Soiuri si hibrizi la ardei

Soiurile de ardei cultivate se incadreaza in 3 grupe (subspecii) si anume : macrocarpum , cu fructe mari(ardeiul gras , ardeiul gogosar , ardeiul lung) , microcarpum , cu fructe mici(ardeiul iute) si fasciculatum(ardeii decorativi). Soiurile de ardei, Capsicum anuum,  folosite in tara noastra sunt specializate pe tipuri de cultura , fiind relativ numeroase.

Culturi in camp – ardei gras

  1. Soiul galben-timpuriu – hibrid F1 timpuriu , foarte productiv , cu fructe mijlocii ca marime(50-70g) , care au la maturitatea tehnica culoarea verde – galbui , iar la maturitatea fiziologica , culoarea rosie.
  2. Soiul Bucurestean 111 – soi semitimpuriu , cu fructe de forma piramidal trunchiata , cu 3 – 4 muchii , mijlocii ca marime(100-120 g) , de culoarea galben-verzuie la maturitatea de consum si rosu aprins la maturitatea fiziologica.
  3. Soiul Romanesc 69 – soi semitimpuriu , cu fructe de forma prismatica trunchiata , cu 3-4 coaste pronuntate , mijlocii ca marime , de culoare galbena-limonie la maturitatea tehnica si rosie la maturitatea fiziologica.
  4. Soiul Favoritul pietii – soi semitimpuriu , cu fructe de forma prismatica , cu 3-4 muchii pronuntate , mijlocii ca marime , de culoare verde deschis la maturitatea tehnica si rosie aprins la maturitatea fiziologica.
  5. Soiul Galben de Banat – soi semitimpuriu , cu fructe de forma conica regulata , de marime mijlocie , cu pulpa groasa , de culoare galbena limonie la maturitatea tehnica si rosie portocalie la cea fiziologica.
  6. Soiurile Galben urias 35 si Verde urias 41 – soiuri tardive , cu fructe mari(100-130g) , de forma prismatica , cu 3-4 muchii , la maturitatea tehnica de culoare galbena cu nuante verzui la primul si verde inchis la al doilea , iar la maturitatea fiziologica de culoare rosie caramizie in primul caz si rosie aprinsa in cel de al doilea.
  7. Soiul urias de California – soi tardiv , cu fructe mari(150-200 g) , de forma prismatica , cu 4 lobi , de culoare verde inchis la maturitatea tehnica si rosu aprins la maturitatea fiziologica.
  8. Soiul Calincov verde – soi semitardiv , cu fructe mijlocii ca marime , de forma prismatica si suprafata neteda , de culoare verde la maturitatea tehnica si rosie la cea fiziologica.
  9. Soiurile Alexina , Export , Galben de Bihor , Minis 27 – soiuri introduse mai recent in cultura. Soiurile Export , Minis 27 . Favoritul pietii si Galben superior se cultiva si in solarii.

Culturi in camp – ardei lung

  1. Soiul Lung romanesc – soi timpuriu , foarte productiv , cu fructe carnoase , conice , mult alungite si de culoare galbena verzuie la maturitatea de consum , rosie intensa la maturitatea fiziologica.
  2. Soiurile Kapia de Kurtovo , Kapia de Pasardgic – soiri semitimpurii , viguroase , rezistente la boli , foarte productive , cu fructele de forma cilindro-conica , usor turtite lateral , foarte carnoase , de culoare verde inchis inainte de coacere si rosu intens la maturitatea fiziologica.Se recomanda pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.
  3. Soiurile Zlaten si Medal – soi semitimpuriu , formeaaza 5 –10 fructe pe planta, de forma conica , turtite lateral , alungite , de culoare galbena verzuie la maturitatea tehnica si rosu la maturitatea fiziologica.

Culturi in camp – ardei gogosari

  1. Soiul Timpuriu de Bucuresti – soi timpuriu , viguros , productiv , cu fructe de forma rotund-turtita , prezentand 3-4 coaste , de culoare verde inchis inainte de coacere si rosu aprins la maturitatea fiziologica.
  2. Soiul urias dulce – soi tardiv , viguros , productiv , cu fructe mari(120-150 g) , rotund turtite , prezinta 3-5 lobi slab pronuntati , de culoare verde inchis inainte de coacere si rosu aprins la maturitatea fiziologica.
  3. Soiul Superb – soi semitardiv , viguros , productiv , cu fructe foarte mari(140-155 g) de forma rotund-turtita , prezinta 3-4 lobi slab pronuntati , de culoare verde deschis inainte de coacere si rosu aprins la coacere.
  4. Soiul Rotunda – soi timpuriu , formeaza 8-10 fructe pe planta , globuloase , mult turtite , cu suprafata puternic incretita , greutatea de 90-140g.

Culturi in camp – ardei de boia

  1. Soiul Seghedin – soi semitardiv , formeaza in jur de 6 fructe pe planta , conic alungite de cca 18 g greutate , de culoare rosie inchis la maturitatea fiziologica.
  2. Soiul Oradea 15 – soi semitimpuriu , formeaza cca 8 fructe pe planta , conic alungite de 20 g greutate , de culoare rosu normal la maturitatea fiziologica.
  3. Soiul Bucheten – formeaza fructele sub forma de buchet in partea superioara a plantei , permitand mecanizarea recoltarii.

 Culturi de ardei iute

  1. Soiul Iute de Arad – soi timpuriu , cu fructe de forma conica mult alungite , colorate in verde inchis la maturitatea tehnica si rosu aprins la cea fiziologica.
  2. Soiul Iute portocaliu – soi timpuriu , foarte raspandit in tara , cu fructe de forma conica , mult alungite , colorate in verde inchis la maturitatea tehnica si rosu inchis sau portocaliu la maturitatea fiziologica.

Culturi in sera de ardei gras

  1. Soiul Du Danube – soi viguros , cu capacitate mare de fructificare , formeaza fructe mari , prismatice , cu 3-4 lobi , de 120-250 g, de culoare verde inchis la maturitatea tehnica si rosu la maturitatea fiziologica. Este tardiv si nerezistent la viroze.
  2. Soiul Bruinsma Wonder – recent introdus in cultura , formeaza fructe mari , cu 3-4 muchii , de culoare verde inchis la maturitatea tehnica si rosu la cea fiziologica. Este mai timpuriu si rezistent la viroze.

Publicat 24/ 02/ 2013

Foto  www.hamakko.info

www.cnseed.org

Comments are closed.