Lămâiul – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Pe  vremea cruciadelor, obiceiul de a folosi flori de portocal şi lămâi pentru a decora rochia miresei era întâlnit la orice nuntă în Italia , deoarece erau considerate simbol al fertilităţii şi bogăţiei. Aceste flori trebuiau aduse în ziua nunţii de mire, ce trebuia să vină călare la mireasa lui. Mai târziu, florile au fost utilizate pentru buchetul miresei, iar astăzi se folosesc mai puţin, fiind preferaţi trandafiri, freziile şi alte flori parfumate.

Lămâiul, citrus limon, face parte din familia citrice, în mediul natural are cerinţe specifice asupra climei, unde pentru a obţine o producţie comercială ar trebui sa fie suficient de cald, umed, cu ierni blânde,  şi fără variaţii mari de temperatură, ideal între 13 si 30 de grade. Sunt afectaţi la temperaturi sub 0 grade , cât şi la temperaturi peste 38 de grade şi în condiţii de umiditate relativ scăzută.

Floarea la lămâi este hermafrodită cu o corolă formată din 5 petale, puternic mirositoare ( se aseamănă cu mirosul de iasomie).Perioada de înflorire variază, de la februarie –martie până în septembrie, iar momentul de maturitate din toamnă până în primăvara anului următor, de aceea este supranumit şi „ fructul de aur al iernii”.

Lămâiul preferă solurile de textură medie,fertil,bine drenat, dacă este cultivat în vas nu suportă stagnarea apei in tavă, PH-ul între 6,5 – 7,5, bogat în materie organică.Nu suportă terenurile argiloase sau calcaroase.

Se înmulţeşte prin butaşi, prin cultura in vitro a embrionilor,mai puţin prin seminţe. Portaltoiul cel mai folosit este Portocalul amar –Citrus aurantium, foarte rezistent la îngheţ, şi este potrivit pentru solul nisipos.La noi în ţara este recomandabil să achizitionaţi plante tinere gata altoite, pentru că operaţia de înmulţire nu este o operaţie facilă amatorilor.După achiziţionare va trebui schimbat vasul în care l-aţi cumpărat.Astfel cautaţi un ghiveci cu doua trei degete mai mare în diametru şi în înălţime, poate chiar mai mult, decât vasul existent, apoi recomandarea noastră pentru adaosul de pământ de care aveţi nevoie ar fi să căutaţi un sac de pământ de 20 de litri să cumparaţi de la magazinele de profil pentru a nu greţi compoziţia si PH-ul pământului. Sunt unii distribuitori care oferă pământ pentru citrice la saci de 5, 10 si 20 de litri.După ce aveţi şi pământul cumpărat, puneţi pe fundul vasului o înălţime de un deget de pietricele de râu, de dimensiuni diferite, de mărimea unei alune de exemplu, iar peste acest pietriş care va ajuta la drenajul bun, completaţi înca o palmă de pământ până aproape de jumătatea vasului. După care scoateţi planta din containerul existent si asezaţi-o la mijlocul vasului completând cu pământ şi tasându-l ferm.Odată terminată aceasta operaţie udaţi-l abundent până vedeţi că se scurge apa prin găurile din fundul ghiveciului, lasaţi-l să se scurgă, după care puteţi să-l amplasaţi cu tot cu tăviţă în locul ales. Această operaţie de schimbare a vasului este recomandat să o faceţi primăvara, până în luna mai să spunem, deasemeni până în septembrie puteţi să-i administraţi si îngrăşământ o dată la 2 săptămâni.Tăierile, tunderile , formarea plantei se poate face  primăvara, începând cu luna aprilie până în luna septembrie inclusiv, din luna octombrie până la 31 martie nu aveţi voie să tăiaţi nimic din lămâi, doar fructele le puteţi culege.In contrast cu alte specii, lămâile odată culese de pe plantă se pot coace şi după aceea.Colectarea fructelor trebuie facută cu atenţie pentru a nu deteriora planta, de obicei se foloseşte un foarfec pentru a se tăia fructul cu tot cu rozetă.În zonele unde se cultivă lămâi pentru producţia de fructe,bazinul mediteranean, după recoltare ele nu ajung direct în magazin, ci trec printr-un proces complex: spălarea fructelor, tratament cu fungicid, tratament cu ceară, sortare, calibrare şi apoi ambalare.La aceste operaţiuni se pot adăuga şi altele funcţie de specia şi destinaţia finală a produsului, precum şi unele din ele pot fi eliminate.

Tratamentele pe care le puteţi face preventiv constau în stropiri cu fungicide de contact şi sistemice, zeamă bordeleză şi insecticide-acaricide, în perioada martie- septembrie.

Un alt element pe care trebuie să-l luaţi  în considerare este vântul sau curentii de aer acolo unde îl  amplasaţi,  florile şi fructele s-ar putea distruge sau se pot desprinde frunzele nou formate.Dacă observaţi acest fenomen nu trebuie să vă speriaţi, luaţi vasul şi căutaţi alt loc în camera dvs. Sau pe terasă mai ferit de curenţi de aer, planta işi va reveni  după o perioadă.Pe timp de iarnă dacă îl amplasaţi lângă o fereastră nu uitaţi să rotiţi ghiveciul periodic pentru a avea acces la lumină.

Pe timp de vară trebuie avută mare grijă cu necesarul de apă al plantei, pentru a nu suferi dezechilibre ce-i pot dăuna profund, pierzând florile. Acesta este şi un secret de fapt, pentru a avea o producţie de fructe cât mai mare lămâiul are nevoie de 3 lucruri : apă, apă si iar apă! De la înflorire şi până fructele ajung de mărimea a 2-3 cm., lămâiul are nevoie de apă din abundenţă.Dacă aveţi posibilitatea să strângeţi apă de ploaie, este şi mai bine, puteţi să-l pulverizaţi şi pe frunze o dată pe zi măcar.Pe timpul verii, o compoziţie echilibrată de ingrăşământ (NPK 12:12:12) este foarte bună, gunoiul de grajd  este un bun supliment mineral la fertilizarea organică de bază.

Mult succes!

2 Comments

  1. Gracias por el buen trabajo y por traer algo nuevo a la Internet!

  2. Cast Iron says:

    I never thought of it that way!! cooking with cast iron