Thunbergia – Thunbergia alata –Plantă cățărătoare pentru grădina sau balconul dumneavoastră. Cultivare, sfaturi utile, înmulțire.

Thunbergia alata – familia Acanthaceae

 


Plantă originară din Africa de Est, a fost naturalizată și în alte părți ale lumii,o găsim în toate zonele din lume, are o cultură relativ ușoară,se pretează la plantarea în coșuri suspendate, în jardiniere de exterior, în diverse compoziții floricole. Doar cu mențiunea că are un comportament identic cu al viței de vie, și va avea tendința mereu să se înfășoare după vreun  sprijin, deci trebuie dirijată în timpul vegetației, în acest fel veți obține cu siguranță rezultate spectaculoase.

Plantă perenă c, poate  fi cultivată în aer liber pe tot parcursul anului, în mare parte din ţara noastră, chiar și în zonele muntoase, înflorește  în timpul verii, dar de obicei nimeni nu o păstrează peste iarnă, fiind relativ mult mai ieftin să o cultivi ca plantă anuală.  O găsim în mai toate magazinele de semințe, un plic costă între 1,5 ron și 3 ron, deci nu e o investiție prea mare , dintr-un plic poți semăna într-o jardinieră la inceputul lui martie , apoi se repică în luna aprilie în vase separate, iar în luna mai putem planta în vasele finale din compozițiile noastre, coșuri suspendate etc. Aceasta ajunge la o înălţime de 3 metri aproximativ dacă este dirijată pe un tutore, are aceleași proprietăți cățărătoare ca și vița de vie, fiind  cultivată  pe suporturi speciale  permit plantei  să se dezvolte armonios.

Frunze sunt  ovale, aproape triunghiulare, de culoare verde inundată cu un ton de gri argintiu. Florile  au 5 petale de formă  rotundă,  sunt de aproximativ 5 cm în diametru, solitare,  în forma clasică  sunt galbene,  sau ușor portocalii  închise  în centrul cu un tub negru.
Cum sa alegi o plantă bună?
Alege o planta viguroasă, cu tulpini flexibile şi robuste, bine înrădăcinat, ideal să aibă și  un tutore mic. Sau, puteți obține plante semănând dumneavoastră într-o  jardinieră conținutul unui plic de semințe cumpărat din orice magazin de profil, costă până in 3 ron un plic de semințe, apoi repicați-le in luna aprilie – mai, si veti obtine aproape aceleasi rezultate ca și dintr-o plantă cumpărată ca răsad.

Întreţinere : cultivate în ghivece şi în casă  suferă atacuri  ale acarianului ,păianjenul roşu , doar în cazul că nu există umiditate suficientă. Dacă plantați într-un ghiveci mai mare ( 30- 40 cm diametru ) așezați ghiveciul  pe o tavă mare umplută  cu pietriş  păstrat umed.

 

 

Fișă tehnică

Lumină

Așezați vasul, sau jardiniera, sau coșul, într-o poziție însorită, cu mult soare, ferit de curenți de aer , și bineînțeles drijați creșterea plantei pe un tutore, sau o plasă de sârmă, etc.

Apă

Pe timpul verii udați cu abundență, este o plantă iubitoare de apă, reduceți udatul începând cu luna septmbrie.

Substratul de pământ

Este necesar sa folosiți un amestec de pământ bine drenat, fertil, poate să aibă o mică parte argilă, obligatoriu să fie bogat în substanțe organice.

Fertilizare

De la începutul verii utilizați un îngrășământ diluat în apa de udare,și administrați-l o dată la două săptămâni. Alegeți un îngrășământ universal, echilibrat, 20-20-20.

Reproducere

Prin semințe și butași de tulpină. Dacă doriți să culegeți semințe pentru anul următor lăsați planta să se usuce pe la sfârșitul lunii septembrie, cu tot cu flori și tulpini, apoi după o expunere mai îndelungată la soare necesară pentru uscare culegeți semințele și depozitați-le într-un loc uscat până la primăvara următoare.

 

Mult succes!

 

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 18. 03.2011

 

 

 

Comments are closed.