Verbena hybrida – Verbena – O floare pentru orice idee în amenajările dumneavoastră – o alegere perfectă pentru coşuri suspendate

Verbena x hybrida – paletă de culori deosebită , port compact , hibrizi bicolori, puţin pretenţioasă. Verbena are toate atuurile ca să fie floarea anului 2011 pentru coşurile suspendate.

 


Verbena x  hybrida, foarte bune performanţe obţinute pentru cultivarea în grădină,  hibrizii noi înfloresc din luna mai până toamna târziu, sunt foarte rezistenţi, pot fi expuşi în soare direct, cu alte cuvinte verbena este alegerea perfectă pentru acest an. Cel mai mare producător de hibrizi din Europa, care exportă pe toate pieţele este Syngenta Flowers, o companie multinaţională ce deţine supremaţia şi pe piaţa din România. Chiar dacă producătorii de flori din Transilvania, zona de vest a ţării, şi zona Mureşului, apar din luna aprilie cu oferte tot mai bogate de verbena , la diferite dimensiuni, seminţele şi răsadul este fabricat de către grupul Syngenta Flowers . Mai sunt unii producători  din zona Bucureşti şi zona Dobrogei care folosesc răsaduri produse în Italia, dar la o scară mult mai mică faţă de multitudinea de soiuri şi hibrizi produşi de Syngenta.

Aşadar, dacă dorim să ne răsfăţăm în compoziţii din cele mai diverse, verbena ne dă cea mai mare libertate. Se poate cultiva asociat cu hibrizi de petunia şi surfinia, chiar şi cu portulaca în diverse asocieri de nuanţe şi culori, cu alte cuvinte posibilităţile de a desena un colţ de grădină şi de a ne afirma personalitatea sunt nelimitate. Verbena Hybrida sunt plante perene din punct de vedere tehnic , însă la noi sunt cultivate mai mult ca anuale, păstrarea peste iarnă fiind destul de dificilă în condiţiile noastre.

La nivel mondial, genul Verbena cuprinde aproximativ 250 de specii tropicale şi subtropicale, native din America de Sud, iar hibrizii comercializaţi astăzi Verbena x hybrida se crede că sunt o încrucişare de verbena peruvuiana şi verbena phlogiflora, şi alte încrucişări de verbena incisa cu verbena teucroides.

Un alt aranjament deosebit se poate face ca şi flori tăiate, pentru că verbena x hybrida rezistă mult în diverse buchete de flori.

Unul din hibrizii cei mai celebri în cultivare este Verbena hibrida Lanai, aş putea spune succesul hibridizării soiurilor de verbena. Ca şi colorit oferta este imbatabilă, dispunem de o gamă largă de culori pentru decoraţiuni , Lanai pink twister, Lanai Blue, Lanai bue denim, lanai bright eye, Lanai early scarlet, Lanai Royal purple with eye etc. Verbena hybrida Lanai este cel mai recomandat pentru  coşuri suspendate şi cultivarea în ghivece, are o înflorire timpurie, are florile largi şi un port compact, pe măsura creşterii înfloreşte continuu. Un alt hibrid foarte bun pentru coşuri suspendate este Verbena hybrida Magelana, la fel recomandat pentru coşuri suspendate cu o execlentă rezistenţă pentru cultivarea în grădină.  Pentru covoare de iarbă, sau pentru frontiere în diverse amenajări este recomandat hibridul Verbena Hybrida Obsession, execelent pentru cultivare direct în pământ şi pentru expunerea în soare direct.

Fişă tehnică

Expunere

Verbena are nevoie de 8-10 ore pe zi de lumina directă a soarelui, deci dacă aveţi un loc în care doar după amiaza după ora 16- 17 să fie uşor umbrit ar fi suficient.  Plantele cu solul prea umed , şi soare prea puţin devin sensibile la făinare, deci atenţie mare la expunere.

Substratul de pământ

Are nevoie de un sol fertil şi bine drenat, deci un amestec cu turbă, pământ de grădină, un pic de nisip şi o parte de pământ de pădure este suficient. Primăvara menţineţi substratul umed.

Apa

De preferat să utilizaţi apă de ploaie, menţineţi substratul umed în permanenţă pe perioada de creştere, iar după luna mai udaţi în mod regulat.

Fertilizare

În perioada de creştere are nevoie de îngrăşăminte regulat, chiar dacă administraţi mai mult nu e nici o problemă, se va dezvolta mai multă vegetaţie în detrimentul florilor, dar nu-i va dăuna. Apoi, din luna iunie puteţi fertiliza o dată la două săptămâni cu un îngrăşământ pentru plante cu flori diluat în apa de udat.

Înmulţire

Prin seminţe sau prin butaşi, de obicei butaşii înrădăcinează uşor. Dacă încercaţi prin seminţe vă înarmaţi cu multă răbdare pentru că seminţele germinează mai greu, undeva la o lună de zile, iar apoi, când răsadul are 2-3 frunze adevărate transplantaţi la ghiveci de 9 cm. Dacă salvaţi plante în toamna anului prin mutarea în casă înainte de venirea frigului şi le păstraţi peste iarnă , în primăvară puteţi preleva butaşi din ele, succesul este deplin.

Un alt secret în cultivarea verbenei este tăiatul florilor trecute. Când vedeţi că au trecut unele flori, tăiaţi un sfert din partea cea mai de sus, nu aşteptaţi prea mult. În acest fel veţi incuraja o nouă înflorire care poate apărea din nou într-un interval de 15- 20 de zile.

Ca dăunători găsim dăunătorii clasici, acarieni şi tripşi, şi făinarea dacă nu are parte de mult soare pe zi. Tratamente clasice cu insecticide şi fungicide.

 

Mult succes!

 


Autor Constantin Claudiu

Publicat 28.03.2011 iSEO

 

Comments are closed.