superioare si vinuri distilate si sampanizare.

 

Publicat 01/ 02/ 2013

Comments are closed.